Det danske magasin i Spanien
Ingenio Nuestra Señora del Carmen
 – Gyldne dråber fra Frigiliana

Del

Højt oppe i den hvide bjergby Frigiliana, ovenfor Nerja, troner en høj, hvid facade. Med sin beliggenhed kan bygningen mistænkes for måske et rådhus eller hotel. Men det er ingen af delene. Virksomheden De la Torre holder nemlig til i bygningen, hvor der stadig i dag, ligesom i år 1928, fremstilles miel de caña, altså sukkerrørssirup.

 
”Det var det år, De la Torre købte fabrikken, men det var ikke der, det begyndte. Sukkerrør er blevet dyrket på Costa del Sol nærmest siden hedengangne tider og før turismens indtog på Costa del Sol, var sukkerrørsdyrkningen og -fremstillingen på kysten så omfattende, at store dele af befolkningen ernærede sig kun ved det,” fortæller Javier Mesa de la Torre, markedsføringschef, som hilser velkommen på fabrikken Ingenio Nuestra Señora del Carmen. Det har fabrikken heddet, siden De la Torre købte den i 1928, inden dette hed den Ingenio de San Raimundo.
 
Det er ingen ny og moderne fabrik, vi nu træder ind i. Her er der blevet fremstillet sukkerrørssirup siden 1630. Og bygningen bærer på en del historie, f.eks. var der i rummet til højre for entrehallen, som i dag fungerer som lager, en gang i fortiden et lille kapel, hvor der blev holdt messer. Faktisk fik de år 1662 lov at afholde messer af ingen mindre end selveste pave Clemente X. Og siden 1630 har der kun været ophold i produktionen én gang, og det var under borgerkrigen, da fabrikken konverteres til sygehus med våbenmagt fra militæret.
 
Siruppen, vi taler om her, som på spansk hedder miel de caña, er ikke honning, som det spansk navn kunne give indtryk af. Det er heller ikke den sirup, vi kender fra Danmark, som jo er en omdannelse af råsukker eller melasse, der er et biprodukt af sukkerfremstillingen af sukkerrør og sukkerroer. Miel de caña er en koncentreret saft fra sukkerrør, som vi på dansk kalder sukkerrørssirup.
 
”I dag dyrkes sukkerrør kun i et meget lille område her i Andalusien. Disse lokalt dyrkede sukkerrør, som vi benytter os af og som dyrkes specifikt til os, presser vi i store gamle jernpresser for at få saften ud. Denne saft varmes efterfølgende op, så den bliver koncentreret. Men saften varmes ikke mere op, end at produktet beholder de fordelagtige aktive indholdsstoffer. Det, som bliver tilbage, er altså ren sukkerrørssirup, som består af glukose og sucrose, men som også indeholder protein, kalciumsalte, jernholdige salte, B-vitamin og mineraler som kobber, jern og magnesium. Og dette produkt kan I købe i butikkerne som miel de caña, mærket med Ingenio Nuestra Señora del Carmen,” forklarer Francisco López, fabrikschef, som nu har sluttet sig til os.
 
miel de cana frigiliana3
 
Vi står inde i en stor hal efter at have gået gennem den store træport, som faktisk er den originale, der fører ind til fabrikken fra gaden. Her i hallen losser man sukkerrørene, når de kommer ind efter høst. Francisco López peger op i taget og fortæller, at den store jernhakke, som hænger der, før anvendtes til at flytte de store læs. Men det var dengang. I dag anvendes mere moderne maskiner.
 
Midt imod indgangen inde i fabrikken ses det, som kaldes koret, der er ligesom et lille kontor. Francisco López fortæller, at før i tiden var sukker et så dyrebart produkt, at fabrikken altid havde tjenestemænd fra Guardia Civil, som holdte vagt om produktionen og varerne, og disse tjenestemænd sad i koret, så de havde udsigt over hele den store entrehal.
 
miel de cana frigiliana2Vi fortsætter ind i rummet til venstre. Her fyldes luften af en sød, fyldig duft, og det er ikke så mærkeligt. Det er her inde, sukkerrørssaften fyldes på cisternerne, hvor saften varmes op og bliver til den tykke mørke sukkerrørssirup. I processen filtreres også eventuelle urenheder væk. Nu er også kokken Txema Fernandez kommet. Fra en kran i et hjørne rinder en konstant stråle med den mørke sukkerrørssirup og Francisco López deler ud med en lille ske. Smagen er sød og fyldig, og da siruppen stadig er varm, anes de runde smage af karamel tydeligt. ”De fleste har kun prøvet miel de caña med stegt aubergine (berenjenas fritas con miel), som findes på menuerne hos hver og hver anden restaurant her på kysten. Og folk tror, at det er det eneste, som sukkerrørssiruppen kan anvendes til. Men den kan bruges til så meget mere!” siger Txema Fernandez og fortsætter: ”En ret, som virkelig bringer de lokale smage frem, er en brødtærte, som jeg laver med avocado og mango, toppet med perler af netop denne sirup og æble. Og smagene forenes helt fantastisk godt!”
 
Mine egne smagsløg tænker fersk tunfisk, måske som en tunfiskecarpaccio, fint skåret purløg, avocadocreme, lidt flagesalt og nogle dråber af den gyldne sukkerrørssirup. Eller hvorfor ikke bare toppe en vaniljeis af god kvalitet med denne gyldne sirup!
 
Vi afbrydes i tankespindet af anvendelsesmuligheder for sukkerrørssirup og forskellige retter. Francisco Lopez deler et stykke sukkerrør ud til os. ”Tyg på den,” siger han. Det er første gang, jeg smager på sukkerrør og jeg forundres over, hvor meget saft, der findes i denne lille stump, som på ydersiden ligner en tør bambuspind. Og det smager sødt, sødt, sødt. Jeg konstaterer, at jeg foretrækker sukkerrørssirup frem for sukkerrørssaft.
 
Nu tager vi et hurtigt kig i endnu et rum, der hvor presserne står, som presser saften ud af sukkerrørene, der til sidst bliver til de 500.000 kg færdig sukkerrørssirup, som fabrikken fremstiller hvert år. Presserne er lavede af støbejern og vejer flere hundrede kilo. Og her står faktisk en af originalpresserne, hvis valser ikke skiller sig særligt meget ud fra de moderne af slagsen. Så fortsætter vi igennem entrehallen og op ad en trappe, som fører os op til kontoret. Det sådan et kontor, som der findes på gamle fabrikker. Sådan et med store vinduer med udsigt over hele fabriksgulvet samt ud over gruspladsen udenfor. Her plukker Francisco López gamle regnskabsbøger og emballager frem. Det er tydeligt, at han er stolt af sit arbejde. Den ene glaskrukke, som prydes af sukkerrør, er original og fra 1955. Han viser også købsbeviset fra 1928 med så sirlig en håndskrift, at det er svært at tyde, hvad der står. Samtidig fortæller Javier Mesa de la Torre, at fabrikken i Frigiliana er den sidste af sin slags (altså som fremstiller sukkerrørssirup) i hele Europa. Det mærkes, at de er stolte over deres arv, men at de også satser på fremtiden, og interessen for produktet, som nu også bærer mærket Selecta Quality, findes! For nylig har Javier de la Torre været i kontakt med både japanske distributører, et fransk importfirma samt en virksomhed, som arbejder med belgiske delikatesser, som alle er interesserede i den frigilianske sukkerrørssirup. Men Nuestra Señora del Carmen satser ikke bare på udlandet, de vil også frem nationalt. I foråret blev der f.eks. underskrevet en aftale, som gælder leveringen af 600 kg sukkerrørssirup, med en virksomhed i Zaragoza, der fremstiller mørk øl.
 
Vil du selv have inspiration til at anvende miel de caña, sukkerrørssirup, i din egen madlavning? Gå da ind på www.mieldelatorre.com og klik rund under fanen ”recetas”. Der finder du mange opskrifter, som indeholder denne mørkegyldne sukkerrørssirup; alt fra klassikeren ”berenjenas fritas con miel” til retter med kylling, svinefilet og fisk til desserter og cocktails.
 
Pssst, miel de caña fra Nuestra Señora del Carmen finder du i velassorterede madbutikker. Prøv at eksperimenter lidt med det!
 
 
 
 
Af Sara Laina, sara@norrbom.com 
Foto/Video: Simon Goltermann, simon@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.