Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder juli/august 2016

Korte nyheder juli/august 2016

Månedens Tweet
El Viajero tipper under hashtagget #aperitivo på Twitter om de 10 bedste spanske vermouths. Aperitiffen, der har fået et come-back siden dens storhedstid i 1950- og 1960erne, hvor den til sidst måtte se sig slået af øllen og fremkomsten af andre alkoholiske drikke. Men vermouth er nu på vej ind igen som en aperitif. Dens grundrecept kan dateres helt tilbage til den hellenistiske periode under oldtiden og til det imperialistiske Rom. Vermouth, som vi kender den i dag, fik dog først sin karakter i 1786 i hænderne på den italienske destillatør, Antonio Benedetto Carpano. I Spanien begyndte Perucchi & Yzaguirre at fremstille vermouth i slutningen af 1900-tallet, og de står i dag bag vermouth af højeste kvalitet, som er destilleret på en bred variation af krydderier og lagret på forskellige måder.
Vermouth er en alsidig drik, som kan nydes på mange forskellige måder. El Viajero foreslår at nyde rød vermouth med en isterning og en skive appelsinskal, mens hvid vermouth går godt sammen med citronskal.

Blandt de bedste spanske vermouths findes Miró Reserva med sort etiket, som er en rød vermouth, der fremstilles i Reus i Tarragona-provinsen i det nordøstlige Spanien. Dens aroma er præget af Middelhavsurter og modne frugter med forfriskende noter. Også den røde vermouth Lacuesta Limited fra Haro i La Rioja, som er meget aromatisk med undertoner af tørrede frugter, kakao og søde krydderier, og som er lagret i 14 måneder i egetræsfade, er blandt de bedste spanske vermouths. Fra Jerez de la Frontera i Cádiz finder man La Copa. Også en rød vermouth, der har en krydret, kompleks, let sød og mild aroma.
Se de resterende top 10 spanske vermouths her: http://goo.gl/wvagfr

Første økologiske supermarked i Málaga
Butikken ’BioShop El Cambio’, er, ud over at være økologisk, en vegetarisk butik, der hverken sælger kød eller produkter, der indeholder kød. Alt sammen for at forny menneskers bevidsthed og etik for at få et sundere liv med respekt for dyr og natur. Og forhåbentlig vil man i Málaga begynde at leve derefter i fremtiden. Produkterne er miljøvenlige, friske og lavet på økologiske råvarer fra naturen, ikke fra fabrikken. Der er alt lige fra brød, frugt og mejeriprodukter til hårshampoo og gulvmopper, og dermed er der heller ikke behov for at skulle gøre indkøb i andre butikker. Derudover finder man en ’sin gluten’-sektion med mere end 850 fødevarer fra brød til glutenmel, pasta, korn, grøntsager, drikkevarer såsom øl, tærter og småkager. Også kosmetiske bio-certificeret glutenfrie produkter findes i afdelingen for krop- og ansigtspleje. Butikken har tilmed en online-butik, hvor økologiske produkter kan købes og bestilles fra.

Kunstnere på gaden for at fejre musikdage
De vigtigste spanske byer såsom Madrid, Barcelona, Valencia og Sevilla fejrede en uge sidst i juni musikdage, som er et fænomen, der finder sted i hele Europa og har gjort det siden 1982. Det blev startet af vores galliske naboer med tanken om at støtte og forsvare den spanske musikbranche. En industri, der de seneste år har lidt under den økonomisk krise og kulturmoms (nu på 21 procent) i et land, hvor der er brudt med piratkopiering, hvor forbrugerne vælger at betale for at lytte til musik online, og hvor pladeselskabernes forsøg på at nå ud på markedet gennem unge via det sociale netværk er stigende.

Torremolinos får sin første kvindelig strandvogter
Byen har udpeget 21 strandvogtere for sommersæsonen. En af dem er en kvinde og den første kvindelige ansatte i 20 år. Strandvogterne, der patruljerer på strandene for at styrke politiarbejdet på et kommunalt niveau, har indtil videre altid været besat af mænd. I år formåede kun én kvinde at komme igennem udvælgelsesprocessen blandt 26 kvindelige ansøgere. Det har åbnet op for debatten omkring, hvordan vogterne er blevet valgt. Hver ansøger skulle fuldføre fitnessforsøg, der inkluderede svømning og 1000-meter løbeøvelser. Ifølge byrådet i Torremolinos er kriteriet for at blive strandvogter den samme som at blive lokal politiofficer. Alligevel har ’Àrea de Personal’ ikke tænkt sig at ændre kravene for at øge antallet af kvindelige vogtere. Rollen som såkaldt strandvogter går ud på at holde den seks kilometer lange kyststrækning i Torremolinos sikker uden kriminalitet. Patruljerne vil enten ske til fods eller på de populære ’segways’ på promenaden, så de er i stand til at handle hurtigt, hvis nødvendigt.

Málaga taber 70.000 hotelovernatninger
Turismen i Málaga by går nu så godt, at der er mangel på hotelværelser. Den nuværende kapacitet på ca. 12.500 sengepladser er ikke tilstrækkeligt til at kunne mætte den store efterspørgsel. Byrådsmedlemmet med ansvaret for turismen, Julio Andrade, mener, at byen i år må afvise 70.000 hotelovernatninger. Han forsikrer, at kommunen gør alt for at få gang i flere hotelprojekter men understreger, at antallet af ledige grundarealer og ejendomme i byen er begrænsede. Tilmed tager mange af projekterne tid, da kommunen og investorer ofte skal igennem en kompliceret retssag for at få en tidligere konkursinvestor ud af projektet. Ifølge Julio Andrade kan Málaga dog regne med at få seks til otte nye luksushoteller i løbet af de næste tre til fire år. Hotel Miramar med 200 værelser åbner ved årets udgang, og næste år åbner et nyt firestjernet hotel i Calle Granada, og, hvis alt går som planlagt, et nyt Vincci Hotel ved floden skråt bag El Corte Inglés. Tilsvarende forventes det, at NH vil udvide deres nuværende hotel, og at det gamle centrale posthus, der stadigvæk bærer sit emblem, endelig vil få tilladelse til at blive solgt med opførelsen af hotel for øje.

Kapitaludvidelse til Banco Popular
Spaniens femtestørste bank, Banco Popular, har netop gennemført en kapitaludvidelse på 2.500 millioner euro. En større intern og ekstern kampagne fik mange af bankens nuværende kunder til at købe aktier, præcis som helt nye investorer er kommet til. Banco Populars præsident, Ángel Ron, er selvsagt glad for investorernes tillid og understreger, at banken på intet tidspunkt søgte statslig hjælp. Banco Popular gennemgik, som næsten hele den spanske finansielle sektor, en markant omlægning i 2012. Derfor bekymrer det nogle økonomiske kommentatorer, at banken nu atter har haft brug for en kapitaludvidelse.

Andalusien sænker arveskatten
Et valgløfte bliver ført ud i livet – og sågar før tid. Socialistpartiet i Sevilla er sammen med støttepartiet Ciudadanos blevet enige om at sænke arveskatterne for alle andalusiere og udenlandske residenter i Andalusien. I grove træk betyder omlægningen af arveskatten, at de første 250.000 euro i arv er skattefrie. I dag er beløbet 175.000 euro. Skattelettelsen vil koste Junta de Andalucía ca. 125 millioner euro om året, men den forbedrede økonomi gør lettelsen mulig allerede fra årsskiftet, hvor den nye arveskattelov træder i kraft. Den nye lov indeholder også en lempelse i arveskatten af landbrug og landbrugsejendomme.

Englændernes ’Brexit’ skaber lokal forvirring
Valgkampen har været lang. Det samme har spekulationerne af konsekvenserne af et engelsk ’Brexit’. Disse spekulationer når også Costa del Sol, hvor englænderne i særklasse udgør den største gruppe af både residenter og turister. Både ejendomsmæglere, advokater og økonomer er generelt enige om, at det engelsk EU-exit på lang sigt ikke får den store betydning for turismen og boligmarkedet, da den nye situation og markedet vil udligne sig. På kort og mellemlang sigt, vil det engelske ’Brexit’ dog få alvorlige konsekvenser – for alle! Der er således bred enighed om, at englænderne vil devaluere den engelske pund, og det vil fordyre alt for englænderne på Costa del Sol. Nogle vil derfor blive væk, komme mindre eller forbruge mindre. Kun tiden kan vise, hvor hårdt og længe det engelske ’Brexit’ vil præge erhvervslivet på Costa del Sol.

Fokusset rettet mod Søren Kierkegaard
Atter i år havde universitet i Málaga, et gymnasium i byen samt universitetet i Granada besøg af to professorer fra universitet i Nitra i det vestlige Slovakiet, Prof. Dr. Roman Králik og Prof. Martina Pavliková. Besøget var arrangeret af spanske Prof. Dr. José García Martín med ønsket om at få udbredt et større kendskab til den danske teolog og filosof Søren Kierkegaard, der ofte regnes for at være Danmarks største filosof. Prof. Dr. Roman Králik er direktør for Central European Institute of Søren Kierkegaard og chefredaktør for flere udgivelser af filosoffens værker på universitetet i Toronto.

IMG 8092

Mijas’ kyststrækning får kvalitetsstempel
Otte strande på Mijas’ 14 km kyststrækning har fået tildelt det såkaldte kvalitetsflag ’Q’-flag af Institut for spansk kvalitetsturisme (ICTE). Det drejer sig om strandene El Faro, El Charcón, El Chaparral, Las Doradas, La Cala-Butibamba, El Bombo, Riviera og La Luna-Royal Beach, og det placerer altså Mijas som den tredje kommune i Spanien med flest kvalitetsflag efter Cartagena (Murcia) og S´llot (de Baleariske Øer). Flaget tildeles strande, der imødekommer de officielle krav om kvalitet og som samtidig arbejder kontinuerligt med at forbedre de faciliteter og services – alt fra sikkerhed til toiletforhold – der tilbydes på strandene. Ifølge Mijas’ borgmester, Juan Carlos Maldonado, er det noget, han er opmærksom på. ”Vi er forpligtet til at tilbyde kvalitetsstrande for at tiltrække turisme, og vi vil derfor blive ved med at forbedre rengøringen og sikkerhedsforanstaltningerne på strandene.” Derfor vil der i årets sommersæson (1. juni til 30. september) være 41 livreddere til stede på strandene på Mijas’ kyststrækning i tidsrummet 11.00-20.00. En forbedring i både bemanding og tidsrum i forhold til sidste år.

Coíns politichef anholdt i narkosag
Efter et par måneders efterforskning og en større ransagning blev den øverst ansvarlige for Guardia Civil i byen Coín anholdt sammen med 20 andre, som nu anklages i en omfattende sag om narkotikahandel. Blandt de 20 anholdte figurerer tre andre betjente fra Guardia Civil i Coín. Sagen går på organiseret videresalg af hash, marihuana og kokain, som politiet har beslaglagt ved andre politiaktioner. Med i anklageskriftet hører derfor også indbrud og røveri i de containere, hvor den konfiskerede narkotika blev opbevaret. Bag aktionen står Málaga politis specialenhed mod narkotikahandel.

Kendisser til Marbella
Sommeren med kendisser på Costa del Sol er begyndt. Ingen tvivl om, at Spanien som rejsemål i år er mere populær end nogensinde før, og det inkluderer selvfølgelig også de rige og berømte. Den britiske skuespiller Hugh Grant nyder sin ferie med familien i Marbella. Sammen med kæresten, svenske Anna Eberstein, og deres to børn holdt kendissen ferie på Costa del Sol. Den 54-årige skuespiller er blevet set sammen med sin kæreste og to børn omkring Marbellas luksuriøse ’Golden Mile’. Parret er kendt for at værne om deres privatliv, men blev også set til Roland Garros tennisturneringen i Paris i år.

Cristiano Ronaldo spenderer på Ibiza
En af verdens dygtigste frisparksskytter, Cristiano Ronaldo, har fundet sig en ny kæreste, og denne gang er det den colombianske model Paula Suárez. Sammen nød de Ibiza på en lejet luksus yacht til 90.000 euro pr. uge. Den 35,5 meter lange yacht af aluminium er desuden i stand til at nå 30 knob som maksimal hastighed. Dækket omfatter tre områder til solbadning, designinteriør og fire kahytter med plads til mellem otte og 10 gæster. Ascari, navnet på yachten, er udstyret med en vifte af vandlegetøj som bl.a. jetski, dykkerudstyr, grej til undervandsfiskeri etc. Indenfor er der bar med neonlys og sofaarrangement. De fem besætningsmedlemmer er rustet til at imødekomme ethvert behov om bord med en erfaren kaptajn specialiseret i at lave cocktails samt en yogaunderviser.

Rekordvarm dag i Spanien
Mandag den 13. juni blev en af de varmeste dage i Málaga i år. Intet mindre end 40 graders varme og en hedebølge, ’El terral’, der normalt kun viser sig i juli og august. Hedebølgen markerede sig med årets højeste temperatur i Málaga målt til 39,7 grader. Dog var det Rincón de la Victoria, der løb med den varmeste dag på 40,7 grader efterfulgt af Vélez-Málaga med 40,2. Den varme vind var desuden stærk med vindstød på op til 50 km/t. Andre byer der også var oppe på over 39 grader var bl.a. Estepona, Coín og Torremolinos.
Rincón de la Victoria oplevede sin varmeste dag i juli 2012, hvor termometeret nåede 41,7 grader. Men i år nåede temperaturen altså allerede op på de 40 grader i midt juni. Med junihedebølge og en særlig lav fugtighed på omkring 23 procent, var der chance for farlige skovbrænde (to brænde opstod). Temperaturen har ikke været rekordhøj i juni måned siden 1983 med 41 grader.

Der bygges på ny, men…
En ny boligrapport fra IESE Business School fortæller, at der fra i år og frem til år 2020 bliver behov for 100.000 nye boliger i Spanien. I perioden 2021-2025 vil tallet stige til 140.000. Andalusien bliver ifølge rapporten regionen med den næststørste efterspørgsel. 14.400 nye boliger bliver der behov for de kommende år, og efter 2020 vil efterspørgslen stige yderligere og give belæg for 39.000 nye årlige boliger. Prognosen er baseret på fødselstal, økonomisk vækst og den udenlandske efterspørgsel. Tallene giver naturligvis anledning til optimisme, men fortæller også, at Spanien er langt fra tidligere tiders vækst i byggebranchen. I perioden 1991-97 blev der opført 250.000 nye boliger, og da byggeboomet for alvor tog fat i perioden 1998-2007, blev der opført 580.000 nye boliger om året. Rapporten fra IESE fortæller også, at boligpriserne vil stige stødt i hele landet, men først i år 2025 vil priserne nå niveauet fra 2007, hvor priserne toppede. IESE Business School har sine rødder i Navarra, men har i dag universiteter i Madrid, Barcelona, München, New York og Sao Paolo og hører til blandt verdens mest anerkendte universiteter.

Flere rammes af hudkræft
Antallet af ofre for hudkræft stiger markant, og ofrene bliver yngre og yngre. Alene på Hospital Costa del Sol får ca. 1.000 patienter årligt stillet diagnosen. Det er flere end nogensinde, men hospitalets specialist i hudkræft, Antonio Rueda, ser ingen grund til panik. ”Omkring 800 diagnoser er milde og kureres bl.a., fordi kræften opdages i tide,” forklarer han og fortsætter: ”De sidste 200 sager er derimod vanskelige, og det er alarmerende, at antallet af patienter, som rammes af særlig aggressiv hudkræft i år, er fordoblet.” Hospitalet råder alle til at undgå solbadning mellem klokken 12 og 16, hvor solen står højest på himlen og tilsvarende, at man ikke tilbringer hele dagen i solen. Voksne bør bruge en solcreme med en faktor på mindst 20. For børn bør faktoren være 30 eller højere.

Spaniens tykkeste mand taber 200 kg
Han er kun 29 år og vejer 300 kg. Juan Manuel Heredia kommer fra Algeciras, men en avanceret operation i Granada vil sandsynligvis sikre den stærkt overvægtige mand et normalt liv. En ny teknologi muliggør en såkaldt gastronomisk bypass operation, som vil stille den store mands appetit. Kombineret med fysisk aktivitet mener lægerne, at landets største mand vil tabe rundt 200 kg inden for de næste 18 til 24 måneder. Hospitalet i Granada behandler og opererer årligt 3.000 overvægtige patienter fra hele landet og giver Juan Manuel Heredia gode chancer for at få et almindeligt liv.
Hans operation gik godt, men det holdt hårdt. Det var i sig selv en opgave at få den store patient til Granada, da han ikke kan komme ind i en almindelig bil. Tilsvarende måtte operationsbordet have ekstra support for at kunne holde til de 300 kg.
Ifølge undersøgelser foretaget af Sundhedsministeriet er 21,6 procent af spanierne overvægtige.

Nye gode tal for ledigheden
For første gang siden sommeren 2010 er den spanske ledighed kommet under spærregrænsen på fire millioner. Det er ikke sket siden august 2010. I Iøbet af maj måned er der således blevet skabt mange nye arbejdspladser inden for serviceerhverv, byggebranchen, landbruget og industrien, og det har fået den samlede ledighed reduceret med næsten 120.000 personer.
Den spanske storbank BBVA ser så lyst på udviklingen på det spanske arbejdsmarked, at banken i deres kvartalsrapport antager, at ledigheden inden for de kommende tolv måneder vil falde med yderligere 450.000 personer.

Erhvervsturismen stormer frem i Málaga
Der er rift om pladsen i Málagas kongrescenter, for holder kongrescentrets nye handlingsplan, vil man inden år 2020 runde 145 årlige udstillinger og kongresser, og derved opnå en stigning i omsætningen på 40 procent. Med undtagelse af juli og august er der næsten hver weekend aktivitet i det populære kongrescenter. Messer for gastronomi, teknologi, kultur, transport og franchise-koncepter er de fem store trækplastre. I løbet af 2015 tiltrak centrets messer i alt 315.000 besøgende fra hele landet. De mange besøgende smitter positivt af på byens hoteller, og kongrescentret antager således, at 15 procent af belægningen på Málagas hoteller i dag er afledt af centrets aktiviteter.

Spansk tv-mafia opløst
I alt 38 virksomheder og privatboliger i syv spanske byer blev den 18. maj ransaget i bestræbelserne på at optrævle et illegalt netværk bag distributionen af tv over hele Spanien. Bag aktionen stod spansk politi og skattevæsen, tysk politi og Europol. Aktionen førte til i alt 30 anholdelser, konfiskeringen af en database med 48.800 kunder, 183.200 euro i kontanter, 10 luksusbiler og et privatfly. Den illegale organisation importerede dekoderne fra Kina, brød betalingskanalernes koder og solgte ulovligt betalings-tv til lavpris til spaniere og udlændinge over hele landet. I alt tilbød man 1.600 forskellige tv-kanaler på alverdens sprog. Det er uvist om aktionen har relation til en tilsvarende aktion i Centro Idea tidligere på året.

En af de dyreste handelsgader i Spanien
Muelle de Ribera ved havnefronten i Puerto Banús er den sjette dyreste handelsgade i Spanien. 2.280 euro pr. kvadratmeter koster det at leje et lokale i den luksuriøse gade for et år. Ifølge modebranchens årlige rapport er priserne for lejemål i Muelle de Ribera steget med 120 euro pr. kvadratmeter siden 2014. Calle Preciados i Madrid og Portal del Ángel i Barcelona har de dyreste handelsgader i Spanien med en gennemsnitlig pris på 3.180 euro årligt pr. kvadratmeter. Herefter er Madrids Calle Serrano og Gran Vía, der de senere år er blevet kendt for sine modebutikker. Nummer fem på listen over de dyreste handelsgader i Spanien er Barcelonas Paseo de Gracia – efterfulgt af Puerto Banús. Dog er disse gader ikke på niveau med Via Montenapoleone i Milano (11.500 euro pr. kvadratmeter) og Champs Elysees og Montaigne i Paris (i gennemsnit henholdsvis 11.000 og 10.400 euro pr. kvadratmeter).

Verdens største krydstogtskib i Málaga
Verdens største krydstogtskib, The Harmony of the Seas, lagde til i Málaga i juni til stor beundring for de mange turister og malagueñoer. Krydstogtskibet kom til Málaga fra Vigo. Det vejer 227.000 tons og måler 360 meter (hvilket gør det højere end Eiffeltårnet). Omkring 6.000 passagerer og 2.100 personalefolk besøgte Málaga by. Ombord på det royale caribisk-ejede fartøj kunne passagerne nyde de 18 dæk, skibet besidder, udstyret med den seneste luksus og mest avancerede teknologi, som bl.a. omfatter en tunnelrutsjebane, der strækker sig over 10 dæk. Fra Barcelona vil det i løbet af sommeren sejle krydstogt til Frankrig, Italien og Mallorca og hen over vinteren krydse Atlanten til Caribien.

Wada suspenderer laboratorium i Madrid
Wada (World Anti-Doping Agency) har besluttet, at ’Laboratorio de Control de Dopaje’ (laboratoriet for dopingkontrol) i Madrid ikke længere arbejder for dem. Det sker efter, at Wada tilbage i marts måtte konstatere, at Spanien ikke lever op til de internationale aftaler omkring doping. Siden et parlamentsvalg i december har det spanske parlament været låst i en krise, hvor det er svært at få taget beslutninger. Det er ikke tilfredsstillende for Wada. Dog vil den verdensomspændende antidopingorganisation indgå aftaler for, at spanske sportsudøvere fortsat kan deltage ved de Olympiske Lege i Rio til august.

Præsident Obama kommer til Spanien
Det Hvide Hus har annonceret, at præsident Barack Obama vil aflægge sit første besøg i Spanien (Madrid og Sevilla), siden han kom til magten i 2009. Præsidenten rejser til Polen til et NATO-topmøde, og derfra flyver han direkte til Spanien for at deltage i møder den 9., 10. og 11. juli omkring sikkerhedsarbejde, stærke politiske- og økonomiske forhold og folkelige relationer. Barack Obamas dagsorden består af mødet med den spanske konge, Felipe VI og politiker Mariano Rajoy.

New York Times vilde med Málaga
Det verdenskendte dagsblad har kun gode ord at sige om Málaga i en større artikel publiceret i sit rejse- og livsstilsmagasin ’Style Magazine’. Det verdenskendte dagsblad anbefaler sine læsere seværdigheder, spisesteder og overnatningsmuligheder og er især imponeret over byens historie og udbuddet af museer og gode spisesteder. Dagbladet ser ydermere et stort potentiale i det nye SOHO-kvarter og mener, det bliver et kæmpe plus for byen, når det nye luksuriøse hotel ’Gran Hotel Miramar’ åbner senere på året. Sidste år på samme tid var det britiske Daily Mail, der bragte en rosende anbefaling af Málaga, og ifølge Málagas turistråd har disse positive omtaler en større værdi end nogen markedsføringskampagne kan måle sig med.

Chaves og Griñán tiltales
Under ugens omfattende afhøringer i den meget omfattende ERE-sag indrømmede de to forhenværende præsidenter for Junta de Andalucía, Manuel Chaves og José Antonio Griñán, at der kan være sket fejl i administrationen af de offentlige midler. Men de benægter begge, at der på nogen måde har været tale om direkte svindel med fordelingen af de offentlige midler, som Junta de Andalucía fik tildelt af staten til virksomhedsstøtte, da krisen brød ud i 2008/09.
Udtalelserne og bevismaterialet mod de to ekspræsidenter for Junta de Andalucía er dog så omfattende, at den offentlige anklager nu tiltaler dem for svindel med de offentlige midler.
Chaves var præsident for Junta’en, da midlerne blev tildelt, men gik kort tid efter af for at indtræde i den daværende Zapatero-regering. Griñán gik derimod af forrige år som en direkte følge af sagen. Chaves og Griñán tiltales sammen med seks andre fremtrædende politikere fra PSOE i Andalusien.

Kommunerne presser plusvalía-skatten
For blot få år siden var det en lille, ubetydelig og nærmest ukendt skat. Men de sidste par år har landets kommuner formået at øge sine indtægter gevaldigt via den såkaldte plusvalía-skat. Det er en ejendomsskat, som sælger betaler ud fra den estimerede værdistigning, han har haft på sin grund. Skatten er ikke høj, men kan alligevel hurtigt beløbe sig til et par tusind euro, hvis ejendommen ligger i et område, hvor grundpriserne er steget markant de sidste år. Kommunerne har ikke tøvet med at revidere takseringen af grundpriserne, så Costa del Sols kommuner i 2015 indkasserede 135 millioner euro. I 2014 var beløbet rundt 99 millioner og året inden 80 millioner euro.

Ny træner i Málaga C.F.
Blot få dage efter Javier Gracias afsked præsenterede ledelsen først Juande Ramos som ny træner for Málaga C.F. Juande Ramos stod i spidsen for holdet i sæsonen 2003/04 med stor succes. Derefter fortsatte han karrieren i Sevilla, Real Madrid, Tottenham og to klubber i Østeuropa. Selvom det er 12 år siden, at Juande Ramos forlod Málaga C.F., har han bevaret sin kontakt til klubben og byen og lagde ved præsentationen ikke skjul på, han er lykkelig for at være tilbage. Juande Ramos er tiltrådt klubben på en treårig aftale og er nu i fuld gang med at planlægge sæsonens spillerkøb og -salg sammen med sportsdirektør Francesc Arnau.

Flerfødsler er tredoblet
Ifølge tal fra Spaniens Nationale Statistikinstitut (INE) udgjorde flerfødsler 2,29 procent af alle fødsler i 2014. Med andre ord, 22,9 af hver tusinde fødsler var flerfødsler. Disse tal betyder, at Spanien er frontløber i Europa, når det kommer til flerfødsler ifølge en undersøgelse af 29 lande fra 2013. Her er Spanien kun overgået af Cypern med 25,1 fødsler pr. tusinde, og efterfulgt af Tjekkiet med 21 og Danmark med 20,9. Sammenlignet med en anden undersøgelse fra 2008, er antallet af flerfødsler faldet i alle lande undtagen i Spanien. I Spanien er der mellem år 1999 og 2014 født 262.302 tvillinger. Dette tal steg fra 10.914 i 1999 til 18.746 i 2014. Og i 2009 lå antallet af flerfødsler absolut højst på 19.674. Herefter faldt tallet – muligvis som følge af krisen. Den væsentligste årsag til flerfødsler er fertilitetsbehandling. Mellem 1983 – som er året, hvor fertilitetsbehandling blev introduceret i Spanien – og 2014, er antallet af tvillinger tredoblet og steget med 287 procent fra 3.349 til 9.493.

Turistsektoren blomstrer
Turistsektoren står klar med optimisme og flere ansættelser. Restauratører og hotelejere siger, at der hen over sommeren vil være en ny runde af midlertidige ansættelser. Ifølge en rapport fra HR-virksomheden Adecco er der tale om knap 20.000 ansættelser i Málaga denne sommersæson, hvilket betyder en stigning på 20 procent i forhold til samme periode sidste år. Det er en af landets højeste stigninger, men globalt set er Málaga kun nummer 13 på listen over byer, der ansætter flere folk i sommersæsonen blandt andet efter byer som Zaragoza, Vizcaya, Navarra og Pontevedra. Det drejer sig om arbejde i turistvirksomheder; hoteller og restaurationer, hvor ekstra personale er nødvendigt for at understøtte sommerens travlhed grundet de mange turister.

Ny hunderegistrering skal rydde op i gaderne
Ojén by er den første lokale myndighed i Málaga-provinsen, der har valgt at udføre et DNA-register for hunde. Fra nu af vil det lokale politi kunne finde ejere, der glemmer at rydde op efter deres hunds efterladenskaber på gaden ved at tage prøver af ekskrementer til DNA-profilering. Ifølge borgmesteren i Ojén, José Antonio Gómez, har ordningen til formål at ”holde styr på ejerskabet af kæledyr samt bekæmpelse af herreløse hunde og dyremishandling.” Rådhusets embedsmænd skal mødes med landsbyens dyrlæger for at designe kampagnen, der skal forklare den nye lovgivning til de lokale. I første omgang vil byrådet betale for blodprøver af de lokale hunde. Herefter er det på egen regning. Ejerne har to måneder til at få deres hund ”stemplet” og modtage et hundehalsbånd som bevis derpå. Hvis dette ikke overholdes vil der forelægge en bøde på 500 euro. Ordningen vil hjælpe med at identificere kæledyr, der ikke allerede bærer en obligatorisk mikrochip. Málagas byråd har også meddelt, at de planlægger at indføre den såkaldte hunderegistrering og DNA-test af hunde i forsøget på at rydde op i byens gader.

Det fattige, moderne Spanien
Selvom Spanien på flere parametre er et land, der føler, at man er på vej til at kæmpe sig ud af den krise, der har hærget siden 2008, så er det langt fra alle, der føler, at skuden er ved at vende, for gennemsnitsindkomsten i Spanien er faldet for sjette år i træk. Det viser de seneste tal fra Spaniens nationale institut for statistik. Tallene viser, at den gennemsnitlige husstand i 2014 havde en indkomst på 26.092 euro. Men statistikkerne viser også andre og langt mere alvorlige tal, såsom at hver femte spanier stadig lever under fattigdomsgrænsen, og at 28,6 procent er i risikozonen for fattigdom og social eksklusion. Fattigdomsgrænsen lå i 2014 på 16.823 euro for en familie med to voksne og to børn. Desuden har 40,6 af spanierne ikke mulighed for at rejse så meget som bare én enkelt uge på ferie om året. Og i forhold til året, hvor krisen brød ud (2008), er der den dag i dag flere spaniere, der ikke har mulighed for at tage på ferie, og som ikke har råd til at spise kød eller fisk som minimum hver anden dag. På samme måde er der den dag i dag flere spaniere end i 2008, som ikke varmer deres hjem op til passende varme, og som har problemer med at klare uforudsete udgifter.
Offentlig gæld eksploderer
For første gang nogensinde overstiger statens gæld det årlige spanske bruttonationalprodukt (BNP). Med en gæld på næsten 1,095 billioner euro, svarende til 1.095.000.000 millioner euro, udgør statens gæld 101 procent af landets BNP, hvilket er alarmerende højt. Specielt siden starten på den økonomiske krise i 2008 er den offentlige gæld løbet af sporet, og det bekymrer EU i Bruxelles, at Spanien, trods store offentlige besparelser, ikke har kunnet nedsætte sin offentlige gæld. Da Partido Popular kom til magten ved udgangen af 2011, var gælden på cirka 700.000.000 euro, men er siden steget uafbrudt. Den siddende regering tager situationen med sindsro og bebuder, at den offentlige gæld i år vil falde med mindst et par procentpoint.

Fuengirola først fremme med parkeringsapp
Bilister i Spanien er frustreret over at betale til parkeringsmetre for at parkere i længere tid, end de reelt gør. En opdateret app til smartphonen skal nu lave om på dette.
Fuengirola er den første by i Andalusien og den anden i Spanien, efter Guadalajara (nær Madrid), der kan annoncere den nye Telpark software, der tillader eksakt opkrævning for parkering. Fra nu af kan bilister downloade den opgraderede app gratis fra www.telpark.com eller fra online app-stores, der skal medvirke til, at man kun betaler for den tid, man holder parkeret i byens ’blå zoner’ (offentlige, blå parkingszoner i de fleste byer i Spanien). ”Denne nyskabelse har til formål at forbedre servicekvaliteten,” lød det fra Fuengirolas borgmester, Ana Mula. Også Málaga by annoncerede sin opdatering af appen med en ny ’start og stop’-funktion. Denne kan hentes på www.smassa.eu. Parkering på gaden er en stor indtægtskilde i de lokale kommuner. I 2015 tjente Málaga 1,8 millioner euro fra sine 2,984 ’blå zone’-parkeringer, der koster 30 cent for en halv time.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.