Det danske magasin i Spanien
Coca-Colas spanske rødder

Opskriften på den verdensberømte populære læskedrik Coca-Cola kan for altid være en hemmelighed, men dens oprindelse findes i Spanien.

Når du bestiller en Cola på en restaurant, får du sansynligvis serveret en Coca-Cola. I dagligvarebutikker præges store dele af sodavandshylden af ​​den typiske røde farve. Selv jul forbindes med branded, efter at det amerikanske firma i sin julekampagne i 1931 lancerede billedet af den glade, behagelige og tykke julemand, naturligvis klædt i rødt. Alle ved, at det er en global gigant, vi taler om her. De fleste ved nok også, at Coca-Cola ynder at prale med, at de lancerede deres cola-drik før den kendte konkurrent Pepsi Cola. Ekstraktet, der er grundlaget for Coca-Cola, blev skabt i 1986 af farmaceuten John Smith Pemberton i Atlanta, USA, som kun et år senere solgte sin opskrift, og i 1895 kunne man købe Coca-Cola i hele USA.

Pepsi Colas opskrift er derimod udviklet mod mavesmerter af farmaceut Caleb Bradham i begyndelsen af ​​1890’erne, i 1893 blev produktet lanceret som Brad’s Drink og i 1898 fik det navnet Pepsi Cola. (I øvrigt kommer “Pepsi” fra ordet dyspepsi, som er et fællesnavn for forskellige mavesygdomme.)

Men er det virkelig rigtigt, at den amerikanske Coca-Cola var først?

Sansynligvis ikke!

Alt peger på, at Coca-Colas ekstrakt slet ikke var det første colaekstrakt, og det var heller ikke noget andet amerikansk, der dannede grundlaget for de populære cola-drikke. I stedet skal vi rette blikket mod en lille landsby 74 kilometer uden for Valencia, nemlig Aielo de Malferit. Her fremstillede man en mørk sirup, som først gik under navnet “Anís Celestial” (himmelsk anis), før den blev kaldt “Nuez de Kola-Coca”, da den bedre afspejlede ingredienserne – kolanødder og kokablade fra Peru, og dette sirup blev produceret i destilleriet Destilerías Ayelo. Dette destilleri, som også arbejdede med horchatas og diverse spiritus, var startet i 1880 af Enric Ortiz Garrigós, Ricard Sanz og Bautista Aparici Belda, og de tre driftige venner var fast besluttet på at sælge deres produkter på det internationale marked. Derfor deltog de med deres produkter på flere vigtige internationale messer, såsom i Milano i 1881, Valencia i 1883, Filadelfia i 1885, Verdensudstillingen i Barcelona i 1888 og i 1889 i Paris, for blot at nævne nogle få. De vandt også flere priser for deres produkter og i 1892 blev Destilerías Ayelo udnævnt til kongelig hofleverandør i Spanien. I begyndelsen af ​​det næste århundrede, nærmere bestemt i 1903, registrerede Destilerías Ayelo sit produkt Nuez de Kola-Coca i Spanien.

Hvis vi går lidt tilbage i tiden og ser nærmere på et af de produkter, Destilerías Ayelo præsenterede i Filadelfia i 1885, var det netop Nuez de Kola-Coca. Det var således et år, før John Smith Pemberton skabte det ekstrakt, der er grundlaget for Coca-Cola. Og hvis vi ser nærmere på, hvilke hovedingredienser John Smith Pemberton brugte i sin Coca-Cola i 1886, var det netop kokablade og cola-nød, med tilsætning af soda.

Coca-Colas indtog på det spanske marked blev i 1953, men det var ikke uden problemer. Den amerikanske virksomhed løb ind i betydelige problemer, da den ønskede at registrere varemærket i Spanien, fordi der allerede var et produkt med et meget lignende navn lavet af de samme grundingredienser. Hvad der præcist skete, vides ikke rigtigt, men rygtet siger, at Coca-Cola købte det spanske patent for 30.000 pesetas. Herefter forvandlede den spanske fabrik sit produkt til en likør.

Mens Destilerías Ayelo således overlod sin cola-drik til historien, fortsætter virksomheden i dag med sin likør “Licor Kola-Coca”. Med hensyn til læskedrikke ved vi alle, at der i dag udover Coca-Cola og Pepsi Cola findes en lang række andre cola-varianter, men en af ​​dem er måske mere interessant end alle de andre, når vi taler om den originale opskrift på cola. Denne hedder Malferida, og uden at sige, at Malferida bruger den originale opskrift, har netop denne, sammenlignet med andre cola-drikke, sine rødder i byen, hvor denne teori i hvert fald hævder, at det hele begyndte.

Malferida blev lanceret i 2018 af den dengang 21-årige økonomistuderende Lucía Mompó, hvis mor kommer fra Aielo de Malferit, og hun bor selv i nabobyen L’Olleria. Lucía Mompó hentede ikke overraskende inspirationen til sit produkt fra historierne om Kola-Coca, som hun hørte som barn, og Malferida er en hyldest til disse – siger hun selv, når hun forklarer om sit produkt. Malferida er en mørk, kulsyreholdig cola, hvis smag minder meget om den originale Coca-Cola. Den er lavet i en lille by uden for Valencia og er fremstillet udelukkende af naturlige ingredienser og sødet med stevia i stedet for sukker.

Hvis du nu er nysgerrig og vil prøve det selv, finder du Malferida i Club de Gourmet ved El Corte Inglés.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.