Det danske magasin i Spanien
Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012


Kongens yngste datter, Cristina, ses her på gaden i Barcelona.

Prinsesse Cristina også tilbage i Spanien

Prinsesse Cristina er tilbage i Spanien efter tre måneders fravær. Det er hendes første besøg, siden hendes ægtefælle, Iñaki Urdangarín, blev mistænkt for svindel i forbindelse med organisationen Instituto Nóos.
Officielt er hun her på grund af sit arbejde i Fundación La Caixa i Barcelona. Hun har dog også afholdt møder med Urdangaríns advokater, men hun har ikke deltaget i officielle arrangementer, siden hun var med i festlighederne i forbindelse med Día de la Hispanidad den 12. oktober, hvor også Urdangarín var med.
I december meddelte kongehuset, at Urdangarín ikke længere måtte repræsentere familien, eftersom der var sået tvivl om hans hæderlighed, og situationen har skabt splid i familien.
Prinsesse Cristina holdt for første gang sidste år ikke jul sammen med den øvrige familie i Spanien. Ifølge El País har kun dronning Sofia besøgt Cristina og familien i Washington en enkelt gang, siden mistankerne om bedrageri kom offentligheden for øre. En del polemik fulgte i kølvandet på besøget, eftersom dronningen lod sig fotografere med Urdangarín, hvilket kunne tolkes som en støtte til svigersønnen.
Urdangarín befinder sig også i Spanien, hvor han er ved at forberede sig til afhøringerne, som skal finde sted den 25. februar ved domstolen i Palma.
Det er desuden kommet frem, at Urdangarín skulle have betalt nogle mænd for at agere som ansatte i Aizoon, det ejendomsselskab hvortil Urdangarín skulle have overført penge, som lokale myndigheder havde betalt til organisationen Nóos. Foreløbig har tre mænd tilstået, at de modtog 60 euro om måneden for ikke at lave noget. Problemet her er desuden, at de samtidigt har akkumuleret pensionsopsparinger i Seguridad Social og nu også har ret til arbejdsløshedsunderstøttelse.

 


Marbellas borgmester, Ángeles Muñoz (to fra højre), ses her sammen med kollegerne fra Fuengirola, Mijas og Torremolinos.

Lad der blive lys

Lad der blive lys, eller noget i den retning, må Marbellas borgmester, Ángeles Muñoz (PP), have sagt. I hvert fald blev vejbelysningen i aftes atter tændt på sammenlagt 15 km af landevejen A-7.
Belysningen af vejen i kommunen har ellers været slukket i to måneder. Det skyldes, at kommunen indtil da havde betalt elregningen, mens det i virkeligheden burde være staten, som påtog sig den udgift. Men, som man man har insisteret i det pågældende ministerium, Fomento, er der ikke nogen regel, som dikterer, at der skal være belysning. Dermed endte debatten, og ikke kun i Marbella, men også i Mijas, Fuengirola, Torremolinos og Manilva valgte kommunerne at opsige aftalen med elselskabet, hvorefter vejene var henlagt i mørke.
Ángeles Muñoz har i denne uge været i Madrid, hvor hun har mødtes med regeringen, der modsat tidligere er af hendes egen partifarve. Efter det traf hun beslutningen om igen at betale de ca. 170.000 euro om året for belysningen langs 15 km af vejene. Det vil sige strækningen mellem San Pedro og Nueva Andalucía samt mellem Marbella by og Las Chapas.
Hun nægter dog, at beslutningen skyldes, at både kommunen og centralregeringen nu er konservativ.
”Det er en beslutning, vi har truffet for at påtage os ansvar og imødekomme indbyggernes ønsker. Det har ikke noget at gøre med, at ministeriet nu har en anden politisk farve,” citeres Muñoz i avisen Málaga Hoy. Hun insisterer desuden på, at kommunen fortsat vil arbejde på at få Fomento til at betale regningen.
Der er stadig tvivl om, hvem der skal betale for belysningen andre steder i kommunen, bl.a. i og omkring tunnelen.
Ingen af de andre kommuner har endnu besluttet, hvorvidt de igen vil påtage sig at betale lysregningen.

 


Statsminister Mariano Rajoy skal senest fredag konkretere reformen.

Arbejdsmarkedsreformen afgøres endelig fredag

Mens arbejdspladser stadig går tabt i en uheldssvanger fart – erkender statsminister Madriano Rajoy nu, at arbejdsløsheden formentlig vil fortsætte med at stige i 2012, mens en undersøgelse fra banken BBVA spår en ny rekord på 25 procent – afventes stadig den lovede arbejdsmarkedsreform.
Statsministeren er dog i tvivl om hvilken vej, han bør gå; og hvilke af hans ministerkolleger, han bør lytte mest til.
Beskæftigelsesminister Fátima Báñez og skatteminister Cristóbal Montoro peger mod den bløde og brede vej, hvor man tager fagforeningernes ønsker i betragtning for bl.a. at undgå en generalstrejke.
Finansminister Luis De Guindos og industriminister José Manuel Soria derimod foretrækker den hårde og direkte variant, specielt fordi de er bekymrede for reaktionen fra finansmarkedet, der forventer radikale ændringer i den nuværende arbejdsmarkedssituation.
Ifølge El País skal Rajoy træffe en beslutning på fredagens ministermøde, hvor det også vil blive afgjort, om der bliver tale om et dekret, hvormed lovændringerne træder i kraft med det samme.

36 procent i Málaga
BBVA’s spådom tegner et mørkt billede for Málaga-provinsen. I dag er her en arbejdsløshed på 32 procent, men den kan vokse med 1,3 i år, for i 2013 at nå 36 procent.
Takket være turismen forventer eksperter dog ikke et totalt kollaps, men specielt her ser man frem til regeringens nye arbejdsmarkedsreform.

 


Glæde over finaleplads i kongecup.

Barcelona og Athletic i Copa-finalen

Der var slet ingen overraskelser i semifinalekampen i Copa del Rey i aftes mellem Barcelona og Valencia. Hjemmeholdet svedte ganske vist, men vandt endelig 2 – 0, hvilket betyder en samlet sejr på 3 – 1.
Det er tredje gang i løbet af fire år, at det catalanske hold spiller i finalen i kongecuppen, men specielt i år, hvor holdet halter efter Real Madrid i La Liga, vakte sejren glæde på Camp Nou.
Denne gang er modstanderen i finalen Athletic de Bilbao. Det er endnu ikke besluttet, hvor kampen skal spilles. Heller ikke hvornår, men det forventes at blive enten den 20. eller 25. maj.

 


Figuren af Rafael Nadal stoppes af fransk politi.

Fransk tegnefilm forarger

Franske sportskommentatorer og andre mistænksomme eller misundelige elementer har før givet udtryk for mistanker om, at flere spanske sportsfolk anvender doping for at opnå de mange, fantastiske resultater.
Dommen mod den spanske cykelrytter Alberto Contador har nu fået franskmændene til at gå helt i selvsving, og Canal+ har ligefrem produceret en række tegnefilm kaldet ’Spanske sportsfolk. De vinder ikke ved tilfældigheder’. Der er ironiske tegnefilm med Alberto Contador, Pau Gasol og Iker Casillas, og den seneste forestiller Rafael Nadal, som tisser i benzintanken på sin bil, hvorefter den kører videre med flere hundrede kilometer i timen.
Formanden for det spanske tennisforbund (RFET), José Luis Escañuela, har meddelt, at man vil anlægge sag mod den franske Tv-station.
Er franske Canal + gået over stregen? Bedøm selv ved at klikke her.

 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.