Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Baltasar Garzón får følge af tilhængere på vej til domstolen.

Dommer Baltasar Garzón kendt skyldig

Kun de færreste havde fantasi til at forestille sig, at Baltasar Garzón skulle være den første til at blive kendt skyldig i Gürtel-skandalen. Sagen er en af landets mest omfangsrige korruptionsskandaler, og omfatter politikere og forretningsfolk i Madrid, Castilien La Mancha og Valencia.
Men det blev Spaniens mest kendte dommer, højesteretsdommer Baltasar Garzón, som blev den første. Han blev i går idømt 11 års suspension, ligesom han mister sin titel som dommer.
De syv højesteretsdommere var enige i, at Garzón overtrådte loven, da han beordrede aflytninger af samtaler mellem de mistænkte i Gürtel-sagen og deres advokater. Han mente, at advokaterne var deres klienter behjælpelige med at gemme penge af vejen. Efter aflytningerne fandt man da også omkring 24 millioner euro, der var sat ind på schweiziske bankkonti, som tilhørte de anklagede.
En af de mistænkte politikere, den tidligere regionsleder i Valencia, Francisco Camps (PP), er netop blevet frikendt i samme sag.
56-årige Baltasar Garzón, der for alvor blev kendt, da han beordrede udleveringen af den chilenske diktator Augusto Pinochet for forbrydelser mod menneskeheden, kommer sandsynligvis aldrig mere til at arbejde som dommer.
Ifølge Garzóns advokat, Francisco Baena, er dommeren ”knust” og overvejer nu at anke dommen ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strassburg eller ved den spanske forfatningsdomstol.
Dommen er blevet mødt med harme hos hans tilhængere, hvoraf mange mener, at højrefløjen vil have Garzón ryddet af vejen, og med blandede følelser hos politikerne. Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón (PP) har udtalt, at regeringen ”respekterer” domstolens beslutning, mens talsmand for juridiske anliggender i oppositionspartiet PSOE, Julio Villarrubia, har sagt, at hans parti ”er meget bekymret”.

Ren samvittighed

Baltasar Garzón er også tiltalt i to andre sager. Han er beskyldt for at have taget imod bestikkelse fra generaldirektøren for Banco Santander, Emilio Botín. Den sag er endnu ikke begyndt.
Den tredje sag er derimod i gang. Her er han anklaget for at have overset loven om amnesti, der blev vedtaget efter genindførslen af demokratiet. I stedet iværksatte han undersøgelser af sager om mennesker, som forsvandt under borgerkrigen og diktaturet på vegne af de efterladte.
Her afventes stadig dommernes afgørelse, men selv har Garzón sagt, at han gjorde det, han syntes, var rigtigt, og at han har ”ren samvittighed”.

 


Næsten rekord.

Med 200 km i timen for at nå et krydstogt

Guardia Civil stoppede forleden en billist, der kørte 200 km i timen på vej mod Málaga.
Den 22-årige franskmand forklarede, på trods af visse sproglige vanskeligheder, at hun havde travlt, fordi hun skulle nå en afgang med et krydstogtskib havnen i Málaga, skriver Diario Sur.
Fartoverskridelsen fandt sted på motorvejen A-92M, mellem Las Pedrizas og Salinas, ikke langt fra Antequera. Hun blev anholdt, men løsladt igen dagen efter. Sagen skal nu for retten i Málaga.
Det er ikke første gang, man fanger fartbøller på disse kanter. I september sidste år stoppede politiet en anden fransk statsborger, der kørte 217 km i en Porche, mens rekorden tilhører en 26-årig fra Málaga, der et par måneder før nåede op på 224 km i timen i sin Seat León.

 


Togføreren blev hårdt såret og er indlagt på hospital i Barcelona.

10 såret i togulykke i Catalonien

Det var tredje ulykke på lige så mange uger, da et tog i går forulykkede på nærbanen Rodiales i Barcelona.
10 personer kom til skade, da toget kørte ind i nogle stopklodser ved perronen på stationen Mataró i den catalanske hovedstad. Der var omkring 50 personer om bord, og 10 af dem blev lettere såret. Værst gik det ud over togføreren, der sad fast i førerhuset i 40 minutter, inden brandfolk kunne få ham ud.
Myndighederne mistænker, at toget kørte hurtigere end tilladt, men det forklarer ikke, hvorfor tre ulykker kan ske på tre uger.

 


Sundheds-, social- og ligestillingsminister Ana Mato vil indføre ligeløn.

Og det skulle komme fra de konservative

Mens Spaniens statsminister Mariano Rajoy sammen med først og fremmest ministrene for beskæftigelse, finans, skat og industri i dag afgør den imødesete arbejdsmarkedsreform, har sundheds-, social- og ligestillingsminister Ana Mato en helt anden agenda. Denne minister vil indføre ligeløn, skriver avisen 20 Minutos.
I dag tjener spanske mænd gennemsnitligt 20 procent mere end deres kvindelige kolleger, der vel at mærke udfører det samme arbejde. Den socialistiske regering, der trådte af før årsskiftet efter næsten otte år ved magten, indførte aldrig ligeløn, men det planlægger Ana Mato fra PP nu at gøre.
Et projekt skal nu sættes i gang, hvormed man skal udpege de svageste områder, informere om problemerne og opmuntre virksomhedslederne til at ændre holdning, og derefter vil der så blive indført sanktioner og bøder til de virksomheder, der ikke overholder de nye regler om ligeløn.
Derudover vil hun indføre kontrol med pengeinstitutionerne, som hun mener, tøver mere med at give kredit til kvindelige erhvervsdrivende end til de mandlige.
Projektet er endnu ikke godkendt af den samlede regering, hvorfor der ikke er sat en dato på en eventuel start.

 


Iberias piloter strejker igen den 13. og 14. februar.

127 flyvninger annulleret

Iberias piloter fortsætter den planlagte punktstrejke, og næste strejkedage er planlagt til den 13. og 14. februar.
Selskabet har derfor været nødsaget til at annullere sammenlagt 127 flyvninger, hvoraf de 113 afgange er taget af programmet mandag den 13. februar, hvor selskabet havde planlagt i alt 323 flyvninger.
De resterende flyvninger gennemføres takket være en aftale om en minimal service fra luftfartsselskabets side. Denne aftale sikrer bl.a., at øerne og enklaverne ikke afskæres fra fastlandet.
De følgende strejkedage er planlagt til at finde sted henholdsvis den 17., 20., 24. og 29. februar.

 


Almagro, Ferrero, Granollers og López med træner Alex Corretja parate i Oviedo.

Spanien i Davis Cup mod Kasakhstan

De spanske tennisherrer spiller i weekenden Davis Cup mod Kasakhstan. Det er første gang, de to hold mødes.
Rafael Nadal har meldt afbud til landsholdet i år.
Første mand på banen i Oviedo er Juan Carlos Ferrero, der i dag møder Mijail Kukushin. Kampen starter kl. 14.00 og vises på Teledeporte. Efter den kamp spiller Nicolás Almagro mod Andrey Golubev, der også kan ses på Teledeporte.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena

9. februar kl. 20.30
Klaverkoncert med Héctor Espiga, der spiller værker af bl.a. Bach, Beethoven og Albeniz, i Castillo Bil Bil. Entré 5 euro.

Estepona

Indtil 18. februar
Udstilling af Picassos plakater, Los Carteles de Picasso, i Casa de la Juventud på Plaza de las Flores.

Frigiliana

Indtil 18. februar
Fernando de la Rosa udstiller i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

10. – 15. februar, kl. 20.00, søndag dog kl. 19.00
Music Hall – A Rollicking God Knees Up! kan opleves på Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

17. februar kl. 20.30
José Luis Gualda ”Jolis” spiller El Tango y la Chanson i Casa de la Cultura. Entré 12 euro.

Málaga

17. februar kl. 20.30, 18. februar kl. 20.00
Klassisk koncert med Málagas Filharmoniske Orkester, der spiller værker af bl.a. W.A. Mozart og J. Brahms i Teatro Cervantes. Entré fra 7 euro på www.unientradas.es.

18. februar kl. 22.00
El Barrio giver koncert i sportscentret José María Martín Carpena. Entré fra 30,50 euro på www.malagaentradas.com.

18. februar kl. 22.00
Indie-fænomenet Russian Red spiller i Auditorio Municipal. Entré 23 euro.

Marbella

24. februar kl. 20.30
Klassisk koncert med værker af bl.a. Brahms, Beethoven og Mendelssohn i Vasari Center. Entré 20 euro. Info på 689 000 944.

Indtil 3. marts
Udstilling af gravørkunst, XIX Edición Premios Nacionales de Grabado, kan ses på Museo del Grabado på Hospital Bazán i den gamle bydel.

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

Indtil 19. marts
Margit Björklund og Niki Marko er blandt malerne, der udstiller under titlen Inspirations in Springtime i Centro Cultural de La Cala i La Cala de Mijas. Åbent mandag – fredag, morgen og eftermiddag/aften.
Mere information kan fås på www.my-rasgos.com.

Nerja

21. februar kl. 20.00
Peruviansk musik kan opleves i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 3 euro.

24. februar kl. 21.00
Jazzkoncert med Jazz4quartet i kulturhuset. Entré 10 euro. Entreer kan bookes på www.teleentrada.com.

 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa