Det danske magasin i Spanien
Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012


Farligt for virksomheders økonomiske sundhed at arbejde for det offentlige.

Det offentlige skylder private virksomheder i Málaga en halv milliard euro

Privatejede virksomheder i Málaga-provinsen har sammenlagt omkring en halv milliard euro til gode hos kommuner, Junta del Andalucía og staten. Og de virksomheder, der har været så heldige at få betalt for det arbejde, de har udført for myndighederne, har måttet vente gennemsnitligt et år, før de fik pengene, skriver Málaga Hoy.
”Situationen er yderst kompleks og pinefuld,” forklarer formanden for arbejdsgiverforeningen CEM, Javier González de Lara, til avisen. Han forklarer, at virksomhederne før kunne gå til banken med en udestående regning, og at banken så ville give kredit svarende til det pålydende beløb, indtil myndighederne havde betalt. Det gør bankerne ikke længere, så der er ingen hjælp at få.
”Nada de nada,” beklager González de Lara.
Ifølge CEM har omkring 10.000 små og mellemstore firmaer i Málaga-provinsen måttet lukke de seneste to år – omkring en tredjedel af dem på grund af manglende betaling fra myndighederne. I hele Andalusien skulle private virksomheder have omkring tre milliarder euro til gode.
González de Lara vil ikke fortælle, hvem der er de værste betalere. De skrupler har dog ikke sammenslutningen Asociación de Constructores y Promotores de Málaga og heller ikke avisen Málaga Hoy, som skriver, at kommunerne er de værste. Især Benalmádena, Fuengirola, Estepona, Mijas og Rincón de la Victoria. Kommunen i Málaga skulle derimod betale til tiden.
En EU-regel dikterer, at offentlige administrationer i år skal betale senest 40 dage efter udført arbejde eller levering, mens de i 2013 skal betale efter 30 dage.

 


Statsminister Mariano Rajoy har ikke udskudt reformerne på grund af det andalusiske valg, mener EU-kommissær.

EU ikke utilfreds med den spanske regerings reformer

EU-kommissær for økonomiske anliggender, Olli Rehn, har benægtet rygterne om, at EU er utilfredse med den spanske regerings indsats mod statens dårlige økonomi og den høje arbejdsløshed. Det var nemlig rygter om, at den konservative regering skulle vente med at indføre mere drastiske reformer til efter den 25. marts. Det er datoen for valget til det lokale andalusiske parlament, som PP ifølge samtlige meningsmålinger står til endelig at fravriste konkurrenten, PSOE.
Samtidig har der floreret rygter om, at Mariano Rajoys regering skulle have forværret tallene for statens underskud sidste år for at få dem til at se bedre ud i år. Det skriver El País, der videre kommenterer, at Rehn har haft sværere ved at afvise dette rygte. Den finske EU-kommissær har sagt, at det er for tidligt at drage konklusioner, og at man indtil de officielle data kommer frem, ”ikke betvivler de tal, som den spanske regering leverer.”
Kort efter PP overtog regeringsmagten i december sidste år, meddelte regeringsrepræsentanter, at underskuddet i forhold til bruttonationalproduktet var otte og ikke seks procent, som den afgåede PSOE-regering ellers havde meddelt.
Den nuværende regerings mål er et underskud på 4,4 procent i indeværende år.

 


Olien blev solgt som olivenolie.

Falsk olivenolie på markedet

Politiet anholdt i går 19 personer, der tilhørte et netværk af små virksomheder, som blandede forskellige madolier og solgte det som olivenolie.
Anholdelserne fandt sted i Córdoba og Jaén. De anklagede skulle have blandet palme-, avocado- og solsikkeolie fra planter beregnet til fremstilling af biodiesel, og solgt det som fin olivenolie i både Spanien, Portugal og Italien.
De anholdte er også anklaget for at have snydt for omkring tre millioner euro i IVA. 15 af dem er spaniere, to ecuadorianere, en colombianer og en italiener.
Der er taget prøver på den beslaglagte olie, og den er ikke sundhedsfarlig.

 


Beplantning er nødvendig på 150 hektar, skønnes det.

150 hektar skal genplantes efter skovbranden

Skovbranden i begyndelsen af februar afbrændte omkring 750 hektar skov, fortrinsvist med pinje-, kork- og kastanjetræer, mellem Pujerra, Valle del Genil og ned mod Kysten. Den berørte i alt fem kommuner; Pujerra, Júzcar, Jubrique, Estepona og Benahavís.
Efter tre dage lykkedes de omkring 400 brand- og redningsfolk at få ilden under kontrol, og nu er en undersøgelse af skaderne og planlægning af oprydning og genplantningen begyndt. Foreløbig har provinsstyrelsen, Diputación Provincial de Málaga, besluttet at genplante 150 hektar og har afsat 800.000 euro til arbejdet.
Først skal man dog vente til skovbunden har restitueret sig og igen er egnet til beplantning, og man skal så se, hvordan naturens egen genplantning forløber.
De resterende 600 hektar er ikke så slemt ramt. Det værst ramte område er ellers La Resinera, hvor Libyens afdøde diktator, Muammar Gaddafi, havde en stor ejendom.
Årsagen til branden er stadig ukendt.

 


Ikke bred nok til fly, der måske aldrig ankommer.

Landingsbane i lufthavn uden fly skal udvides

Lufthavnen i Castellón, der blev færdigbygget for et år siden, men som endnu ikke har set en eneste flyvemaskine, overholder ikke normerne. Det drejer sig om pladsen for enden af landings- og startbanen, hvor flyene skal kunne vende.
Ifølge La Vanguardia skyldes det en regnefejl.
Formanden for lufthavnsselskabet Aerocas, Carlos Fabras, som også er i rampelyset på grund af anklager om korruption, erkender, at vendepladsen ikke opfylder statens sikkerhedskrav. Han forklarer: ”Vendepladsen blev lavet meget hurtigt, og den er ikke i orden, så det er besluttet, at den skal graves op og lægges på ny.”
Lufthavnen har foreløbig kostet 155 millioner euro. Det er endnu ikke oplyst, hvor meget udvidelsen af pladsen kommer til at koste, ej heller hvornår man forventer at se de første fly.

 


Alexis (t.h.) lykønskes efter det ene af sine to mål.

Barcelona genfandt gnisten

FC Barcelonas mandskab er på det seneste blevet beskyldt for at være trætte og modløse, som også ses på deres placering nummer to i den spanske Liga.
Men i aftes i Tyskland, hvor det gjaldt ottendedelsfinalen i Champions League mod Bayer Leverkusen, genfandt spillerne den gnist, der har kendetegnet dem de seneste år.
Og det med både Xavi og Piqué på tilskuerrækkerne.
Alexis stod for to mål, Messi et, mens værtsholdet, nærmere betegnet Kadlec, scorede en enkelt gang til det endelige resultat 3 – 1.
Dermed har Barcelona allerede det ene ben i kvartfinalen. Anden omgang af dysten mod Leverkusen spilles i Barcelona den 7. marts.

 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.