Det danske magasin i Spanien
Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012


Statsminister Mariano Rajoy (t.h.) med formanden for PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, og dennes finger.

Første møde mellem Rajoy og Rubalcaba siden valget

Statsminister Mariano Rajoy (PP) og formanden for PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, mødtes i går for første gang siden førstnævnte vandt valget i november sidste år.
Mødet fandt sted i statsministerboligen La Moncloa og varede i fire timer, hvilket er det længste mellem en statsminister og en leder af oppositionen siden genindførslen af demokratiet.
De to blev nu ikke enige om så meget.
PSOE er specielt utilfredse med den nye arbejdsmarkedsreform.
”Jeg skal fortælle Dem, hvad den nye reform betyder: Acceptér lavere løn, ellers er døren her,” sagde Rubalcaba inden mødet, og den socialistiske leder erklærede da også, at han vil bekrige statsministeren på dette område.
Rubalcaba gentog trods uenigheden på dette område sit løfte om at lede en ”brugbar opposition”, og han lovede statsministeren sin støtte til alle andre tiltag, der kan hjælpe den spanske økonomi. Og så blevde to enige om at forny opbygningen af visse statslige institutioner, det er bl.a. forfatningsdomstolen, radio- og tv-stationen RTVE og ombudsmandskontoret, som skal gås igennem, hvilket skal ske inden juni.

 


Miguel Montes Neiro efter næsten 36 år i fængsel.

I fængsel siden 1976 – endelig fri

Miguel Montes Neiro er den indsatte, som har siddet længst i de spanske fængsler.
Faktisk har han rusket tremmer siden 1976, da han deserterede fra forsvaret under aftjeningen af værnepligten. Siden da har han sultestrejket flere gange uden at have vundet gehør eller sympati for sin sag, ligesom han har flygtet seks gange – sidst i 2009.
Hver gang, han har været ude, har han begået nye lovovertrædelser, i alt 30 tilfælde, hvorfor straffene har akkumuleret.
Han var ikke dømt for nogen voldelige eller voldsomme forbrydelser, det er mest tyveri og lidt narkohandel, der har fået ham i klammeri med loven. Derfor besluttede den forhenværende PSOE-regering at benåde ham, og den benådning blev endelig eksekveret i går.
”Jeg vil ikke gøre noget. Bare vent og se. Dette er en ny start,” sagde Miguel Montes Neiro, da han blev lukket ud af fængslet i Granada.

 


Forældrene med en af donorbabyerne.

Tre babyer født for at redde søskende

Tre babyer, som blev udvalgt som fostre med det formål at blive donorer for deres søskende, er netop kommet til verden i Sevilla og Barcelona.
De tre nyfødte har pustet nyt liv i debatten om det moralsk korrekte i at udvælge fostre, en metode, der blev godkendt i 2006 i Spanien. Der er kun kendskab til et enkelt fortilfælde, men nu er nyheden om tre donorbabyer kommet frem med få dages mellemrum.
Den første, lille Estrella, skal redde sin bror, Antonio, som for tre år siden fik diagnosticeret en uhyre sjælden sygdom i knoglemarven, kendt som aplasia. Den sygdom skal marv fra Estrellas rygsøjle eller stamceller fra hendes navlestreng nu helbrede.
I det andet tilfælde er der tale om et par tvillinger, Noah og Leire, der dog, selvom nyheden først er sluppet ud nu, kom til verden for 11 måneder siden for at redde broren, Izan, som har en neurologisk sygdom. Han fik marv fra den ene tvilling transplanteret i oktober, men lægerne ønsker at vente mindst seks måneder, før de vil udtale sig om, hvorvidt behandlingen har virket.

 


Flere byer har ligefrem opsat specielle affaldsspande, og det er svært at være i tvivl om formålet.

73 personer har fået bøde i Málaga for ikke at opsamle hundeekskrementer

En lang række byer i Spanien har gjort det lovpligtigt at samle sin hunds ekskrementer op, når man er ude at lufte den på gader og andre offentlige områder. Overtrædelser af denne regel resulterer i bøde.
Således også i Málaga, hvorfra det forlyder, at politiet alene i januar fangede 73 hundeejere i at overtræde loven, og de er hver blevet udstyret med en bøde på 500 euro.
Kommunen overvejer i øjeblikket at hæve bøden.

 


Tomás Burgos tages i ed i kongressen.

Chefen for sygesikring har løjet om sin lægeuddannelse

Tomás Burgos Gallego (PP), direktøren for den offentlige sygesikring, Seguridad Social, har hævdet, at han var uddannet læge, mens han i virkeligheden aldrig færdiggjorde uddannelsen, skriver El País.
På hans CV stod der, at han var autoriseret læge og ”ekspert i sundhedsadministration”, da han i slutningen af januar blev godkendt af ministerrådet som ny ansvarshavende for Seguridad Social. Beskæftigelsesministeriet har senere udsendt en meddelelse, der forklarer, at hans CV ikke var korrekt grundet en ”teknisk fejl”.
Problemet er bare, at da han først blev kongresmedlem i 1993 selv oplyste til kongressen, at han var praktiserende læge. Da næste periode startede i 1996, var han pludselig også kirurg. Den uddannelse var dog fjernet fra 2000.
”Man kunne skrive, at man har modtaget en Nobelpris, og ingen ville tjekke det,” siger en anonym kilde i kongressen til El País.

 


Fernando Llorente og co. er i Moskva for at møde Lokomotiv.

Tre spanske dyster i Europa Cup

Tre spanske hold spiller i aften i Europa Cup, alle på udebane.
Lokomotiv Moskva – Athletic: vises kl. 18.00 på Canal +.
Lazio – Atlético: vises kl. 19.00 på Cuatro.
Stoke City – Valencia: vises kl. 21.05 på Canal +.

 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.