Det danske magasin i Spanien
La Danesa Online for dig 2. del

La Danesa Online for dig 2. del

Er det sikkert at handle på Nettet? Tager du de rette forholdsregler, ja så er det sikkert. Da de fleste har prøvet at købe en flybillet på Nettet, og derfor kender købsprocessen, tager vi udgangspunkt i et flyselskabs hjemmeside (vi bruger Transavia denne gang) for at gennemgå en typisk online handel.

Internethandel er lutter fordele:
• du kan spare både tid og oftest MANGE penge
• du har et meget større udvalg og flere valgmuligheder
• du kan nemt og bekvemt sidde derhjemme og handle
• du kan handle, når du har mulighed og lyst
• du har adgang til butikken alle døgnets 24 timer
• som oftest får du varerne leveret direkte til døren
• du kan meget nemt sammenligne forskellige produkter og ikke mindst priser og betingelser

Er du ikke kommet i gang med at handle på Nettet endnu, så er det på høje tid. Du vil ikke fortryde det.

Nå, men tilbage til flybilletten. Når du har besluttet dig for at rejse, kan du gøre sådan her:
Du starter din browser, fx Internet Explorer, og går til din søgemaskine, fx Google, hvor du indtaster ”Transavia”. Du får en liste over de hjemmesider, der har med Transvia at gøre. Men man kan også taste ”billige flybilletter”,” billige flybilletter København Malaga” eller bare ”fly Malaga”, og så bruge lidt tid på at sammenligne priser, afgangstider og andre vilkår.
Vi vælger Transavia denne gang, og når du kommer ind på deres hjemmeside og vil starte dit køb, er det altid vigtigt at kontrollere, at hjemmesidens navn er stavet korrekt. Såkaldte ”typosquatters” kan nemlig finde på at narre uforsigtige besøgende væk fra de ægte hjemmesider og hen til andre hjemmesider, der til forveksling ligner de rigtige.
Det vil sige, at du bliver "omdirigeret" til en falsk hjemmeside, der næsten og kun næsten ligner den hjemmeside, du troede, at du var inde på. Så tjek at hjemmesidens navn er stavet korret – her er det www.transavia.com

Derefter skal du sikre dig, at hjemmesiden giver dig alle relevante oplysninger, fx firmaadresse, emailadresse, telefonnummer (helst fastnet, vær forsigtig, hvis der kun er mobilnr.), hvor er firmaet registreret, hvem står bag, etc. Er du i tvivl om firmaets ægthed, så tøv ikke med at sende dem en mail eller ringe dem op, før du handler.

www.transavia.com virker som et troværdigt hjemmesidenavn, da det afspejler virksomhedens navn. Bemærk at typosquatters typisk vil lægge sig op af det rigtige navn.
Der er ingen firmaadresse på hjemmesiden, men telefonnumre til diverse Transavia call centres alt efter hvilket land man ønsker at kontakte og på hvilket sprog.
Yderligere oplyser Transvia om, hvornår deres call center kan kontaktes og at de er et selskab 100% ejet af Airfrance-KLM. Det ser fornuftigt ud.
Der er ingen facitliste til at bedømme, om en hjemmeside er en svindel-hjemmeside, så lad den sunde fornuft råde i forhold til de informationer, du bliver præsenteret for.
Når tilliden til hjemmesiden er etableret, er næste trin at få indtastet de rigtige data om, hvor rejsen skal gå hen og hvornår man ønsker at tage afsted. I denne del af købsprocessen får vi tilbudt at købe ekstra rejseforsikring eller annulleringsforsikring. I dette tilfælde vælger vi nej til begge dele.

Det er meget typisk for de fleste hjemmesider, at de prøver at lave tillægssalg. Det er der egentlig ikke noget galt i, så længe det ikke bliver tilføjet automatisk. Der er i de fleste tilfælde tale om meget gode tilbud og noget som de fleste kunne have brug for, fx afbestillingsforsikring. Altså; hold øje med din samlede pris og indholdet i ”indkøbskurven” gennem hele købsprocessen, så du ikke får købt mere, end du ønsker. Nogle firmaer tilvælger det hele fra starten, og så skal kunden selv fravælge til sidst i købsprocessen. Vi kan bedst lide den model, hvor man får tilbudt tillægsprodukterne i løbet af købsprocessen, det gør det mere overskueligt at til- og fravælge.

Nu bliver vi så bedt om at udfylde detaljer om navn, adresse osv. Herefter bliver vi præsenteret for endnu et tillægsprodukt: Om vi ønsker at købe en sædereservation til turen. Igen en åben mulighed, som vi siger nej til.
Det næste trin er Transavias generelle betingelser, som vi anbefaler, at du læser igennem, så du ved, hvad du går ind til.
Når du har fået læst de generelle betingelser og klikker videre, kommer du til betalingen af dit køb, hvor du bliver bedt om at udfylde dine kreditkortoplysninger. Og det er her, den allerstørste fare ligger.
Vi understreger, at man SKAL have et godt og opdateret sikkerhedssystem installeret på sin PC. Det er nemlig i denne del af processen, det virkelig kan gå galt. Når du betaler med dit kreditkort eller laver en bankoverførsel, taster du kort- eller kontonummer ind via dit tastatur sammen med koder og passwords – og hvis du ikke er beskyttet mod hackere og såkaldt kreditkortphishing eller online banktyveri, er det nærmest som en åben dør for tyve, der vil stjæle penge fra din konto eller opsnappe dine kreditkortdetaljer for senere udnyttelse til anden form for handel. Ca. 35% af alle, der har handlet på Nettet og ikke har installeret opdateret sikkerhedssoftware, har været udsat for kreditkorttyveri mindst én gang. Og det værste er, at mange ikke engang er klar over det.
Du bør få en opdateret sikkerhedspakke med såkaldt firewall, spyware og antivirus installeret på din PC, så du er beskyttet mod bl.a. online banktyveri.
Benyt dig af tilbudet fra La Danesa’s samarbejdspartner, danske MySecurityCenter, som tilbyder vore læsere et årsabonnement på den helt nye MyInternetSecurity Gold 2010 for kun EUR 12,99.

Besøg www.mysecuritycenter.com/ladanesa hvor du kan bestille programmet. Og husk at MySecurityCenter, Marbella, giver professionel support på dansk.

Tilbage til flybilletten. Har du sikkerheden i orden på din PC, indtaster du dine kreditkortoplysninger og afslutter. Nu er det så vigtigt, at du tjekker, om du modtager det, du har købt. Tjek altid den mail, du som oftest modtager som godkendelse af dit køb. Gør det gerne omgående og grundigt, da vi alle kan taste forkert. Hvis du har købt noget, du ikke skulle have, er det vigtigt, at du kontakter sælgeren så hurtgt som muligt og gør opmærksom på fejlen. De normale regler om fortrydelsesret gælder selvfølgelig også på Internettet.
God rejse!

Andre forholdsregler for Nethandel
Internetshopping er lige så sikkert som at handle i en butik, men der er nogle spilleregler, som man bør kende, inden man går i gang.

Den første regel for Internethandel er som med alt andet; brug din sunde fornuft,og tjek altid vilkår og betingelser. Faktisk er det sådan, at du har flere rettigheder ved Internethandel indenfor EU, end hvis du fysisk handler i en butik.
Alle betalingskortudstedere beskytter deres kunder i forbindelse med selve betalingen, samt ved evt. fejltransaktioner. Vær opmærksom på betalingsbetingelserne, bl.a. om du skal foretage en enkelt udbetaling eller en serie betalinger.

Sæt dig ind i de sikkerhedselementer, der er til rådighed. Dette gælder både forhandlerens hjemmeside og i din egen browser. Et andet godt råd er kun at handle med de firmaer, der har en sikker forbindelse, et såkaldt krypteringscertifikat og som bruger sikker transaktionsteknologi (SSL).
SSL (secure sockets layer) er standard for websikkerhed på verdensplan. Der er mange forskellige certifikater, men som udgangspunkt skal der mindst være et. Et meget kendt og respekteret er fx TWARTE-certifikatet.
Ved at vise disse certifikater understreger webstedet ægthed, pålidelighed og troværdighed over for kunderne.
Når du afslutter dit køb, skal du kigge efter symbolet ”lukket hængelås” nederst på skærmen og/eller at hjemmesidens adresselinje skifter fra http:// til https:// som indikerer, at kommunikationen mellem dig og forhandleren er krypteret og derfor er fortrolig. Mens du er på en ‘sikker’ side (dvs. når hængelåsen er synlig), kan du højreklikke for at få vist sikkerhedsoplysninger om den side. Husk altid, at hjemmesidens sikkerhed afhænger af de processer, forhandleren sætter op for at beskytte dig. Det vil sige, at det i sidste ende er forhandleren/websitet, der sørger for din sikkerhed, men igen lidt sund fornuft og et lille tjek er altid på sin plads første gang, man handler et nyt sted.
Du skal aldrig oplyse dit kreditkorts pin-kode, heller ikke til personer, der hævder at være fra din bank eller politiet, og send det aldrig over Internettet.

Det er altid en smart ting at opbevare en kopi af dine online-transaktioner som bevis på, at du har købt noget, herunder forhandlerens vilkår og betingelser, returretspolitikker og kontaktoplysninger, så du har det bedste udgangspunkt, hvis du eventuelt skal lave en reklamation.
Har du et problem med den vare eller service, som du har købt, så henvend dig til det firma, du har handlet med. Løser de ikke sagen, kontakt da din kreditkortudsteder, og du kan i mange tilfælde bede dem om at lade betalingen gå retur – også selvom pengene er trukket på din konto.

Det er vigtigt, at du altid kontrollerer dit kontoudtog nøje. Hvis der er uoverensstemmelser, kontakt da det firma, du har lavet handlen med. Du har mindst 90 dage til at indberette enhver transaktion, hvis du ikke er tilfreds med det træk, der er lavet på din konto. De fleste banker tilbyder at sende en SMS til dig, hver gang, der trækkes på dit kreditkort. En super service, som betyder, at du kan tjekke beløbet i samme sekund, transaktionen udføres.

At handle på Internettet er lidt ligesom at flyve; nogle mennesker er bange for det, men tager man det statistiske materiale, er det den mest sikre måde at blive transporteret på. Internethandel er statistisk set mere sikkert end at handle i en butik.

God fornøjelse!

Månedens spørgsmål til IT-panelet
Til IT-panalet (Itpanelet@mysecuritycenter.com) kan du komme med forslag til emner, vi skal tage op, og for at stille spørgsmål, som vi naturligvis vil bestræbe os på at besvare. Yderligere vil panelet hver måned udvælge nogle af de bedste spørgsmål til ”Månedens Spørgsmål”, som bringes i den kommende udgave af La Danesa. MYSecurityCenter har været så venlige at udlodde præmier i form af forskellige former for sikkerheds-software til alle de spørgere, der udvælges til ”Månedens Spørgsmål”.

Jeg har hørt, at man kan lave et skærmprint, hvordan gør jeg det?
Mvh Kim Andersen, Benalmádena

Kære Kim
1. Hold shift-tasten nede og tryk på tasten, hvorpå der står "Prt Scr" eller lign. Den sidder til højre for F12 tasten på dit tastatur.
2. Du har nu lavet et skærmprint af din skærm.
3. Du åbner nu dit tekstbehandlingsprogram, fx Word, eller en ny mail, og holder CTRL-tasten nede, mens du trykker på bogstavet V.
4. Nu får du dit skærmbillede indsat i Word-dokumentet eller mailen.
5. Gem dokumentet og send det evt. som e-mail.
Dette er guld værd fx for en it-supporter, da et skærmprint ofte kan sige mere end 1000 ord.
Jeg kan anbefale dette lille gratis program til at lave bl.a. skærmprint med: http://picpick.wiziple.net/features
Der fås endda en dansk sprogfil til programmet.
Venlig hilsen
Kim Boldig

Kære IT-panel
Jeg får nogle gange en fejlmeddelelse fra Windows, hvor den siger, jeg kan sende den til Microsoft eller lade være. Hvorfor skulle jeg sende den? Og tager Microsoft "oplysninger" fra min computer?

Lene

Kære Lene
Når Windows/Microsoft sender denne fejlmeddelelse til dig og beder dig sende oplysninger til dem, er det KUN oplysninger vedrørende fejlen, der bliver afsendt til dem. Dette er for, at de kan udbedre fejlen i den kommende version af Windows.
De samler IKKE andre oplysninger om dig, når du sender til dem, heller ikke hvis du sidder med en ikke registreret version af Windows. Det kan de ikke se, selvom du klikker på send til fejlmeddelelsen. Jeg anbefaler altså, at du altid sender dette, da du i sidste ende hjælper dig selv og alle andre Windows-brugere.
Venlig hilsen
Kim Boldig

Hvordan kan jeg få information vedrørende min Windows? Om den er opdateret, hvilken servicepakke jeg har installeret osv., osv.?
HPA

Kære HPA
Du kan få disse oplysninger direkte fra din Windows. Du gør sådan her:
1. Klik på Start
2. Dobbeltklik på Kontrolpanel
3. Klik på ikonet der hedder System
4. Du kan nu på skærmbilledet, der kommer frem, se alle disse oplysninger.
Der findes forskellige former for software, hvor man kan få meget mere at vide omkring, hvad computeren indeholder. Jeg kan anbefale dette lille gratis program: http://www.piriform.com/speccy
Du kan roligt klikke rundt i programmet, for du kan ikke slette eller ødelægge noget, god fornøjelse.
Venlig hilsen
Kim Boldig

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.