Det danske magasin i Spanien
NYE GENERATIONER, NYE REJSETRENDS – Hvad trækker nye generationer af turister til Spanien?

NYE GENERATIONER, NYE REJSETRENDS - Hvad trækker nye generationer af turister til Spanien?

Det plejede at være sol, strande og Sangria krydret med en smule kultur, der trak udlændinge til Spanien, men sådan er det ikke længere for de nye generationer, der nu overtager rejsesektoren. Hvad får yngre rejsende til at holde ferie i Spanien, og hvad søger de? En ting vi med sikkerhed kan sige er, at fremtidens turister er langt fra fortidens ‘billigt er godt’ pakketurister.

Et generationsspørgsmål

Det første, du bør vide for at forstå fremtidens turisme, er de generationer, der lever i dag. Der tales om syv generationer, selvom den første – Den bedste generation (født mellem 1901-1920) så at sige er væk. Ellers har du Silent Generation (fødselsår 1925-1945), efterkrigsgeneration eller Baby Boomers (fødselsår 1946-1964), Generation X (fødselsår 1965-1979), Millennium Generation eller Gen Y (fødselsår 1980-1994), Gen Z (fødselsår 1995-2012) og Gen Alfa (fødselsår 2013-2025).

Der er selvfølgelig visse kulturelle og nationale forskelle, når det kommer til ferieønsker, men de nye generationer er generelt mere krævende og specifikke i deres rejseønsker. Vi taler her om Gen X, Y og Z, som er den største drivkraft i verdensøkonomien – og dermed rejsesektoren.

Efterkrigsgenerationen er stadig dem, der bruger mest per person, når de rejser, men Millennial-generationen er den gruppe, der rejser mest, med et gennemsnit på 35 dage om året. Denne generation, også kaldet Gen Y, udgør nu 23% af verdens befolkning og er den største gruppe af voksne i dag. I 2030 forventes denne gruppe at have en årlig indkomst på næsten 4 billioner euro. De er derfor en utrolig vigtig del af rejsebranchen. Men hvad er deres rejsetrends og ønsker?

Som de fleste yngre mennesker er Gen Y’s rejser motiveret af et ønske om nye oplevelser og rejsedestinationer, der ligger lidt væk fra alfarvej. De kan lide teknologi og bruger sociale medier som en del af deres rejsestil. Deres spise- og rejsevaner er mere åbne og miljøbevidste. De kan godt lide at lave deres egne planer og rejse selvstændigt. De er med andre ord det stik modsatte af fortidens pakketurister.

Og hvad med de endnu yngre generationer? Ifølge European Travel Commission (ETC) er Generation Z (født mellem 1997 og 2012) mere udforskende og fordomsfri, når det kommer til gastronomi og kulturelle oplevelser og kan lide storbyferier. Derfor er bycentre som Madrid, Barcelona og Málaga nogle af denne generations foretrukne spanske destinationer. Organisationen WYSE undersøgte 57.000 rejsendes vaner mellem 18 og 35 år og konkluderede, at unge rejser for at opleve, ikke for at samle på ting. De har en tendens til at blive længere og lave flere aktiviteter end ældre rejsende. De holder af naturoplevelser og kulturoplevelser, især uden for turistcentre, og flere og flere ønsker at ‘leve som en indfødt’. Det bekræfter rejsemagasinet Conde Nast og slår fast, at folk nu ønsker rejseoplevelser, der har en varig positiv effekt på de steder og mennesker, vi besøger.

Meget har ændret sig i de godt 70 år siden masseturismen startede i Spanien, og som et af de største turistlande i verden har landet ikke råd til at sakke bagud, når det kommer til nye turisttrends.

Luksus og kvalitetsturisme

Ifølge specialisterne i rejsesektoren søger yngre generationer kvalitetsrejser og en ny form for eksklusivitet, der involverer både luksus og bæredygtighed.

Der er flere femstjernede hoteller end nogensinde, men dagens fem stjerner er blevet omdefineret med nye kriterier. Vi ser det på Costa del Sol, men også i andre spanske byer. Nye hoteller og luksuriøse boutiquehoteller bygges, og faldefærdige klassiske hoteller bliver renoveret for hundreder af millioner for at tilbyde fortidens glamour med en helt ny og eksklusiv stil. Derudover er sportsstjerner, skuespillere og kendte tøjdesignere gået ind i hotel-, spa- og restaurantbranchen med deres egne signaturlokationer.

Eksklusivitet er også den nye trend for familieferier. De såkaldte all-inclusive (alt inkluderet) familieferier er tilbage, men det handler ikke længere om ‘all you can eat’-buffeter og kvantitet i stedet for kvalitet. Ikos Restort på Costa del Sol har for eksempel en ‘familiepakke’, hvor menuen er designet af en Michelin-stjernekok og Tesla biludlejning kommer som en del af ‘pakken’.

Bæredygtig turisme og naturferier

Hoteller og casas rurales viser nu stolt deres øko-certifikater og tager i stigende grad skridt til at reducere deres økologiske fodaftryk for at appellere til en ny generation af øko-bevidste rejsende. Vi taler om øko-rejser med naturturister, der gerne vil udforske naturskatte, komme væk fra masserne og kombinere ferie med fysiske aktiviteter – en voksende trend, der især fik fodfæste under Covid.

Yngre rejsende ønsker ikke kun, men efterspørger mere bæredygtige ferier. De leder efter miljøvenlige transportmuligheder, miljøcertificerede overnatningsmuligheder og mere bæredygtigt hoteldesign samt materiale- og energiforbrug. Og hotelbranchen kan ikke længere ignorere deres ønsker.

Det, der startede som et lille opslag på badeværelset om at lægge brugte håndklæder i badet for at undgå vandspild, er nu blevet til en bevægelse, hvor selv de store luksushotelkæder overvejer alternative vand- og energikilder. Et eksempel på dette er det helt selvforsynende DistrictHive Hotel i Granada-provinsen, som regnes for Spaniens mest bæredygtige hotel. Selv de statsdrevne spanske Parador-hoteller skifter nu til grønnere energikilder. Samtidig er bæredygtighed også kommet ind i restaurantkøkkenet, hvor der nu serveres mere økologisk, plantebaseret og lokalt dyrket mad.

Nutidens og fremtidens turister i Spanien vil i stigende grad efterspørge mere eksklusive, autentiske, unikke bæredygtige og etiske muligheder, når det kommer til deres ferievalg. Og der er ingen tvivl om, at det er et lukrativt marked – en turist, der bliver længere, bruger mere og med større sandsynlighed vender tilbage til destinationen senere i livet med venner og familie.

Kilder: Den aktive alder, Dream Big Travel Far, jll.es, ETC, Emerald, wysetc.org, Olive Press, Signature Luxury Travel, Conde Nast Traveler og Ministerio de Industria, Comercio y Turismo.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.