Det danske magasin i Spanien
Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012


17 tons guld- og sølvmønter tilhører nu den spanske stat.

594.000 mønter tilhører nu endelig Spanien

Med mindre der opstår forhindringer i sidste øjeblik, slutter et fem år langt legalt tovtrækkeri endelig, når Spanien i dag får rettighederne til 594.000 guld- og sølvmønter, som stammer fra den spanske fregat Nuestra Señora de Las Mercedes.
Mønterne ligger stadig i Tampa (Florida, USA), hvor de har været opbevaret siden maj 2007, da det amerikanske firma Odyssey Marine Exploration meddelte omverdenen, at man havde reddet skatten i land fra internationalt farvand ud for Portugal.
Las Mercedes, som tilhørte den spanske flåde, var i 1804 på vej fra Havana på Cuba til Cádiz, da den blev beskudt af den britiske flåde og gik ned med mand, mus og mønter 100 sømil fra Algarve-kysten. Selvom det amerikanske firma ikke meddelte, hvilket vrag, skatten kom fra, lagde den spanske stat straks sag an og gjorde krav på at få mønterne udleveret. Spanien fik nogle måneder senere bekræftet, at mønterne kom fra Las Mercedes og vandt den første juridiske dyst, som fandt sted ved en domstol i Florida. Odyssey Marine Exploration ankede sagen til den føderale højesteret, som stadfæstede den førstnævnte domstols beslutning.
Den peruvianske regering har også gjort krav på skatten, da man mener, at eftersom mønterne blev præget i Peru, hører mønterne hjemme der, ligesom også omkring 30 efterkommere af de omkomne har gjort krav på mønterne, som de mener, er privat ejendom.
Dommerne var på Spaniens side, men tovtrækkeriet fortsatte dog over Atlanten. Odyssey ankede flere gange ved forskellige domstole og krævede til slut, at Spanien skulle betale for restaureringen og opbevaringen af mønterne, men da den pågældende dommer afslog det, var det slut, og det amerikanske firma blev i fredags pålagt at give mønterne til Spanien i dag, tirsdag.
De 494.000 mønter er vurderet til 380 millioner euro, og det er det største arkæologiske fund, der nogensinde er gjort under havets overflade.
Viceformanden for Odyssey, Melinda MacConnel, kalder det en trist dag for Spanien, da hun mener, at fremtidige arkæologiske fund vil blive hemmeligholdt, og eventuelle skatte vil blive smeltet eller solgt på eBay.
I går fløj seks specialister fra det arkæologiske museum i Cartagena til Florida med fly af typen Hercules fra det spanske luftvåben. De skal nu inspicere skatten, og så forventes mønterne endelig at komme til Spanien på fredag den 24. februar – med en forsinkelse på godt 200 år.

 


Det starter næste år.

Gasboring ved Costa del Sol i 2013

Det spanske olieselskab Repsol har nu bekræftet, at man starter prøveboringer efter gas og olie ud for Mijas’ og Fuengirolas kyster i 2013, skriver La Opinión de Málaga.
Repsol har via sit datterselskab Ripsa rettighederne til 220.544 hektar af havbunden ud for Málaga, Benalmádena, Torremolinos, Rincón de la Victoría samt altså Mijas og Fuengirola. Selskabet vil i slutningen af indeværende år beslutte, præcist hvor prøveboringerne skal foretages.
Målet er med tiden at udvinde naturgas, som Spanien behøver for at kunne mindske behovet for at importere gas.
Det tilsidesætter bekymringerne om, hvordan gasboringer vil påvirke turismen.
Der bliver sandsynligvis også tale om prøveboringer ud for kysterne i Granada-provinsen, hvor det canadiske selskab CNWL har købt rettighederne.

 


Aloha College i Marbella er én af en lang række private skoler, der tilbyder tosproget undervisning.

Rift om pladserne på de private skoler

Det går rigtig godt på de 19 private skoler i Málaga-provinsen, skriver Málaga Hoy. Avisen referer til de mange britiske skoler, den franske og den tyske samt de tre skandinaviske skoler, der er i provinsen.
Selvom en plads på én af skolerne normalvist koster mindst 400 euro om måneden plus undervisningsmateriale, frokost, transport m.v., er der rift om pladserne, og der er normalvist altid fulde huse. Det skyldes, at skolerne tilbyder tosproget undervisning, lærere der underviser på deres modersmål og et undervisningssystem, der følger det land, som skolen repræsenterer.
Den integrerede sprogundervisning har også gjort skolerne populære hos spanske forældre, eftersom sprogundervisning sjældent prioriteres i de spanske skoler. F.eks. er 80 procent af de 668 elever på St. George i Málaga spanske. Her er prisen for en plads 600 euro om måneden.
Den ældste af skolerne er den tyske, som har eksisteret siden 1898, med de første lokaler i Málaga, siden i Benalmádena og nu i Marbella.

 


Gibraltar på agendaen.

Rajoy møder Cameron i London

Når Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), i dag rejser til London for at mødes med sin britiske kollega, David Cameron, er der især et penibelt punkt på agendaen: Gibraltar.
Den britiske enklave er stadig en torn i øjet på mange spaniere, og som regeringscheferne før ham vil også Rajoy forhandle med Storbritannien om Gibraltars fremtidige tilhørsforhold. Spaniens udenrigsminister, José Manuel García-Margallo, forberedte allerede for flere uger siden briterne på, at også denne regering ønsker at genoptage emnet.
London har dog gjort det klart, at det er indbyggerne på Gibraltar, som bestemmer over deres egen skæbne. Førsteministeren på Gibraltar, Fabian Picardo, har sagt, at ”Spanien burde bekymre sig om de fem millioner arbejdsløse og ikke om et historisk krav omkring klippehalvøen.”
Spanien har villet have Gibraltar tilbage, lige siden Diego de Salinas og hans tropper i 1704 overgav sig, og Utrecht-traktaten i 1713 gav Storbritannien herredømmet over halvøen. Ud fra et internationalt synspunkt er det dog et dilemma, at man samtidig forsvarer det fortsatte krav på de spanske enklaver i Nordafrika; Ceuta og Melilla.
Læs mere om Spaniens historiske krav på Gibraltar ved at klikke her.

 


Borgmester Esperanza Oña præsenterer projektet.

Flere gågader i Fuengirola

Inden påske skal flere af gaderne i Fuengirola konverteres til gågader, skriver Diario Sur.
Kommunen planlægger at forskønne den livlige Plaza de los Chinorros, Calla Larga og Calle del Mercado, hvor bilkørsel vil blive forbudt.
Ifølge borgmesteren, Esperanza Oña, skal arbejdet være færdigt inden påskeugen i begyndelsen af april.

 


Der trænes med halsvarmere i Moskva.

Champions til middag

Kl. 18.00 inviterer TVE1 på Champions League. Det gælder første dyst i ottendedelsfinalen mellem Real Madrid og CSKA Moskva, som spilles i den russiske hovedstad.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.