Det danske magasin i Spanien
Zanahoria morá – lilla gulerødder (en arv fra Al-Ándalus)

Zanahoria morá - lilla gulerødder (en arv fra Al-Ándalus)

Den lilla gulerod, der udgør basen for de produkter, som La Danesa præsenterer i Sabor a Málaga-sortimentet denne måned kommer fra flodkanterne langs Río Genil. Markerne ligger i den lille kommune Cuevas Bajas (ca. 1.500 indbyggere) og normalt høstes her mellem 10.000 – 20.000 kg lilla gulerødder årligt, an på regnmængde.
 
Oprindelse i Sydvestasien
Selv om lilla gulerødder bliver stadig mere populære og lettere at finde på både markeder og i madbutikker, er gulerod (Daucus carota ssp. sativus var. Autrorubens) fra Cuevas Bajas ganske speciel og særlig. Denne kom til den iberiske halvø fra Afghanistan med araberne og er en af de mest oprindelige sorter, man kender til, og den trives altså i de frodige marker i området omkring Río Genil.
 
Takket være jordbrugene i området i og omkring Cuevas Bajas er det lykkedes at bevare de specielle egenskaber som denne, meget oprindelige, lilla gulerod har. Denne gulerod er mere nyttig end andre gulerødder. Faktisk har studier fra Málaga og Portos universitet vist, at netop denne sorts næringsværdi og niveau af antioxidanter er seks gange højere sammenlignet med almindelige orange gulerødder, samtidig med at den har positive effekter på specielt synet og nyrerne. Og så er den ikke bare lilla, dens udseende er mere specielt end som så – skæres den i stykker, ses det tydeligt, at den er lilla i skrællen og dens ydre del, hvorefter den har en gul ring for derefter at have en lilla kerne. Det handler altså om en unik gulerodssort og for at denne ikke skal gå tabt i mængden af konventionelle orange, gule og andre lilla varianter, bruger avlerne i Cuevas Bajas et meget selektivt udvalg af frø.
 
Marken der dyrkes på er vigtig
”Disse gulerødder er meget særlige og kan ikke dyrkes hvor som helst. Men de trives i Cuevas Bajas, hvor generationer efter generationer har dyrket den i køkkenhaverne, og så findes der nogle andre men lignende gulerødder i Alicante-dalen også. Men der skal være de helt rigtige forudsætninger med varme, jord, fugtighed m.m. for at de kan vokse,” fortæller Lucía Siles Cruz, marketingsansvarlig hos virksomheden Esali Alimentación S.L., som blandt andet arbejder med mærket Zanahoria morá, zanahoria de Cuevas Bajas (www.zanahoriamora.com). Lucía fortsætter med at berette om den lilla gulerod, som bliver mellem 30-40 cm lang: ”Denne gulerod trives altså kun i et vist miljø, og så findes der yderligere en faktor, som gør det sværere at varetage denne sort i forhold til andre mere konventionelle sorter, nemlig dens holdbarhed. Såningen sker i løbet af forsommeren, hvorefter den høstes i slutningen af november og begyndelsen af december, men når den er høstet skal den spises (rå er den ganske besk men smagen bliver sødere, hvis den tilberedes) ganske kort efter høst for ikke at oxidere. Og det er netop på grund af den korte holdbarhed, at ideen til vores gulerodsprodukter fødtes,” siger Lucía, som tilføjer, at al avling af gulerødderne til virksomhedens produkter sker økologisk.
 
Nyttige snacks og familieopskrift
Virksomhedens ejere hedder Juan Francisco Pedrosa Ramírez og Enrique Cuberos Perea, og førstnævnte kommer fra netop Cuevas Bajas.
”Det første produkt, som kom frem, var gulerodschipsen. Juan, vores far har faktisk sin egen avl af lige disse gulerødder, og Enrique ville bevare gulerodens egenskaber, og ideen til chips fik de, da de ville frembringe en næringsrig og nyttig snack til børn og sportsudøvere som alternativ til tørret frugt. Det andet produkt fra virksomheden blev gulerodsmarmeladen, som er en tradition i byen Cuevas Bajas,” fortæller Lucía.
 
Gulerodsprodukter
Siden har de to gode venner, virksomhedens grundlæggere som lærte hinanden at kende, da de læste deres master i virksomhedsøkonomi sammen, fortsat med at præsentere idéer til nye produkter. I sortimentet med produkter af gulerod fra Cuevas Bajas findes udover chips og marmelade: eddike, karamelliseret eddikke, balsamico, puré, juice, pulver, smagstilsat salt, creme samt også øllen La Cueveña de Zanahoria Morada og de to ginsorter Simbuya Classic og Purple de Zanahoria Morada.
”Juan og Enrique er to nysgerrige personer, som udover at fremstille denne gulerod på den traditionelle måde også eksperimenterer sig frem. Sådan var det f.eks. med eddiken, som er resultatet af første mislykkede forsøg på at lave gulerodsjuice. Selv det smagstilsatte salt er et resultat af noget mislykket. De forsøgte nemlig at lave et gulerodskrydderi, men denne oxiderede, så de brugte salt for at konservere krydderiet – og så blev det i stedet et salt smagsstof med den lilla gulerod,” fortæller Lucía, inden hun tipper om, at La Danesas læsere kan prøvesmage la zanahoria morá.*
 
Fest for gulerod
Hvert år, for at fejre høsten, holdes der stor fest i Cuevas Bajas for at fejre dalens aldeles specielle, lilla gulerod, nemlig Fiesta de Zanahoria Morá, altså den lilla gulerods fest, som arrangeres hvert år i Cuevas Bajas, og alle er velkomne! La Fiesta de Zanahoria Morá indebærer ikke bare lilla gulerødder og smagsprøver af dalens traditionelle specialiteter, der er også underholdning for voksne og børn samt marked.
Gulerodsfesten fejres første søndag i december og i år holdes festen for 15. gang.
 
*Produkter af den lilla gulerod kan om ikke så længe købes i virksomhedens onlinebutik (www.zanahoriamora.com) og når virksomheden deltager på Sabor a Málaga-messer, og når gulerødderne høstes kan de findes i udvalgte grøntsagsbutikker i Antequera og Cuevas Bajas.
Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.