Det danske magasin i Spanien
Francos levn – kastede en populær menu af sig

Francos levn – kastede en populær menu af sig

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
IMG 9754
 

Francisco Franco mindes med rædsel i Spanien. Men flere af diktatorens implementeringer nydes her stadig godt af 40 år efter hans død. En af dem er Menú del Día.

Franco var hadet af mange og elsket af nogle. Hans politiske ideologier byggede i mere end tre årtier på undertrykkelse og mord og totur af politiske aktivister. Det prægede ikke bare Spanien fra 1936 og til Francos død i 1975. Mange af diktatorens aftryk har man forsøgt at viske ud, mens enkelte er bevaret. Menú del Día er én af dem.

– Menú del Día var for os håndværkere. Nu er det blevet et turistfænomen, der efterspørges, siger Pedro Martín Castro, der nu arbejder som opvasker på den næsten 40 år gamle restaurant Bar Las Ramblas i det hippe Soho-kvarter i Málaga.

Menuens oprindelse

Den i dag synlige menu kridtet op på diverse restaurationstavler går ikke ubemærket hen. Frokostmåltidet, til en fast pris, dateres tilbage til Franco i begyndelsen af 1960’erne.

Diktatoren krævede, at restauranterne skulle tilbyde en bombastisk frokost til en overkommelig pris til det arbejdende folk.

– Det var til det arbejdende folk i pueblo’erne, der havde brug for masser af fedt og kød til det fysisk hårde arbejde. Senere kom menuen til byerne, og så fik håndværkerne i her også måltidet, forklarer Pedro Martín Castro om den tre-retters menu.

Menú del Día består af typisk hjemmelavede forretter spist med ske, som man lavede dem i pueblo’erne (fx gazpacho og porra). Hovedingrediensen i hovedretten er kød (fx okse-, svine- eller kyllingefilet) med kartofler, og hjemmelavede desserter som flan, natilla etc. eller en kaffe.

– Jeg elskede det, og det var super godt. Vi skulle bruge masser af protein og kulhydrater til at stå imod med, når vi arbejdede. Det var store portioner og godt for os. Vi var stærke, siger Pedro Martín Castro, der inden han blev opvasker hos Bar Las Ramblas, arbejdede som bygningsarbejder.

– Man kunne spise godt og billigt. Det svarede vel til omkring 800 pesetas (fem euro, red.) Det var også et af Francos formål med Menú del Día. Det arbejdende folk i pueblo’erne, der behøvede et godt solidt måltid, skulle kunne være med på prisen.

Den prislagte delikatesse er tilgængelig på de fleste restauranter i Spanien og som regel for omkring 10 euro, selvom prisen kan variere fra helt ned til 4,5 euro i nogle distrikter og helt op til 20 euro i andre, dog mere på gourmetstederne. Francos levn spøger fortsat i Spanien, og Menú del Día er en af dem, vi alle sammen nyder godt af i dag. 

 
Af Nanna Lunnemann

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa