Det danske magasin i Spanien
Bautasten og megalitcirkler ved Evora samt Portugals mest autentiske by Monsaraz

Bautasten og megalitcirkler ved Evora samt Portugals mest autentiske by Monsaraz

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Kun 13 km. fra Evora i retning af byen Guadalupe ligger der nogle af Europas ældste stensætninger eller megalit cirkler (selv on de ikke er cirkelformede) og dem drager vi nu ud for at se. Stedet hedder Cromeleque dos Almendres (https://www.visitevora.net/en/almendres-cromlech-portugal/) og der er bygget et lille info center med plancher og et korkhus ved indkørslen til området, og det står klart, at vi her har med noget helt unikt at gøre. Der har boet mennesker her i den tidlige stenalder og de kunne noget med sten, for megalit cirklen Almendres er en helt unik stensætning, som blev bygget for 7.500 år siden. Stedet blev først opdaget i 1960 og indtil da lå det ubemærket hen. Det er en gåde hvordan disse fortidsmennesker kunne bakse rundt med tonstunge sten og få dem anbragt i en vis facon. Faktisk, når man ser stenenes placering fra oven, hvilket man gør på den planche, der står ved siden af, kan man se, at det ligner et fodaftryk af en venstre fod med 3 tæer. Det er 63 m langt og 32 m bredt med 95 sten. Meget pudsigt. Det er et af verdens ældste og største stenalder monumenter og det er meget ældre end Stonehenge i England. Det er i sandhed et besøg værd. 

Vi går rundt mellem disse kæmpesten og rejser i fantasien tilbage til den tid, hvor dette sted havde en stor symbolsk og hellig betydning. ”Foden” er anbragt så den flugter med solens position ved jævndøgn, og længere nede så vi en stor bautasten, der også flugtede med den retning. Men hvad der er foregået herinde mellem stenene og hvad de betød er en gåde. Men det er et spændende sted at besøge med en helt speciel energi. 

Nu kører vi videre til byen Valverde – kun ca. 10 km. væk – for at se verdens største jættestue kaldet Gran Dolmen de Zambujeiro. Man mener, at den hører sammen med de ovenfor nævnte megalitformationer og at denne havde begravelsesformål. Kammeret er ca. 5 X 6 meter og indgangen er flankeret med mindre bautasten. Engang lå der en stor flad sten ovenpå jættestuen, men den er nu anbragt ved siden af, og man har bygget et grimt jernskur over hele jættestuen – nok for at beskytte mod regn – men kønt er det ikke. I dag er jættestuen et valfartsmål for new-agere og tilbedere af naturen, så folk kommer hertil fra nær og fjern. Man kan gå rundt om jættestuen og kigge ned i den fra oven. Det er den eneste måde at kigge ind i den på, for indgangen er spærret med brædder. 

Og således oplyste og opmuntrede kører vi mod øst i retning af Spanien for at se Monsaraz – Portugals mest oprindelige by, som ligger med udsigt over Alqueva søen, som er Europas største kunstige sø. 

Vi parkerer nedenfor byen, hvor der er adskillige P pladser og går ind ad den østlige port. Vi er sultne og det første vi gør er at lede efter en restaurant. Dem er der mange af, men her i slutningen af november, har mange ferielukket, men da vi finder Restaurant Lumumba er alt godt.  Her er liv og glade dage og en travl tjener bærer en masse fine retter ind og vi bliver bænket. Straks kommer der lækkert brød, ost og oliven og roen falder over os. Da vi fortæller, at vi er vegetarer siger værten ufortrødent: omeletto! Først får vi dejlig suppe, så omeletto med kartofler og salat og alt er godt. 

Så er vi klar til at besigtige denne meget specielle by, som er en blandt ”Portugals syv undere”. Byen har fire gader på langs og det samme på tværs. For at give byen et autentisk look har man opsat figurer, der skal ligne middelalder mennesker i færd med deres daglige dont. Det lyder måske lidt turistet, men faktisk er det med til at pynte op på bybilledet. 

Vi går ned ad hovedgaden til kirkepladsen, hvor to kirker ligger overfor hinanden og konkurrerer om besøgende. Den største kirke er ret bar og beskeden i sit interiør, uden det meget guld vi så i Evora, og det viser jo bare, at dette var en lille fattig by i Middelalderen. 

På pladsen ligger også et fresco museum med en fresco fra 1400 tallet, som ved et tilfælde blev opdaget under ombygning på rådhuset i 1958. Det er en meget velbevaret fresco, som viser Jesus med engle øverst og nederst den onde dommer med et janusansigt. Ved siden af står den rige mand, som korrumperer dommeren og lokker ham med penge. Uha, uha… et meget fint lille billede af Middelalderens dramaer. Billetten (1 €) giver også adgang til det lille inkvisitions museum længere nede ad gaden. 

Inkvisitions museet er bygget for jødiske midler og det skal minde om den fredelige sameksistens der var mellem jøder, muslimer og kristne indtil slutningen af 1400 tallet, hvor både jøder og muslimer blev smidt ud af Spanien og Portugal. Der er en lille fin film på 8 min. (kun på portugisisk)  hvori man kan se Monsaraz fra oven og fra alle vinkler. 

Henne for enden af gaden ligger den mægtige borg, som blev bygget i 1300 tallet. I borgens midte er der opbygget en tyrefægter arena og det virker jo lidt pudsigt, og det viser sig, at den blev indrettet engang i 1800 tallet, hvor man åbenbart havde brug for den form for underholdning. Oppe fra borgens mure har man en enestående udsigt ud over landskabet til alle sider.  I dag bruges borgen som samlingspunkt når der er fest i byen.

Monsaraz skal opleves. Den er helt unik og en lille uforstyrret tidslomme.  

Vi skal bo i Monsaraz, eller rettere: nedenfor byen, kun 1,3 km. i fugleflugt, på det skønne landhotel Horta do Coutada (se https://hortadacoutada.pt/ ). Her er der skønne værelser med dyner og udsigt til en fin have med pøl. Et dobbeltværelse koster 75 € med superfin morgenmad. 

Fra haven kan vi se endnu en megalitcirkel, så lige så snart vi er installeret, må vi ud og finde den. Der er kun 500 m hen til cirklen, så der er vi snart. Endnu engang må vi beundre sådan en stensætning og tænke på de mennesker, der lavede den.  

Heldigvis for os, serveres der the og kager på hotellet om eftermiddagen og sandwich om aftenen. Det er fint, for vi er så forædte, at vi ikke kan klare endnu et restaurants besøg, så vi får dejlige sandwich i pejsestuen ved 21 tiden.  

Kun ca. 10 km fra Monsaraz ligger Centro Náutico de Monsaraz (eller Alqueva). Her kan man leje en båd og sejle på søen. Der er også en restaurant, og så skulle det være et af de bedste steder i Europa at se stjerner, for her er lysforureningen meget lille. Desværre var det overskyet da vi var der, så vi fik ingen stjerner set. Øv.  

Af Else Byskov

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa