Det danske magasin i Spanien
Afpresningsmails i omløb: Sådan beskytter du dig

Afpresningsmails i omløb: Sådan beskytter du dig

IT-kriminelle forsøger i stadigt stigende grad at udnytte corona-situationen til at narre godtroende danskere til at reagere på falske mails.   

Den overvældende mændge af nyhedsdækning omkring corona-virussen har skabt en ny bølge af phishing-angreb i hele verden. Der sendes massevis af phishing og afpresningsmails, hvor IT-kriminelle forlanger penge af modtageren og hævder at være legitime organisationer med information om corona-virus. Samtidig oprettes der falske netbutikker, som forsøger at lokke folk til at købe håndsprit, handsker, mundbind og andet virusforebyggende udstyr. 

De IT-kriminelle er mere aktive end nogensinde, og deres fup-numre er ikke kun relateret til corona-situationen. 

I påskedagene florerede der falske e-mails, hvor svindlerne angav, at de kendte til modtagernes passwords og truede samtidig med af afsløre deres webhistorik og sende dokumentation til deres Facebook-venner, hvis ikke de ville betale.   

Også Sundhedsstyrelsen har stået for tur, hvor svindlerne ledte modtagerne ind på en falsk hjemmeside, som opfordrede modtagerne til at indtaste NemID-oplysninger.

Betal aldrig de IT-kriminelle

Selvom der ofte bliver advaret mod afpresningsmails og phishing generelt, er der stadig rigtig mange, der falder i fælden, da disse e-mails ser ægte ud og er skrevet på perfekt dansk. Førhen var det forholdsvist nemt at spotte de falske e-mails, fordi de var fyldt med stavefejl og ofte havde været en tur i Google translate. 

– Man skal ikke skamme sig over at blive ramt af netsvindel. Det er der tusindvis af danskere der gør. Det vigtigste er, at man har paraderne oppe, når mistænkelige mails tikker ind. Klik aldrig på nogle links i disse mails og dobbelttjek altid om det er en afsender, du kender, siger IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365.    

Det værste man kan gøre er at betale de IT-kriminelle. 

– Der er set massevis af eksempler på folk, der har valgt at betale svindlerne, hvorefter de forlanger endnu flere penge, selvom der er blevet betalt én gang. Så begynd aldrig at overføre penge til IT-svindlerne, siger Janus R. Nielsen.  

Her er en række råd fra AnyTech365 til at undgå phishing:

  • Svar ikke på e-mails eller beskeder, der beder om personlige eller finansielle oplysninger.
  • Husk på at banker og andre store virksomheder aldrig vil bede dig om at oplyse dine adgangskoder eller kontooplysninger via e-mail eller telefon.
  • Åben aldrig en vedhæftet fil og klik aldrig på et link i en e-mail, hvor du ikke er 100% sikker på, hvem afsenderen er. 
  • Kontakt afsenderen, hvis du er i tvivl om e-mailen er falsk eller ej. 
  • Modtager du en e-mail fra f.eks. SKAT, hvor du kommer videre til en hjemmeside, så tjek altid om URL-adressen stemmer overens med SKATs hjemmeside. Er linket falsk, vil URL-adresserne aldrig være de samme. 
  • Sørg for regelmæssigt at tjekke dine kontoudtog, så du ikke først efter et halvt år reagerer på transaktioner, du ikke kender til. Kontakt din bank, hvis du oplever noget mistænksomt. 
Af AnyTech365.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.