Gennem hele 2015 har vi set en imponerende udvikling og demonstration af spændende teknologier som 3D-printere, droner, smarte apparater til hjemmet og TVet, førerløse biler, computere som ure, intelligent tøj, Virtual Reality-briller og håndholdte platforme. Smarte apparater og dimser underholder og imponerer os.
Nu er vi i starten af et nyt år, og der er meget mere spændende i horisonten. Flere af de teknologiske fremskridt, der er i den spirende fase lige nu, vil vokse og blive modnede – og andre værktøjer til automatisering vil blive introduceret. Nogle af disse spændende teknologier vil blive tilgængelige i 2016.
Lad os tage på gætteleg og se, hvad der vil ske på den teknologiske front – og tag det helt roligt, spekulationerne er ikke langt ude, men baseret på fakta og de nuværende teknologiske trends.
Personlig DNA-sekventering
Alle DNA-molekyler indeholder en nøjagtig rækkefølge af nukleotider, som populært sagt er livets alfabet for ethvert menneske. DNA-sekventering er en proces, der benytter sig af højteknologiske værktøjer til at bestemme rækkefølgen. Research i dette felt kan lede til signifikante medicinske fordele.
Personlig DNA-sekventering kan bringe studiet af gener til alles dør. Lyder det ufatteligt? Du må hellere tro på det, for der er flere, som allerede har bruger det. Skuespillerinden Angelina Jolie er en af dem. Hun tog en DNA-test, der fortalte hende, at hun havde 87% chance for at få brystkræft.
I fremtiden vil enhver kunne få testet sit DNA og finde ud af, hvilke sandsynligheder, man har for eksempelvis at udvikle en dødelig sygdom. Dette kan sagtens blive en realitet i 2016.
Interaktive holografiske displays
Hologrammer er ikke noget specielt nyt, men 3D holografiske displays er ihvertfald. Teknologien er højteknologi i enhver forstand – og det kan godt se ud til, at holografiske displays vil revolutionere den teknologiske industri.
Anden generation af holografiske displays er interaktive. Og det er det smarte. Selve teknologien er en smule kompliceret, men den indeholder blandt andet holografiske optiske linser, digtale controllers, laserprojektorer og bevægelsessensorer.
De interaktive displays gør, at brugere eksempelvis kan berøre ikoner, der svæver frit i luften og udføre bestemte aktiviteter. Interaktiviteten bliver levendegjort af kinetiske bevægelsessensorer, som allerede er i brug af producenterne af wearables, altså produkter man kan have på kroppen.
Kollisionssikre biler
Udviklingen på dette område er også forrygende, og den vil helt sikkert fortsætte i samme tempo. Der kommer sandsynligvis kollisionssikre biler på markedet i 2016 med indbyggede teknologier som køreadvarselssystemer, specialbyggede bilradarsystemer og sonarstyring. Trafikulykker er en af de store dødsårsager i de mange lande – og kollisionssikre biler kan være medvirkende til at få tallene ned.
Rumrejser
Ærligt, det så ikke så godt ud i starten af 2015. Men med NASA’s nylige udmeldelse om, at de regner med at kolonisere Mars i 2030, begynder det at se godt ud igen, og rumindustrien er i rivende udvikling. Blandt andet vil vi i 2016 se nogle interessante sager indenfor rumturisme.
Elon Musk, stifteren af PayPal og Tesla, har også sin egen rumvirksomhed ved navn SpaceX, som allerede havde sin første succesfulde flyvetur i kredsløb om jorden i 2012 med rumskibet Dragon. Dette rumskib har fået kontrakt med NASA og bringer nu regulært udstyr og forsyninger til den internationale rumstation ISS.
Dragon V2 er videreudviklingen, og dette rumskib med luksussæder og god komfort kan medbringe syv astronauter. Den første bemandede rumflyvning er planlagt til at ske i 2016.
Det første hotel i rummet
I dette år vil vi også se det russiske selskab Energiya lancere verdens første rumhotel i samarbejde med det amerikanske firma Orbital Technologies. Rumhotellet har plads til syv personer ad gangen, som vil have verdens mest spektakulære udsigt, mens de nyder en menu lavet af internationalt kendte kokke. Hotellet er også beregnet som en nødstation til astronauter fra ISS.
Krydsede fingre
Sidste år var særdeles interessant for den teknologiske udvikling og heldigvis ser det ikke ud til, at den vil stoppe i 2016.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001