Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Exporterer nordpå

I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel Gómez og hans ansatte, da de tager imod dele af dagens høst. Frugten kommer ind nyplukket fra markerne i store plastkasser, hvorefter den vaskes i et stort vandbad, sorteres og vejes på avancerede rullebånd for tilsidst at håndpakkes ned i kartoner ud fra størrelsesklassificering. Alt er meget rent, kontrolleret og nydeligt. Frugten, som kommer ind denne dag, bliver om bare nogle dage solgt til butikskunder i for eksempel Frankrig, Holland, Sverige og Tyskland, hvor blandt andet Lidl og Aldi er to stor aftagere af virksomhedens økologiske frugt. Det er fascinerende at se maskinerne og menneskerne arbejde, det går hurtigt og ser let ud. Men de, som arbejder her, har et meget omhyggeligt vågent øje på, om nogen frugter skulle være skadet eller på anden vis ikke leve op til kvalitetskravet. Før i tiden sad kvinder og gjorde alt dette arbejde manuelt. Kvinderne sat ved store borde, hvor mændene kom med høsten og så sorterede de frugterne efter størrelse og med et omhyggeligt trænet øje holdt de øje med eventuelle dårlige frugter, som skulle kasseres. Disse kvinder kaldtes faeneras og en statue, som hylder disse, kan ses i bjergbyen Álora. Men nu gøres det meste af arbejdet maskinelt – nøje overvåget.

Familievirksomhed

”Beroende på arbejdsbyrden, vi høster jo ikke hver dag hele året, er vi mellem 5-25 personer, som arbejder her,” fortæller Miguel Ángel, chef for Cítricos El Romeral. Det var hans forældre, som startede virksomheden i 1984. Siden da har familievirksomheden arbejdet utrætteligt på sine marker med at gro, høste, pakke, sælge og distribuere sine frugter, blandt andet citroner. De håndterer alt professionelt og med henblik på at frugterne skal beholde sin gule farve, aroma og smag, og Miguel Ángels far, som gik på pension for år tilbage, besøger lokalerne med jævne mellemrum, hvor han foruden at tilse arbejdet, også hilser på sit barnebarn, Miguel Ángels datter, som også arbejder i virksomheden.

Økologiske, gule citroner

”For seks år siden begyndte vi at konvertere produktionen til økologisk. I dag er 80 procent af produktionen økologisk, og om bare et år er det hele vores produktion, der er 100 procent økologisk. Selvfølgelig er økologisk produktion dyrere, men jeg synes, at det er det værd, for alle! Og vores produktion og frugt er naturligvis også fuldt kontrolleret, godkendt og certificeret med de nødvendige EU-certifikater – det grønne blad. Derudover er vi certificerede med GLOBAL G.A.P. og I.F.S. og naturligvis har vi også det blå mærke Sabor a Málaga,” fortæller Miguel Ángel, mens han kører mellem citrontræerne for at vise sine dyrkninger. Cítricos El Romerals dyrkninger består blandt andet af 100 hektar citrus og så har du også avokado, mango og kastanjer. Miguel Ángel fortsætter: ”Vi er herfra og viser gerne, at vores frugter kommer fra Málaga og så er Sabor a Málaga et mærke, vi gerne bærer, og det er en udmærket måde at markedsføre os på i udlandet. Det meste af vores frugt eksporteres til Nordeuropa. Der er efterspørgslen på økologiske citrusfrugter betydeligt større end den lokale efterspørgsel, hvorfor vi eksporterer så meget. Men selv Junta de Andalucía er begyndt at efterspørge stadig mere økologisk frugt til for eksempel skoler.”

Gunstigt mikroklima

”Mikroklimaet, som vi har her i Guadalhorcedalen, er meget gunstigt og ganske unikt. Til sammenligning med for eksempel Sevilla og Valencia, som er meget kendte for citrus, så er frugterne fra Málaga sødere og har en mere jævn smagskvalitet hele året, takket være at temperaturen her er mere konstant,” forklarer Miguel Ángel, som også forklarer, at Málaga-klimaet er gunstigt for citronerne, da de ikke tåler frostgrader.

Vinter og sommer

Miguel Ángel stiger ud af bilen og begynder at gå gennem det knæhøje græs mellem citrontræerne. Her er avlen økologisk, hvorfor der ikke anvendes nogen midler til at dræbe græs og ukrudt, som vokser mellem træerne. Han standser ved et stort citrontræ, som bugner af gule frugter.
 
”Vi arbejder med to sorter. Primofiori (en vintersort) er en siciliansk citron, som karakteriseres af en elipseform, klar lysegul farve, relativt fin skal og så er den rig på juice med høj surhed. Den anden, Verna (en sommersort) er en af de mest almindelige sorter i Europa og karakteriseres af en intensiv gul farve, tyk skal, næsten ingen kerner og relativt lav surhedsgrad,” forklarer Miguel Ángel. Han tager en lommekniv frem fra bukselommen og plukker en citron. Ligesom alle frugter skal citronen ikke trækkes af træet men skæres af, så en stump af stilken bliver på – så holder frugten sig bedre. Når citronerne høstes, skal man dog se op. Disse træer har nemlig torne, så citronplukkerne har beskyttelsestøj med forstærkning på armene, som beskytter dem. Miguel Ángel stikker sig ikke, og citronen, han plukkede, skærer han i to dele og viser, hvor saftig den er. Så forklarer han, at hver sort blomstrer to, måske tre gange og giver altså frugt to til tre gange pr. år.
 
”Primafiori er den, som vi høster nu, og citronerne, som høstes denne tid på året, kaldes cosecha, det er årets første høst. Så kan den få en anden blomstring, som giver frugt i juni, men den forsøger vi at undgå, da der stadig er cosecha tilbage på den tid, hvorfor vi ikke vander specielt meget netop da. I august giver vi træerne ekstra kraft igen, da det er tid til tredje blomstring, hvis frugter kaldes redrojo, som plukkes næste sommer. Disse tager lang tid om at vokse, de får ofte en tykkere skal og en mindre sur, næste næsten sød smag,” fortæller Miguel Ángel og fortsætter: ”Så har vi også en sommersort, som hedder Verna, der også har to til tre blomstringer per år. Primafiori arbejder vi med fra september til marts og Verna fra april til august.” Nu plukker han to citroner fra et og samme træ. De ser dog forskellige ud. Den ene er mere oval end den anden, som er rundere og større. Han skærer en skive af hver, nu skal der prøvesmages for at se og smage forskellen mellem cosecha og redrojo, og vist er der forskel! Cosechaen har en relativt tynd og fast skal, og smagen er rigtig citronsur. Redrojoen på den anden side har en blødere, tykkere skal og en god, mild smag, lidt sød om end sur. Sådan en forskel er der mellem en citron fra årets første blomstring og en, som har vokset på træet i næsten et helt år.

Spis citron til påske – tradition

Det er ikke tilfældigt, at Miguel Ángel laver denne prøvesmagning. I Málaga findes nemlig en tradition under Semana Santa, hvori citronen har hovedrollen. Under hele ugen er det nemlig tradition at gadesælgere i provinshovedstaden sælger limón casarúo, dvs. citroner, som er lidt sødere og har tyk skal (der er altså tale om redrojo). Disse citroner skæres i skiver og skrælles, hvorefter de spises med salt eller natron.
 
Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa