Det danske magasin i Spanien
Sabor a Malaga – Casa Mira – Málagas populære ishus

Sabor a Malaga - Casa Mira – Málagas populære ishus

IMG 8022

På et af Spaniens smukkeste hovedstrøg ligger et autentisk ishus, der i mange årtier er gået i arv fra søn til søn og den dag i dag stadig er blandt de mest populære ishuse i Málaga.

Man siger, at den kendte turrón stammer fra Alicante. At produktionen er påvist siden 1500-tallet, og vistnok var en maurisk opfindelse. Siden fandt den søde nougatgodbid frem til Málagas gader på æselryg, hvor den har eksisteret i mere end 100 år.
Casa Mira, ishuset i Calle Larios, er kendt for netop sin turrón-is. Det hele begyndte i 1890, da den nuværende ejer, Andrés Miras, oldeforældre kom til Málaga fra Jijona på æselryg for at sælge turrón. Det var en vare, man producerede på den egn, de kom fra oppe ved Alicante.

– De tog herned for at sælge turrón, hvilket kun blev lavet og solgt om vinteren, men i den landsby, de kom fra, havde man også tradition for at lave is, og efter at have besøgt Málaga fandt de ud af, hvor skønt et sted det var, og hvor godt et klima der var. Så de besluttede sig for at starte et ishus i Málaga og lave isen ud fra de opskrifter, man brugte hjemme i Jijona, fortæller Andrés Mira.

Andrés Mira og broderen Ignacio Mira er fjerde generation, der kører ishuset i dag, som har eksisteret siden 1890. Bygningen blev restaureret i 1967 og igen for tre år siden. Men selve baren, hvorfra der sælges is, ser ud som dengang, og måden man opbevarer isen, er den samme.

– Vi har ikke udstillingskølebokse, hvor man kan se isen, for isen bevares ikke lige så godt som på den måde, vi gør det, hvor den er gemt i tanke. Så kan kunderne godt nok ikke se isen, men i kølebokse, hvor man kan se isen, cirkulerer der hele tiden kold luft, og det ”brænder” isen og fjerner sukkeret fra den, forklarer Andrés Mira.
– Men vores kunder er typisk mennesker, som er bekendt med stedet og ved, hvad de får, så de behøver ikke at kunne se isen. Jeg ved, at der er folk, der spiser ud fra, hvordan ting ser ud, men ikke de folk, der kommer her.

Det er et sted, der har fulgt byen gennem mere end 100 år gennem ild og vand. Som under borgerkrigen, hvor butikken var nødt til at lukke i tre år.

– Kunderne er alle typer. Både malagueñoer og turister, men mange af kunderne er malagueñoer, som er kommet her gennem generationer. Deres forældre eller bedsteforældre er kommet her med dem, da de var børn, og nu kommer de med deres børn, siger Andrés Mira, mens anekdoterne vælter frem i hans erindring.
– Der var engang under La Feria en mand, der kom forbi på en hest. Han dukkede lige hovedet og red ind og bestilte en ’blanco y negro’ (kaffedrik med is og fløde).

Der har også været mange kendte forbi byens ishus. Både på internationalt og nationalt niveau. Præsidenter, skuespillere som Antonio Banderas, som er en god ven af huset og blandt andet går Semana Santa med den trone, Andrés Mira dirigerer. Det er alle mennesker, der kommer hos Casa Mira. Lige fra folk der er ude at gå til fx Málaga CF’s ejer, sheiken Al-Thani, som for nylig kom forbi.
– Han lagde 30 euro i drikkepenge. Det var langt mere end, hvad han købte for, griner Andrés Mira og nævner, at også politikeren Pedro Sánchez var forbi for lidt siden.
Casa Mira er et emblem for Málaga, og så hører folk selvfølgelig om, at det er et sted, de skal besøge, når de er i byen.

– Vi er en del af Sabor a Málaga, fordi vi bruger produkter her fra egnen til at lave isen. Mango, vino de Málaga, el helado de Málaga, turrón med mandler osv.. Det er et blåstempel af, at det er kvalitetsvarer. At vi kun bruger råvarer og ingredienser her fra egnen.

I dag er nogle af opskrifterne mere end 100 år gamle. Fx den, de bruger på turrón, har ikke ændret sig, siden bedsteforældrene kom på æsel til Málaga fra Jijona i Alicante i 1890.
– I dag er ishuset kendt for turrón-isen. Så om vinteren transformerer vi ishuset en smule, hvor vi stiller nogle udstillingsdiske op, hvor vi sælger turrónes, bonbones, karameller, lidt typiske spanske julekager.

Turrón er den ældste og mest traditionelle vare hos Casa Mira, men også la natilla og mantecado har ikke ændret sig siden begyndelsen i 1800-tallet.

_____

Casa Miras generationer
4. generation: Nuværende ejer Andrés Mira. Kører Casa Mira med sin bror, Ignacio Mira. De er fjerde generation og har kørt det i tre år, siden faderen døde. Han drev isbaren, indtil to dage før han døde som 81-årig. Faderen startede allerede med at køre det, da han var i starten af 20’erne. Hele sit liv var han i det ishus.
3. generation: Dimas Mira (Andrés Miras far) fra 1955 til for tre år siden.
2. generation: Prudente Mira (Andrés Miras bedstefar) fra 1930.
1. generation: Severino Mira (Andrés Miras oldefar). Det var ham, der startede det i 1890. Dengang lå isbaren et andet sted i Málaga, men det har ligget på Calle Larios siden 1930.

Af Nanna Lunnemann

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.