Det danske magasin i Spanien
Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke]

Voxpop [latin, vox: stemme, pop: -folke]


Korruptionsskandaler pryder, eller skæmmer, om man vil, jævnligt de spanske mediers forsider. Eksempelvis var andalusiske byer som Marbella, Estepona og Mijas under det seneste byggeboom på Costa del Sol centrum for sager, hvor der blev udstykket grunde og opført huse ulovligt for svimlende beløb. Også danskerne kender til korruption, om end Danmark er et af de mindst korrupte lande i verden ifølge organisationen Transparency Internationals årlige korruptionsindeks. Her regner man sager som Peter Brixtoftes repræsentationskonto og skandalen om de to embedsmænd i udlændingestyrelsen, der modtog bestikkelse for at give opholdstilladelse til kinesere for småtterier. I denne måned har vi været på gaden for at spørge danskere og spaniere om deres oplevelser med korruption.

Santiago Herreras, 45 år, lærer
Korruption er temmelig udbredt i Spanien, og på alle niveauer. Det er svært at undgå af den simple grund, at mennesket generelt stræber efter penge og magt, og at moralen bøjer sig for dette. I Spanien kommer man sjældent nogen vegne uden kontakter, specielt når man søger job, er det afgørende at kende nogen. Om jeg har været korrupt? Jeg tror, vi alle har været korrupte på en eller anden måde. Det er selvfølgelig uacceptabelt, men faktum er, at det eksisterer. Der vil altid være korruption, men jeg mener, at der bør gøres noget ved det, der foregår på den politiske scene. Korruption har sine rødder i politik, og det udgør en trussel for demokratiet. Hvis en politiker opnår en vigtig post, kan han/hun bevare den, hvis netværket er i orden, også selvom vedkommende gør sit arbejde dårligt – og det er jo ikke hensigtsmæssigt. Skal man reducere korruptionen, vil jeg, som lærer og pædagog, mene, at man skal sætte ind allerede i børneopdragelsen, og forsøge at genoprette de værdier, vi har mistet gennem tiderne.

F.J. Garro, 64 år, industriingeniør
Hvis man skal lytte til medierne, er korruption et stort problem i Spanien, men i almindelige folks omgangskredse og miljøer, er det jo ikke noget, man mærker til, så på den måde vil jeg ikke sige, det er et problem. Hvorfor det eksisterer? Det er livets evolution, det er ganske enkelt sådan, samfundet har udviklet sig, folk er blevet mere letsindige. Det er ligeledes blevet et must at kende folk, hvis man skal opnå noget. På spansk er der et ordsprog, der siger "de, der har faddere, bliver døbt, og de, der ikke har, gør ikke", og det er sådan, det hænger sammen i dagens samfund. Jeg har da hørt om tilfælde, hvor man har fået job gennem forbindelser, og også om folk, der har betalt en stor bøde med sorte penge, men det er ikke folk, jeg kender direkte. Korruption er ret normaliseret og på den måde ”accepteret”. Politisk er det de store partier, der er mest korrupte, for det er jo dem, der har flest borgmesterposter rundt i kommunerne. Der er selvfølgelig også partier, der er mere retskafne, som f.eks. I.U. (Izquierda Unida, Forenet Venstre, red.), men det er sjovt nok de mindre partier, der ikke har så meget indflydelse. Man burde måske nok foretage en større "udrensning", for at slippe af med dem, der skaber det, for det har jo ingenting med retfærdighed at gøre.

Lidia Naranjo García, 21 år, ekspedient
Jo, når man lige tænker efter, så er det jo faktisk et problem, at det er så udbredt i Spanien. Og jeg synes ikke, regeringen gør nok ved det, men det er måske fordi, de selv er de mest korrupte. Jeg mener, der burde strammes op på lovene, så straffen for korruption blev hårdere, for lige nu kan folk jo kun se fordelene ved det. Jeg tror, det er den eneste måde, man kan reducere det på, for jeg tror ikke, man kan komme det helt til livs.
Om du er korrupt eller ej afhænger vel mest af din opdragelse og dine holdninger. Forbindelser er da gode at have, ingen tvivl om det, specielt på jobmarkedet, men det er nok mest vigtigt for folk, der enten har en mangelfuld uddannelse eller slet ingen. Forstået på den måde at har du en god uddannelse, er det mindre vigtigt, for så er det dine kompetencer, der tæller, og ikke om du kender nogen eller ej.

Charlotte Larsen, 61 år, farmaceut
På nuværende tidspunkt synes jeg ikke, det er et problem i Danmark, men jeg kunne godt frygte, at det blev det. Inden for medicinalindustrien er det ved at blive mere almindeligt, at danske virksomheder indgår aftaler med udenlandske virksomheder for at vinde på markedet og så kan man jo kun frygte, at det udvikler sig videre i den retning. I dagens Danmark er det også blevet utroligt vigtigt at have kontakter og jeg tror dels, det hænger sammen med, at dagpengesøgere indtil for nyligt skulle skrive 4 ansøgninger om ugen for at få dagpenge, hvilket resulterede i en masse useriøse ansøgninger. Det er klart, at virksomhederne ikke gider sidde og læse dem alle igennem, og derfor bruger deres kontakter i stedet, men i bund og grund er det jo ikke fair. Jeg er blevet tilbudt bestikkelse to gange i arbejdssager, hvor nogen troede, de kunne få en sag hurtigere igennem med en kasse rødvin! Jeg tror, danskerne har en dobbeltholdning til korruption: teoretisk vil man aldrig gå ind for det, for det er jo ikke politisk korrekt, men i praksis er der nok alligevel mange, der er lidt korrupte. Man har jo forsøgt at reducere det ved bl.a. at forbyde store gaver fra medicinalvirksomhederne til apotekerne ved højtideligheder, hvilket egentlig er ret drastisk, men på den anden side kan det jo være svært at afgøre, hvor grænsen går mellem at give en flaske vin som tak for samarbejdet, og så til at det er korruption.

Jørn Petersen, 58 år, praktiserende læge
Nej, jeg mener ikke korruption er et problem, jeg mener tværtimod, at Danmark er et af de mest ærlige lande i verden på den front. Der har selvfølgelig været nogle sager, men de er blevet opdaget og slået hårdt ned på. Jeg tror, vi kan takke ytringsfriheden for at det er gået sådan. Korruption eksisterer, fordi mennesket er grådigt, kan man få penge, vil man det. Det er også tankevækkende, at der er mest korruption i de fattige lande, det er nok derfor, at Danmark er rimeligt forskånet. Det kan være en fordel på arbejdsmarkedet at kende nogen, der kan lægge et godt ord ind, men her ved jeg ikke, om man kan tale om korruption eller om en anbefaling, jeg synes der er en forskel. Anbefalinger er okay, til en vis grad, sådan er det jo også ved valg herhjemme, hvor man har ”stillere", der anbefaler en given kandidat. Hvis man skal reducere den grovere form for korruption, er det en fordel, hvis folk i høje og afgørende stillinger, som f.eks. dommere og politikere, har en god løn, for ellers vil de være mere modtagelige overfor korruption.

Jannie Andersen, 31 år, selvstændig
Korruption eksisterer, fordi folk bøjer sig for fristelsen, og man kan jo egentlig godt forstå pointen i at lave en aftale, der kommer begge parter til gode. Det er i hvert fald blevet mere udbredt at benytte sig af sit netværk i Danmark, og det kan jeg faktisk ikke se noget problem i og det er også mit indtryk, at det er acceptabelt på det niveau. Jeg synes, det er okay, så længe det drejer sig om aftaler mellem ”almindelige mennesker”, men vi skal selvfølgelig ikke have mafiatilstande, det er klart. Jeg synes, grænsen går der, hvor det bliver kriminelt, og det gør det efter min mening, når der kommer penge ind i billedet, når man betaler sig til noget, eller truer sig til noget. Men jeg tror, det er svært at reducere det i politik. Måske synes jeg også, det er i orden, til en vis grad, fordi det nogle gange kræves for at indgå et forlig, eller for at få nogle ting igennem, men det kommer selvfølgelig helt an på, hvad det drejer sig om.
 

Af Stine Mynster

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.