Det danske magasin i Spanien

Solen giver både liv og dræber. Men én ting er sikkert, at uden sol vil der ikke være noget liv. Lige nu stråler solen fra en skyfri himmel, der fortæller os om, at vi bør forberede os på sommeren, med at passe ekstra på vores krop og hud.

Der er forskellig typer mennesker, der må passe ekstra godt på huden og solen om sommeren. De rødhårede og meget blege mennesker har svært ved at tåle for megen direkte sol. Det samme har de mennesker, der er ramt af vitiligo. Det er dem, vi ser med de hvide pletter i huden, fordi de mangler de brune hudceller visse steder på kroppen.

Jeg har en god ven med vitiligo, og vi har lige drøftet, hvordan han bedst kan komme igennem sommeren og nyde den.

Vitiligo

Min ven har et arbejde, hvor han ikke kommer meget ud, og jeg foreslog ham, at få målt sit vitamin D niveau, idet der ofte ses en D vitaminmangel hos mennesker med vitiligo.

Der er 2 lidelser, jeg altid tænker på, når jeg ser en person med vitiligo, og det er eventuelle lidelser i skjoldbruskkirtlen eller noget med nyrerne. Men det behøver langt fra at være tilfældet.

Min ven mente, at vitiligoen evt. kunne skyldes, at han som ung teenager udsatte sig for stærk sollys og samtidig fik nogle forbrændinger. Selve vitiligoen er ufarlig, men de hvide pletter i huden er som regel meget sarte, og alt efter hvor meget af huden de dækker, skal man være meget opmærksom på at passe på huden og skåne den for solen. Der er gode solblokkere, der kan yde en god hjælp. Mange mennesker med lidelsen er glade for at bruge både solblokkere og en god bodylotion og diverse solbeskyttere med Aloe Vera. Aloe Vera virker helende og øger hudens elasticitet.

Solens stråler

Jeg er dybt misundelig på alle de skønne mennesker der bevæger sig rundt her i sommermånederne med en lækker solbrændt hud. Det ser fantastisk flot ud.

Det er vigtigt, at bruge gode kvaliteter af solprodukter for at skade huden mindst muligt, for en solbrændt hud kan være symptomer på hudskader.

Det drejer sig både om at forebygge solens skader og pleje huden før og under du udsætter dig selv for solens stråler. Det bør foregå både indvendig og udvendig. Det er meget nødvendig med en god hudpleje også for at forebygge fine linjer og rynker pga. overdreven solbadning.

Kosttilskud der er gode at bruge til huden og forebyggelse mod forbrænding

 • Selv bruger jeg Imedeen Tan Optimizer, der er et produkt, der forbereder huden til solen. Produktet indeholder både antioxidanter og forskellige karotenoider. Jeg har opdaget, at når jeg tager dette kosttilskud, kan det lykkes mig at blive en anelse knap så hvid, som jeg plejer at være. Der er andre kosttilskud i handlen, der er med til at forberede huden til solen.
 • Betacaroten er forstadie til A vitaminer, den er god til huden og er formidabel til at hjælpe kroppen mod solens skarpe stråler. Betacaroten findes også i en masse grønsager og frugter overvejende af farverne grønne, gule og røde. F.eks. vandmelon, gulerødder, rød grapefrugt og broccoli.
 • C – vitamin 1 – 2 gram daglig,
 • Silicium, et vigtigt spormineral, der styrker huden, slimhinderne, samt hår og negle.
 • Zink, hjælper også huden samt hår og negle. Det er et vigtigt spormineral, der virker i mere end 180 enzymprocesser.
 • Kobber er også et livsvigtigt spormineral, der styrker pigmentering af huden og håret.
 • Zink/kobber balancen er vigtig for vores velbefindende
 • Sørg for at få tilstrækkelig med de essentielle fedtsyrer, brug de umættede fedtsyrer  f.eks. hørfrøolie eller lign.  i dine smoothies, eller i salaten,
 • Lycopene er et rødt farvestof, der tilhører kartonoidgruppen.

Når jeg gerne vil fremstå solbrun, snyder jeg lidt og bruger selvbruner. Der findes mange virkelige gode kvaliteter selvbrunere, der er lette at påføre, og giver huden en fuldstændig naturlig farve. Starter du med at bruge selvbruner, så vær opmærksom på også at bruge en god scrub creme et par gange om ugen.

Solbadning

D-vitaminet  kaldes for solskinsvitaminet. Når du solbader, danner vi D3 i huden fra sollyset.

D vitamin er nødvendig for kalkoptagelse og knogleopbygning. Desuden styrker det immunsystemet, og er med til at forebygge hjerte-kar lidelser, samt medvirker til at hæmme kræft.

Pas på med at bruge en alt for stærk solfaktor. Solcremer med faktor tal medvirker til nedsætte dannelsen af D vitamin op til 90%.

Du kan evt. nyde solen ½ time dagligt uden faktor mellem kl. 11 – 15. Her er UVB strålerne stærkest. Det er UVB strålerne, der hjælper dig mest til at danne D vitaminer i kroppen, samt også øge den brunende virkning. I den ½ time forslår jeg, at du bevæger dig rundt og måske dækker issen, samt næse og ører, og evt. skulder og nakke. Solen er stærkest hernede i Spanien, så er du lyshåret eller rødhåret som jeg, så pas samtidig på at undgå forbrænding. Du kan evt. bare solbade uden faktor hver 2. dag. Hvis du solbader i ”ydertimerne” får du mere af UVA, der kan medvirke til hudcancer.

Resten af den tid, du ønsker at opholde dig i solen brug da en solcreme med den faktor, der føles god for dig. Det er vigtigt, at du bruger solbeskyttelse cremer af så ren og god kvalitet som muligt.

Når du er færdig med at nyde dagens sol så brug en god after sun, gerne med aloe Vera. Du kan også bruge en aftersun med kokosolie. Kokosolien virker dejligt kølende.

Soleksem

Har du fået dig en soleksem er der hjælp at hente ved at bruge en god creme med Aloe Vera.

Af kosttilskud anbefales tabletter med betacaroten, flerumættede olier samt kalk og magnesium.

Solforbrænding

Har uheldet været ude og du har hentet dig en grim og smertefuld solforbrænding er her lidt gode råd.

 • Er du meget medtaget med kvalme eller huden er dækket af smertefulde og kløende blærer kan det være nødvendigt at søge læge.
 • Det, du evt. selv kan gøre er at tage et kølende bad med lavendel og kamille – olie evt. også med Calendula.
 • Tag gerne nogle ekstra C-vitaminer.
 • Er forbrændingen slem så tilføj gerne E-vitamin samt evt. betacaroten og flere kapsler af dine flerumættede olier. Evt. også godt med hørfrøolie.
 • Efter det kølende bad så brug en god aftersun med aloe vera.

Håret

Håret bliver let både udtørret og afbleget. Det er vigtigt, du også tænker på gode kosttilskud specielt med henblik på håret.

Et vigtigt vitamin til håret er Biotin, der også kaldes for skønhedsvitaminet, fordi det er kendt for at give fyldigt hår, glat hud og stærke negle.

Hvis du ikke har tilstrækkelig med Biotin i  kroppen, kan der opstå skældannelse og hårtab.

For at få biotin fra kosten er det godt at spise sojabønner, lever, nødder og ølgær samt i mange grønsager, bær og frugter samt ost og mælkeprodukter.

Der findes også hårshampoo og conditioner med biotin. Igen sørg for at få de rene og gode kvaliteter.

Selen er også med til at give et sundt og glansfuldt hår. Dosis 100 mcg daglig. Det er en stærk antioxidant mange mennesker mangler, fordi der ikke alle steder er tilstrækkeligt med selen i jorden.

Øjnene

Det kan være en hård kost for øjnene med den megen sol. Sørg for at bruge nogle gode solbriller, og hav dem også gerne på, mens du sidder i skyggen. Strålerne fra havet eller poolen kan reflektere kraftigt. Har du fået kløende og irriterede øjne findes nogle meget lindrende øjendråber f.eks. Coliter, der er med kamilleblomst og Witch Hazel blomster (troldnød), i sterilt vand.

Bruger du kontaktlinser, så tag dem ud indtil irritationen er helet.

Sker der ikke hurtigt en bedring, må du selvfølgelig gå til lægen. God sommer!

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.