Det danske magasin i Spanien
Den lille men nok så farlige rævebændelorm

 

I Mellem- og Sydeuropa er det almindeligt, at rævebændelormen (ecinococcus granulosum og multilocularis) forekommer i afføringen hos ræve, får, hunde og katte. Ved at spise bær eller svampe, der forgiftes af en sådan afføring, eller ved kontakt med smittet afføring fra husdyr, kan mennesker også blive inficeret. Oftest lider dyr ikke selvom de har bændelorm, men en infektion hos mennesker er yderst alvorligt.

Hvis man regelmæssigt giver sine husdyr ormekure, eliminerer man faren for smitte. Alle hunde og katte, der importeres, skal have en ormekur inden de kommer ind i det pågældende land. Det er den eneste måde, man kan forsikre, at man også fremover kan plukke bær og svampe uden at blive smittet med en af de værste parasitsygdomme, der kendes i Europa.

Med de åbne grænser indenfor Europa og en større bevægelighed af mennesker og dyr øges risikoen for spredning af sygdomme, der ikke tidligere eksisterede i Skandinavien. I Spanien er antallet af infektioner på grund af rævebændelorm stigende ligesom det er i resten af Europa med undtagelse af Skandinavien, hvorimod der ikke er blevet anmeldt noget tilfælde af rabies i mands minde.

Ecinococus multiocularis som rævebændelorm hedder på latin findes hos ræve, katte og hunde i Mellem- og Sydeuropa. Den fuldvoksne bændelorm lever i rævens tarme, og dens mikroskopiske små æg afgives gennem afføringen. Hvis hunde eller katte indtager rævens afføring, klækkes æggene i deres tarme, og rævebændelormen forsætter sin udvikling. For mennesker er parasitten meget farlig, og blandt symptomerne på en infektion hører stor træthed samt gulsot, da leveren bliver påvirket, men derudover opleves der ikke nogen smerter. På larvestadiet borer parasitten sig ud gennem tarmen, og efter at have befundet sig i blodkarrene i nogen tid finder den vej til leveren. Inkubationstiden er lang, og har man fået smitten som barn, kan det ske at sygdommen først viser sig, når man er voksen. Sygdommen er livslang og svær at behandle. Behandlingen er oftest kirurgisk, hvor man forsøger at operere de værst inficerede dele af leveren væk. Der registreres årligt ca. 50 tilfælde i Europa.
Smitten kan overføres fra hunde og katte kæledyr, der ikke har fået en ormekur. Følgerne heraf kan være, at de spreder parasitæg via afføringen. Det er vigtigt, at man er klar over, at det ikke altid er muligt at kurere en bændelormsinfektion. Medicinen bør indeholde den aktive substans Prazikvantel. Drontal comp vet eller Droncit, hvilke er de præparater, der anbefales til ormekure. Hvis man mistænker at ens hund eller kat kan være smittet, kan dyrlægen ved en enkelt test af afføringen hurtig stille en diagnose.

I områder, hvor der er en stor udbredelse af rævebændelorm, anbefales det, at man giver sin hund eller kat ormekur med ovennævnte præparater hver fjerde måned. Smittede hunde og katte virker upåvirkede af smitten, hvorimod smitten for mennesker er meget farlig.

Husk at hvis du er i tvivl, om din kat eller hund er smittet med rævebændelorm, bør du kontakte en dyrlæge med det samme.

Susanne Kamu
Skandinavisk Smådyrsklinik
Autoriseret dyrlæge, D.V.M.
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333

Af Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.