Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Et løg er hovedingrediensen i denne ret. Faktisk er det den eneste ingrediens.

Vinter og forår er specielt i den østlige del af Spanien ensbetydende med dette løg, kaldet calçot. Man afholder ligefrem calçotadas, der frit fortolket er grillfester, hvor man griller bunkevis af calçots, efterfulgt af lige så store mængder kød. 

Børn af forårsløg og porre

En calçot minder meget om et forårsløg, det kunne også være et barn af et forårsløg og en porre. 

Men det er faktisk et almindeligt løg, der er blevet genplantet. Den gængse teori om dets herkomst går på, at det var en Xat de Benaiges, en landmand i Valls, der ligger ca. 20 km fra Tarragona, som i slutningen af 1800-tallet besluttede sig for at lave et eksperiment. Han plantede et løg i jorden, op spirrede en håndfuld friske løg, og efterhånden som de voksede, dækkede han dem til med jord. Dermed blev en større del af stilkene hvide og spiselige. Det kaldes på catalansk calçar, deraf navnet calçot. 

Resultatet blev den grønne, søde og lækre grønsag på mellem 15 og 25 cm.

Sådan spiser man sine calçots. Her er det smagsdommere i en konkurrence i Valls.

På bålet

De friske løg smager bedst grillet over bål. Det helt rigtige er et bål lavet af grene fra vinstokke, der giver ekstra smag til løgene. Har man ikke sådanne ved hånden, er oliventræ en fin erstatning.

Når grillen er klar, træet er blevet til gløder, grilles løgene i 5-10 minutter eller til det yderste lag er nærmest forkullet. Herefter pakkes de ind i avispapir, hvori de hviler en halv times tid for at gøre dem ekstra møre.

Tilbehøret 

Der kan ikke være tvivl, tilbehøret skal være romesco-saucen. 

De grillede løg dyppes i romesco.

Opskrift:

Ingredienser:

3 røde peberfrugter

2 røde chilier

3 store tomater

3-4 fed hvidløg

75 g mandler

3 spsk. olivenolie

3 spsk. vineddike

Salt

Fremgangsmåde:

Peberfrugter, tomater og hvidløg grilles på grill eller grillpande. De flås og skæres i små stykker. Mandlerne smuttes og hakkes groft. I en gryde svitses mandlerne ganske let i olivenolien. Herefter tilsættes alle grønsagerne.

Kog under svag varme i ca. 10 min. Saucen blendes og smages til med eddike og salt.Romesco serveres ofte sammen med alioli, og man blander selv de to sovse efter behag. Man kan erstatte mandlerne med hasselnødder.

I Valls tilsættes ristet brød, gnedet med hvidløg og opblødt. Dermed får man en variant af sovsen, som kaldes salvitxada.

Når løgene er grillet og har hvilet, piller man det yderste, forkullede lag af. Inderst er det søde, bløde løg, som man dypper i romesco-saucen. 

Fingermad, når det er bedst! 

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa