Det danske magasin i Spanien
Velkommen til Rondas Desfiladero del Tajo

Velkommen til Rondas Desfiladero del Tajo

Millioner af mennesker har set Ronda fra broen, der er blevet et symbol på Andalusien, udødeliggjort i Hollywood-film, internationale tv-reklamer og selvfølgelig billioner af selfies. Men nu har du også chancen for at se bjergbyen nedefra. La Danesa inviterer dig på et vertikalt eventyr ind i dybet af Rondas kløft på den nyåbnede Desfiladero del Tajo.

Hele 1,8 millioner turister besøgte Ronda i 2023. Absolut alle foretog den obligatoriske tur i en konstant kø af mennesker over Puente Nuevo-broen, mens kun en lille brøkdel vovede sig ned ad stien, der går under den ikoniske bro. Men nu har La Ciudad Soñada (drømmenes by) fået en ny officiel gangsti, El Desfiladero del Tajo, som bringer besøgende sikkert og behageligt ned i Rondas dyb for at se klippebyen fra en helt ny vinkel.

Lidt historie

Rondas Tajo er en 100 meter dyb og 70 meter bred sten og kalkstenskløft, som Guadalevín-floden skabte gennem millioner af år. Lidt efter lidt har vandslid og erosion skabt de utrolige klippeformationer, som er unikke ikke kun i Spanien, men måske i verden. Floden var hovedarkitekten bag dette mesterværk, som blev erklæret et andalusisk naturmonument i 2019.

Efter at den første bro kollapsede efter et par år, begyndte byggeriet af nutidens El Puente Nuevo (den nye bro) i 1751. Broen, som på det tidspunkt var verdens dyreste, stod færdig i 1793, blot få år efter Rondas berømte tyrefægterarena. Med sine 98 meter i højden var Puente Nuevo verdens højeste bro indtil 1839, hvor Caille-broen i Frankrig overtog denne hæder.

Den oprindelige sti blev gravet ind i den porøse klippeflade i det 18. århundrede for at bringe bygningsarbejdere og materialer ned til brofundamenterne. I årevis har turister sneget sig ned ad den smalle, ubeskyttede sti, men efter mange ulykker og mange års ansøgninger og bureaukrati har Ronda endelig kunnet genåbne stien, denne gang forlænget med en sikker, bred stentrappe med gelændere på begge sider. (hegnet mod klippevæggen kunne godt være løst på en mere æstetisk måde, men ellers må man sige, at de har gjort et godt stykke arbejde).

Så er det vores tur

Forbered dig på en uforglemmelig oplevelse lige i hjertet af Ronda. Turen starter fra den gamle bys Plaza María Auxiliadora, hvor brede trapper fører dig ned til la Casa de Manolillo, ruinen, der nu er blevet restaureret til plads med flotte udsigtsområder med bænke og en fantastisk udsigt over broen. Her viser du din billet (som skal købes på forhånd online – se boks) og får udleveret hjelm og hårnet. Fra i dag er der kun tilladt 30 besøgende ad gangen og man har en time til at se stien og tage billeder, så der er god tid og plads til alle.

På den 250 meter lange sti, der ender ved broens fundament, kan du lære byens og slugtens historie at kende ved at scanne QR-koderne på hegnet. El Tajo havde på et tidspunkt tretten møller langs skrænten og fem møller nede i kløften, nogle i brug indtil 1950’erne. Som led i restaureringsarbejdet har man også ryddet omkring de gamle mølleruiner, så tre af dem er mere synlige.

“Jeg kan ikke lide at sammenligne el Desfiladero del Tajo med nogen andre stier, fordi den er unik”, siger Rondas historiker og bykrøniker, Faustino Peralta.

“Dette er en historisk, geologisk, monumental, ønologisk og kulturhistorisk natursti med mange karakteristika, som andre stier ikke har.”

I dag stopper stien i bunden af ​​El Tajo, hvor broen og den intense blå himmel åbenbarer sig over dig. Så går turen op igen. Men dette er kun den første etape af el Desfiladero del Tajo. Om et par år vil besøgende kunne gå hele ruten på en gangsti under Rondas tre historiske broer – den nye bro fra 1793, Puente Vioejo (den gamle) fra 1616 og El Puente Romano, den allerældste bro, der siges til har både romersk og arabisk oprindelse.

I mellemtiden er Desfiladero del Tajo en ny, unik aktivitet for hele familien. Men husk at bestille billetterne hurtigst muligt, for den første dag hjemmesiden åbnede, solgte de 600 billetter.


Det anbefales at købe billetter på forhånd online: https://desfiladerodeltajo.info/

Max 30 personer i timen

Varighed: 60 minutter

Pris: €5

Åbningstider:

Vinter: 09.00 – 17.00 (mandag til søndag)

Forår/Efterår: 10.00 – 20.00 (mandag til søndag)

Sommer: 10.00 til 14.00 og 18.00 til 21.00 (mandag til søndag)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.