Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa


Skattestigninger uundgåelige, meddeler vicestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría.

Brudte valgløfter: højere skatter

Spaniens nye konservative regering med statsminister Mariano Rajoy i spidsen har allerede brudt et af de vigtigste valgløfter, der lød, at skatterne ikke ville blive hævet. I stedet kritiserede partiet under valgkampen den daværende socialistiske regering for at indføre kapitalvindingsskatten for foreløbig to år.
Men 14,9 milliarder euro skal spares, og der skal flere skatteuro i kassen for at nå målet på et underskud på statens regnskab på seks procent, hvilket nu nærmere er et underskud på otte procent. På sparesiden betyder det fastfrysninger af lønninger til offentligt ansatte, stop for nyansættelser i samme sektor, ligesom tilskud til politiske partier og organisationer som fagforeninger reduceres med 20 procent. Og det betyder foreløbig skattestigninger på 0,75 procent for dem med den laveste indtægt og syv procent for dem med indtægter over 300.000 euro om året.
”Vi var tvunget til det, fordi den tidligere regering ikke opfyldte dets mål med at reducere underskuddet,” sagde vicestatsminister og talsperson Soraya Sáenz de Santamaría i forbindelse med meddelelsen om skattestigningen.
Regeringens mål er at bringe underskuddet ned for at opfylde EU’s krav om et underskud på maksimalt 4,4 procent ved slutningen af 2012.

Løfter holdes – næsten
En række af regerings valgløfter vil dog blive holdt. Pensionerne stiger, om end ikke helt i forhold til forbrugerprisindekset, hvilket blev lovet, men foreløbig med en enkelt procent. Minimumslønnen fastfryses på 641,40 euro om måneden. Derudover skal statsansatte nu til at arbejde lige så mange timer som alle andre. Deres arbejdsuge er netop steget fra 35 timer ugentligt til 37,5 timer. På trods af alt offentliggøres finansloven for 2012 først i marts, og her kan man forvente flere nedskæringer på offentlige udgifter.

 


Rynkerne i panden vokser.

Kongens svigersøn skal forhøres

Juan Carlos’ svigersøn Iñaki Urdangarin skal forhøres ved retten og datoen er sat til den 6. februar. Urdangarin er mistænkt for svindel i forbindelse med sin organisation, Instituto Nóos, der skulle være en ikke-lukrativ affære, men som muligvis alligevel tjente millioner. Det skulle bl.a. være sket ved at kræve alt for høje priser for at arrangere sports- og turismekonferencer for de lokale regeringer i Valencia og de Baleariske Øer. Overskuddet fra disse arrangementer skulle være overført til private konti i udlandet. Urdangarins forretningspartner, Diego Torres, er allerede anklaget. Kongehuset afskar kort før udgangen af det forgangne år svigersønnen fra at repræsentere kongefamilien.

 


Villar de Cañas, som her ser ud i dag.

Landsby jubler

I landsbyen Villar de Cañas ved Cuenca i Castilien La Mancha jubler indbyggerne disse dage. De har ikke vundet den fede i julelotteriet, men derimod er byen blevet tildelt den omdiskuterede ære at skulle lægge jord til en atomaffaldsplads, og det har nærmest den samme betydning. Atomaffaldspladsen, med initialerne ATC, forventes at bringe 700 millioner euro til byen, ligesom den vil skabe omkring 300 arbejdspladser. Villar de Cañas har kun 450 indbyggere, der fortrinsvist har levet af landbrug. Kampen om at blive tildelt atomaffaldspladsen startede i 2009, da den daværende socialistiske regering bad om ansøgninger fra interesserede kommuner, der havde en brugbar grund og lyst til at kickstarte økonomien og tiltrække flere mennesker takket være udbuddet af arbejdspladser, som en atomaffaldsplads giver. Adskillige byer lagde billet ind, og i september 2010 blev Zarra i Valencia udnævnt til det ideelle område. Denne bys 550 indbyggere protesterede dog, og de demonstrerede længe nok til at få myndighederne til at ændre mening, og først nu er æren så tilfaldet Villar de Cañas, hvor nogle af indbyggerne trods alt er utilfredse, mens de øvrige jubler.

 


Don Juan Carlos under sin årlige juletale.

Kongens store tale

Kong Juan Carlos holder sin årlige tale til folket juleaften. Og i år viste han sig fra sin mest rolige side. ”Den spanske befolkning, som jeg elsker af hele mit hjerte,” sagde han. Blandt udtalelserne var dog også nogle, der sendte nogle klare meddelelser: ”Loven er den samme for alle.” ”Vejen til økonomisk rekonvalescens kræver ofre.” ”Det er tid til at stå sammen for at klare fremtidens udfordringer.” Se hele kongens tale på YouTube LINK: http://www.youtube.com/watch?v=yV4PTc-DJpw.

 


Forhandlingerne fører ingen vegne.

Iberias piloter strejker også i januar

Iberias piloter strejke den 18. og 29. december havde ikke den ønskede virkning, mener deres fagforening, Sepla. Derfor har man varslet yderligere to dages strejke, nemlig den 9. og 11. januar. Strejkerne skyldes først og fremmest oprettelsen af det tidligere statsejede selskabs eget lavprisselskab, Iberia Express. Piloterne frygter, at det nye selskab før eller senere vil overtage traditionelle Iberia-ruter. Iberias ledelse er ikke parat til at ændre planer. 118 flyvninger blev annulleret de to dage i december, eftersom Iberia ifølge loven er tvunget til at gennemføre en række flyvninger, f.eks. til øerne, der ikke må isoleres. Lignende situation forventes under de to dages strejke i næste uge.

 


Alfredo Pérez Rubalcaba har kridtet banen op til endnu en omgang.

Rubalcaba er ikke slået

Alfredo Pérez Rubalcaba, der ved valget den 20. november sidste år ledte det socialistiske parti PSOE til dets største nederlag nogensinde, er ikke slået. Tværtimod har han kridtet banen op til endnu en omgang og er dermed kandidat til den ledige post som formand for partiet. Han forventes at få modstand af forhenværende forsvarsminister Carme Chacón, men hun har dog endnu ikke bekræftet sit kandidatur. Partiets nye formand vil blive valgt under partikongressen den 3. – 5. februar.

 


Carta Magna blev underskrevet den 19. marts 1812 i Cádiz.

2012 er Cádiz’ år

År 2012 har en hel speciel betydning i Cádiz-provinsen. Her markerer man nemlig 200 års jubilæet for Spaniens første grundlov, Carta Magna, også kendt som La Pepa, der blev underskrevet her den 19. marts 1812. I forbindelse med jubilæumsåret vil der blive afholdt en lang række koncerter, udstillinger og kongresser, og byen er udnævnt til Iber-amerikansk kulturhovedstad. Hele programmet ligger ikke klar endnu, men det er en god idé at holde øje med specielt dette område i år.

 


Mariano Rajoy (i forreste række nummer tre fra højre) sammen med kongeparret og de 13 ministre på La Zarzuela.

En statsministeren og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet. Og hvem er de så, de få udvalgte? Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og lægger ud med statsministeren selv: Mariano Rajoy Brey bliver født den 27 marts 1955 i Santiago de Compostela (Galicien). Hans mor er Olga Brey López, som dør i 1995, mens hans far, Mariano Rajoy Sobredo, lever endnu. Mariano Rajoy junior bliver jurist ligesom faren og melder sig efter aftjent værnepligt også i de politiske rækker allerede som ganske ung, hvor han bliver medlem af forgængeren for Partido Popular, Alianza Popular. I 1981 bliver han valgt til det galiciske parlament og han har en række forskellige ansvarsposter i den lokale regering frem til 1990, hvor han bliver udnævnt til viceformand for partiet, der nu hedder Partido Popular. Han er minister med skiftende porteføljer under statsminister José Maria Aznar fra 1996 til 2003, og vicestatsminister fra 2000 til 2003. Her bliver han udnævnt til formand for PP, efter Aznar vælger ikke at genopstille. Rajoy taber dog valget i både 2004 og 2008, begge gange til PSOE og José Luis Zapatero. Den 20. november 2011 vinder PP så endelig parlamentsvalget, og Mariano Rajoy tages den 21. december i ed som Spaniens statsminister for de næste fire år. Han har politik i generne, da hans farfar, Enrique Rajoy Leloup, i 1932 er med til at udarbejde den galiciske statut, mens hans far er formand for provinsrådet i Pontevedra, hvor Mariano Rajoy Brey vokser op. Mariano Rajoy er gift med Elviria Fernández Balboa og sammen har de to sønner, Mariano og Juan.

Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.