Det danske magasin i Spanien
Espetos – meget mere end bare sardiner!

Espetos – meget mere end bare sardiner!

Fattigmandsmad blev kongelig delikatesse.

”Espetos de sardinas” står der på menukortet hos alle strandrestauranter langs kysten. La Danesa har tidligere pointeret, i hvor høj grad grillede sardiner er et symbol på gastronomi i Málaga, hvor fisk fortsat spiller en vigtig rolle, når det kommer til mad. Dertil har det erhvervsmæssigt stor betydning for fiskere og også historisk, for oprindeligt kommer disse urmalaguenske grillede fisk fra chiringuitoen La Gran Parada, i El Palo, hvor ingen mindre end Kong Alfonso XII spiste sardiner i januar 1885.  

Men selvom de allerfleste kender til sardiner og sikkert har smagt dem flere gange, har La Danesas journalist begivet sig ud med bare fødder i sandet for at finde ud af, hvad man ellers kan grille på spyd over åben ild hos Chiringuito Los Moreno i La Cala de Mijas. Dertil er det med ønsket om at finde ud af, hvad man skal have med i overvejelserne, hvis man vil grille espetos hjemme hos sig selv.    

espeto moreno2
Hos Chiringuito Los Moreno arbejder Salvi Moreno og Miguel Cuesta på, om man også kan grille kød, koteletter og pølse på spyd. De marinerer de kødet i chimichurri, griller det indtil smagen er perfekt og serverer det med patatas pobres eller salat.

Kød på spyd

”Sardiner har hidtil været fattigmandsmad. Tidligere ville absolut ingen velhavende personer i hele Málaga bryde sig om at spise sardiner. Det var det, fiskerne spiste, når de kom tilbage fra fisketuren, og det var ikke vigtigt for fiskerne, at serveringen skulle ligne en delikatesse. Nej, de lavede ild, ventede på de kunne se gløder og kastede så et lag sardiner på, som således blev grillede over varmen. Naturligvis spiste de ikke den nederste del af sardinerne, for de var jo brændte. Men der fandtes så mange sardiner i havet her, at de ikke brød sig om de brændte fisk – uanset hvad fik de jo ikke solgt fisken. En dag begyndte nogen at putte dem på spyd, og det siges, at det var på chiringuitoen La Gran Parada.” Det er Salvi Moreno, ejere af Chiringuito Los Moreno, som hilser La Danesas journalist velkommen med en historie, inden han så, sammen med chiringuitoens espetero (spydmesteren), Miguel Cuesta, præsenterer flere alternativer til sardiner på spyd.  

Sæt det på spyd!

At grille på spyd er ikke kompliceret, og det kræver ingen hemmelige ingredienser. Foruden sardiner er følgende lækkert på grillspyd: Salmonete (mulle), gambones (store rejer), dorada (guldbras), lubina (hav-aborre), urta (havrude), atún (tunfisk), og calamar (tiarmet blæksprutte).  

Sådan gør du

At grille á la chiringuito-stil kræver lidt mere end den almindelige kul- eller gasgrill. Tanken er, at spyddene grilles over åben ild i stedet for på riller over kul, og selvom det naturligvis også fungerer, bliver resultatet ikke helt det samme. Vil man grille på chiringuitomanér, kan et alternativ være at fylde en halv tønde med sand og grave et hul i midten, hvor ilden kan brænde. Så stiller man spyddene i vinkel i retning mod ilden. Man skal undgå, at fiskene kommer til at smage af røg, og derfor er det en god idé at tænde ild et bestemt sted, så røgen kommer til at blæse væk fra fiskene, alternativt selv blæse vinden i den rigtige retning væk fra fiskene.

espeto moreno3

Sardiner

Det vigtigste med sardiner er at sætte dem korrekt på spyddet – rygfinnen skal være nedad og de skal grilles, så ryggraden først er på indersiden ad spyddet, mod ilden, ellers går fisken itu og falder af spyddet. Man kan sagtens have flere sardiner på samme spyd. Gnid sardinerne med salt og grill dem i 3-5 minutter* (vend dem halvejs igennem). Server ca. seks sardiner per person med citronbåd bagved på tallerkenen. Sardinen er en fisk, som man ikke behøver rense, inden den grilles, da meningen er, at man renser den, imens man spiser dem.  

Salmonete

Salmoneten er den af de nævnte fisk i denne artikel, som har den mest karakteristiske smag, og den er selv Salvi Morenos’ egne favorit. Denne fisk renses, hvorefter den sættes på spyddet på samme måde som sardiner, og også her kan man sætte flere på samme spyd. Gnid med grovsalt og grill i ca. 4-5 minutter* (vend halvvejs igennem). Server ca. tre salmonetes sammen og pynt med en citronbåd per person.  

Gambones

Denne type sættes på spyddet bagom rygskjoldet, så det ikke går i stykker. Gnid dem med grovsalt og grill i ca. 4-5 minutter* (vend halvvejs igennem). Server dem ca. seks styks i en anretning og pynt med en citronbåd per person.  

Dorada, lubina og urta

Disse fisk skal først renses og skæres på tværs af skindet (to-tre snit), inden de sættes på spyddet, og her skal der kun én fisk på hvert spyd. Gnid fisken med grovsalt. Sæt spyddet igennem fiskens mund (et snit med en kniv forud for dette kan gøre det lidt lettere), på den ene side af ryggraden og grill den først med ryggradssiden ind mod ilden. Grill fisken i ca. 25 minutter* (vend halvvejs igennem). Urtaen, som ofte er lidt mindre, kræver kortere tid over ilden. Server med for eksempel patatas a lo pobre eller en salat og en citronbåd.    

espeto moreno5

Atún

Hvis du er til tunfisk, skal du bede din fiskehandler skære filletten i ca. 2 cm tykke skiver, ca. 250-300 g. per person. Sæt fisken på spyddet, og om nødvendigt kan du bruge et tyndt grillspyd på tværs som støtte. Gnid fisken med grovsalt og grill den i ca. 4-5 minutter for et sprødt ydre og en rå midte. Server den med for eksempel patatas a lo pobre eller en salat og en citronbåd.  

Calamar

Når du skal grille calamares á la Los Moreno på spyd, skal du som det første rense den. Du fjerner hoved og armene fra kroppen, så du kan rense kroppen for indvolde. Armene sættes på et spyd, og kroppen skæres op på den ene side og sættes på et andet spyd, som et segl, støttet af et tværgående grillspyd for at ”spænde seglet ud”. Gnid med salt og grill i ca. 12 minutter (vend halvvejs igennem). Server med for eksempel patatas a lo pobre eller en salat og pynt med en citronbåd.   *Alle grilltider er omtrentlige og kommer an på fiskenes størrelse, smag og tykkelse. For eksempel er det forskelligt, om man foretrækker sin tunfisk rå i midten eller gennemstegt.  

espeto moreno6

Af Sara Laine Foto: Miguel Cuesta og Sara Laine

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.