Det danske magasin i Spanien
Danskere er blandt de højeste mennesker i verden

Danskere er blandt de højeste mennesker i verden

Danskerne er blandt de højeste folk i verden. Men hvor høj er Danmarks højeste mand, og hvordan ligger vi i forhold til verdens højeste mennesker? Læs det her.

Når man slentrer en tur langs Strøget i København eller på enhver hovedgade i en større eller mindre dansk by, så får man måske ikke altid indtrykket af at vores nation er blandt verdens højeste. Vel støder vi på en høj mand eller kvinde i ny og næ, men generelt set har man følelsen af, at folk er nogenlunde inden for ens egen højde.


Vi lægger formodentligt ikke mærke til det, netop fordi vi er vant til at begå os blandt forholdsvis høje mennesker. Men hvis man for en dag lod de danske hovedgader blandes med diverse folkefærd fra hele verden, så vil man ret hurtigt kunne fornemme en masse kontraster. Gennemsnitshøjden for mænd i verden ligger på 175 cm, mens gennemsnitshøjden for kvinder i verden ligger på 162 cm. I den sammenligning er danskerne faktisk ret høje.

Men hvor høje er vi, når alt kommer til alt i forhold til andre nationer? Og hvor høj er Danmarks højeste mand i forhold til den højeste mand, som nogensinde er målt i meter og centimeter på jorden?

Hvilke 5 lande har de højeste folkefærd i verden?

Vi kan allerede nu røbe, at Danmark sniger sig ind blandt de 5 højeste folkefærd på planeten. Der er dog en lille håndfuld nationer, som topper vores gennemsnitshøjde med en hårlængde eller to. Vi kigger her på top 5 over de højeste nationer i verden:

Holland

Tulipanernes hjemland huser tilsyneladende også verdens højeste befolkning, i hvert fald målt på gennemsnittet af alle borgere. De hollandske mænd stempler ind med en gennemsnitshøjde på hele 183,8 cm, mens de hollandske kvinder i gennemsnit ligger på 170,4 cm. Et sjovt faktum her er, at de hollandske kvinder er lidt under en centimeter højere end gennemsnitshøjden i USA målt på både mænd og kvinder. De hollandske kvinder er også højere end gennemsnitsmanden i lande som Niger, Ghana og Togo.

Montenegro

Den tidligere Jugoslaviske stat, Montenegro, kommer ikke overraskende ind på en andenplads. Hvis man tidligere har set live turneringer i basketball med montenegrinske spillere, så ved man hvor høje de eks-jugoslaviske spillere kan blive. Gennemsnitshøjden for montenegrinske mænd ligger på 183,3 cm, mens kvinderne i landet ligger på 170 cm.

Estland

Baltikum kan også være med, når det handler om høje mennesker. I Estland rager gennemsnitsmanden 182,8 cm op i luften, mens kvinderne når op i en snithøjde på 168,7.

Danmark

Danmark kan lige akkurat ikke mønstre samme mandlige gennemsnitshøjde som Estland. De danske mænd er i gennemsnit 181,9 cm, men de danske kvinder er derimod verdens tredje højeste, da de når en samlet gennemsnitshøjde på 169,5 cm.

Island

Det kan næppe komme som nogen overraskelse, at vores nordiske slægtninge fra Island rammer top 5. Enhver, der kender lidt til Islands befolkning, vil vide, at de hører til nogle af verdens højeste. Den islandske mand er i gennemsnit 182,1 cm og dermed reelt højere end den danske gennemsnitsmand. Men de islandske kvinder er derimod lavere (168,9 cm i snit), hvilket betyder, at de trækker landsgennemsnittet ned under Danmarks gennemsnitshøjde.

Hvorfor er disse mennesker så høje?

Du har sikkert hørt mere end en gang, at der skal spises godt med rugbrød, før man kan skyde i vejret. Den gamle formaning fra forældregenerationer igennem tiden er både sand og falsk.

Ernæring spiller uden tvivl en rolle i de respektive befolkningers vækst, men årsagerne bag kan også skyldes fejlernæring grundet mangel på de rette fødevarer. Dermed bliver spørgsmålet også pludseligt økonomisk, da de rige og oplyste lande har bedre adgang til både de rette fødevarer såvel som den rette viden om ernæring.

Genetik spiller dog også en væsentlig faktor. Asiatiske folkefærd er generelt lavere end resten af verden, og det samme er tilfældet med dele af Afrika. Omvendt ligger det til de nordiske gener at producere høje og store mennesker, som ligger langt over verdensgennemsnittet.

Man kan ikke pege på en bestemt faktor som værende årsagen til at nogle befolkninger er lavere end andre. Det er en kombination af mange forskellige geografiske, genetiske og socio-økonomiske årsager.

Hvem er den højeste nulevende person i verden i dag?

Landsgennemsnit og verdensgennemsnit er en ting, noget andet er, når snakken falder på de absolut højeste personer inden for de forskellige lande. Her er der især én mand, som overgår alle andre på planeten Jorden. Det er tyrkiske Sultan Kösen. Den midaldrende tyrker måler intet mindre end 251 cm og har dermed indskrevet sig i Guiness Rekordbog som den højeste nulevende mand i verden.

Tæller man de afdøde med i sammenligningen, så er der dog stadig ingen, der har formået at overgå amerikanske Robert Wadlow, der nåede en maksimal højde på hele 272 cm inden sin død som 32-årig i 1940.

Hvem er Danmarks højeste mand?

Selvom den danske mands gennemsnitshøjde er på 181,9 cm, så er der naturligvis nogle som er en hel del højere. Danmarks højeste mand er i dag den store basketball-spiller Chris Christoffersen, der måler 218 cm. Han overgår lige akkurat den anden tidligere basketball spiller Kenneth Nielsen, der rammer en højde på 216 cm.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.