Det danske magasin i Spanien
Miguel de Cervantes – Grundlæggeren af vor tids roman

Miguel de Cervantes - Grundlæggeren af vor tids roman

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Et omflakkende liv

Miguel de Cervantes Saavedra blev født i 1547 i Alcalá de Henares, en lille universitetsby nær Madrid. Hans far var en fattig læge, som flyttede rundt i Spanien med sin familie, og sønnen kunne derfor ikke få andet end sporadisk skolegang. Vi ved lidt om hans første 20 år, men det antages, at han har gået dels på skole i Valladolid og dels i Sevilla. I 1569 blev han sendt i eksil, muligvis på grund af problemer med det spanske retsvæsen. Han tog til Rom og fik arbejde hos en italiensk adelsmand. Efter kort tid meldte han sig imidlertid til det spanske søværn.
Cervantes skal have været en tapper soldat, og i krigen mod Tyrkiet fik han tre skudsår, to i brystkassen og et i venstre arm. Dette medførte, at han ikke længere kunne bruge sin venstre arm, men resten af sit liv så han tilbage på kampene mod Tyrkiet som den perioden i sit liv, han var mest stolt af. Senere skrev han, at han var med til at vinde det slag, som siden hen påvirkede hele Europas historie.
Han deltog også på ekspeditioner til de græske øer, hvor han blev taget til fange af pirater. Efter fem år og fire flugtforsøg blev han købt fri af sine forældre i samarbejde med en spansk munkeorden. Han flyttede tilbage til Madrid, hvor han måtte tage til takke med et dårligt betalt job som tjenestemand for den spanske stat. For at skaffe sig en bedre indkomst begyndte han at skrive, men hans bøger blev ikke særligt populære. Hans første store litterære værk, La Galatea, udkom i 1585. Bogen er skrevet både i prosa og poesi og er en romantisk skildring af to venner, som er forelsket i samme pige, nemlig La Galatea.
I 1597 blev han fængslet, fordi der blev opdaget rod i regnskabet på jobbet, som han havde for den spanske stat.

Op- og nedture

Cervantes liv må have været en oplevelsesmæssig op- og nedtur, og han viste tidligt i sit forfatterskab, at han havde en livlig fantasi. Hans litterære mesterværk, de to bøger om Don Quijote, kom ud i henholdsvis 1605 og 1615. Bøgerne anses som den første ’moderne’ roman inden for den vestlige litterære verden, og Cervantes bliver fortsat hyldet som en af de største forfattere i moderne tid. Desuden har hans indflydelse på det spanske sprog været så omfattende, at det senere blev kaldt la lengua de Cervantes (Cervantes sprog). Han har også fået tilnavnet El príncipe de los ingenios (prinsen af begavelse/talent).

Don Quijote

De to bøger om Don Quijote handler om den fattige lavadelsmand Alonso Quijano, som læser ridderromaner. Han blander fantasi og virkelighed og tror, at han er ridderen Don Quijote fra La Mancha. Sammen med sin ven, bonden Sancho Panza, rejser han ud for at bekæmpe verdens ondskab. Selv sidder han på hesteryg, mens Sancho Panza må ride på et gammelt æsel. Don Quijotes syge hjerne gør, at han ser vindmøllerne som sine største fjender, får som hedninge og bondepiger som prinsesser. Dette er skildret med stor komik og ikke mindst satire. Don Quijote bliver til sidst tvunget til at rejse hjem, hvor han dør efter at have genvundet sin forstand.
 
Det mest kendte portræt af Cervantes er af maleren Juan de Jáuregui, men man ved ikke, om der er nogen portrætlighed. Der findes også et portræt af den farverige digter, som er malet af El Greco, Retrato de un caballero desconocido (portræt af en ukendt mand), som hænger på Museo del Prado, og som mange mener, må være af Cervantes.
 

Udrykket ”slås mod vindmøller” bruges fortsat, både når det gælder at kæmpe en meningsløs kamp eller en kamp mod en fjende, som ikke eksisterer.

 
 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa