Det danske magasin i Spanien
web LD juni156
 
To danske kapaciteter på Costa del Sol mødes her for at dele ud af kulinarisk og ønologisk erfaring.
Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er La Danesa’s faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet giver hun dig svar på, hvilken vin, der går bedst til den menu, som Helle Barlebo fra Chili Gourmet fremtryller i køkkenet, og her giver sine opskrifter på.
“Jeg begynder at forstå, hvorfor Helle Barlebo har valgt navnet Chili Gourmet til sit firma. De sidste måneder har jeg skullet vælge vine til nogle af hendes opskrifter, og ingen af dem har hun undladt at tilsætte en masse spændende krydderier. Og dejligt smager det jo, når vi får retten serveret, men hun gør det altså ikke nemt for mig at vælge vine til. Også denne gang er det en udfordring”, siger Jeanett fra Birdie Vinos.
Opskriften på disse vidunderlige spareribs stammer fra Helle Barlebos egen American Spareribs Restaurant, som hun drev i Odense (fik hun fortalt mig, mens grillen blev varmet op), og den indeholder endnu engang masser af smag, surt, sødt, fedt, eddike, krydderi og naturligvis…chili.
Dette er spareribs med mange smagsnuancer, og det skal vi tage i betragtning, når vi skal vælge vin hertil. I dette tilfælde er der smagsgivet i den søde retning. Lidt smag af røg fra grillen, må vi forvente, og den lidt spicy del fra den friske chili og det salte fra soyaen. Og hvad drikker man så lige til sådan en omgang? Ja, hvis opskriften hedder American Spareribs, hvorfor så ikke vælge en vin fra Amerika? Vi tager en tur til Californien, til Napa Valley.
Newton Vineyard er blandt de mest anerkendte producenter i Napa, de har produceret siden 1977 og laver denne Merlot-vin med den karakteristiske smag, masser af fylde, blødhed og finesse.
Vinen er ufiltreret og lavet i en elegant Bordeaux-stil, rig på duft og smag, og lagret intet mindre end 20 måneder på franske fade. Absolut en vin der bør nydes sammen med mad og som vil passe perfekt til vores spareribs. Vinen smager af en dejlig blanding af hindbær, blåbær, mokka, bagekrydderier og karamel, og har en god syre, som vil kunne stå op imod alt det søde, spicy, fede og krydrede. Kan købes for 36,95 €
Spurgte man en amerikaner, hvilken vin han ville vælge, så ville svaret med meget stor sandsynlighed blive en vin lavet på Zinfandel-druen, ligeledes fra Californien. Det er nemlig en af amerikanernes favoritvine, som de typisk drikker til deres BBQ.
Cedar Wood Zinfandel med sin meget flotte farve er er fyldt med friske aromaer af vilde brombær, røde bær og hindbærmarmelade med et afbalanceret let fad og noter af kakao. Den er læskende med en lækker smag af sort peber, brombær og et strejf af druesødme. Den har stor frugtfylde og er sammen med syren og alkoholen meget harmonisk i munden. Dejlig let drikkelig og saftig med let og behagelig eftersmag af cedertræ og hvid peber. Vi har den på hylden til 7,95 €
En hvidvin kunne også være et bud. Vi skal bruge en, som kan give et syrligt modspil til de sødlige og klistrede spareribs og til hvidkålen i coleslawen. Hvidvinen fra Alsace lavet på Riesling-druen ligger i den tørre ende, men har samtidigt en god syre og mineralholdighed i sig. Riesling kendes som Tysklands klassiske druesort og som en af verdens fineste. I Frankrig er den kun tilladt i Alsace, hvor klima og jordbund giver den mulighed for at opnå sit bedste niveau.
Den har frugtfylde og en meget let sødme, som vil passe godt til retten i dag. Mit bud er hvidvinen fra Bestheim med dens gyldne farve og intense aromaer af delikate frugter, så som citron og grapefrugt. Den virker utrolig frisk og velstruktureret i smagen. Så måske den kan være et godt bud her i sommervarmen. Pris 8,75 €
Så skulle der vist være lidt for en hver smag og pengepung. Rigtig god sommer til jer alle!
 
Et godt råd
Det at spise spareribs hænger sammen med at spise med fingrene, hvilket jo som regel resulterer i, at de bliver fedtede. Find de langstilkede glas frem, så ingen kommer til at sætte fingre på glasset og griser det til. Det ser nemlig ikke særlig godt ud – og vinen kommer ikke til sin ret.
“God vin gemt i kælderen giver gode venner og sammenhold”
Horats (65-8 f.Kr.), romersk digter
 
Helle Barlebos opskrift:
 
American Spareribs (fire personer)
2-2½ kg kødfyldte spareribs fra slagteren
1 løg skåret i skiver
2 laurbær & 1 tørret chili
BBQ-sauce (se herunder)
Salt & hele rosenpebre
 
Skær de rå spareribs i otte store stykker, så der er to til hver person. Kog dem herefter med løg og krydderier i rigeligt vand i ca. 30 minutter. Dyp dem i BBQ-sauce, og smid dem en tur på grillen, indtil de har fået en god grill-kulør på begge sider. Pensl med rigeligt BBQ-sauce undervejs, så de forbliver dejligt saftige.
Ved at koge spareribsene i forvejen opnår du det mest saftige, lækre kød, der let skiller sig fra benene samtidig med, at du ikke behøver at være nervøs for, at de ikke har fået nok eller bliver brændte på grillen.
Spareribs på ægte americansk manér serveres selvfølgelig med grillede majskolber med smør, coleslaw og verdens bedste gourmet pommes.
 
Gourmet BBQ-sauce
1 fed presset hvidløg
1 finhakket løg
500 gr. hakkede modne tomater
3 skefulde tomatkoncentrat
3 skefulde brun farin
3 skefulde ahornsirup
4 skefulde Balsamico
3 skefulde Worcestershire-sauce
1 skefuld soya
1 frisk finhakket rød chili
En god sjat jomfruolivenolie
Paprika, cayennepeber, salt & peber efter smag
Svits hvidløg, løg og chili i olien. Tilsæt brun farin, og lad det karamellisere lidt. Opløs massen med Balsamicoen og tilsæt resten af ingredienserne. Lad saucen småkoge ved medium varme i ca. 20 min. Blend saucen med en stavblender, så opnår du en ensartet konsistens. BBQ Saucen er must i køleskabet grillsæsonen og kan tillige bruges til fks. burgere og hot wings.
 
Coleslaw
½ kg. gulerødder
½ kg. hvidkål
½ rødløg
Saften fra ½ citron
1 teske kryddereddike
1 dl. god mayonnaise
1 dl. creme fraiche 18%
Salt & 5 slags friskkværnet peber
Gulerødderne skrælles og køres igennem det grove rivejern, hvorefter de lægges til tørre i et rent viskestykke. Skær hvidkålen og rødløget i tynde mindre stykker. Bland de resterende ingredienser sammen og smag til med salt og peber, inden det hele blandes sammen. Stilles på køl i mindst ½ time inden servering. Ønsker du et ekstra pift, kan du evt. tilsætte lidt friskhakket selleri og spidskommen.
 
Gourmet Pommes
1 kg. kartofler af bedste kvalitet
1 dl. eddike
1 stor skefuld salt, ja du læste rigtigt!
1 liter solsikkeolie
Flagesalt & paprika
 
Kartoflerne skrælles, skæres i både og skylles, indtil vandet ikke længere er mælkehvidt. Lad dem hvile i koldt vand i ca. 15 minutter. Koges sammen med eddike og salt, indtil de er “næsten” færdige. Tages op og skylles i koldt vand, hvorefter de sættes i køleskabet i mindst ½ time. Nu er de klar til første stegning i olie. Når kartoflerne begynder at tage en smule farve fra stegningen, skal de en tur på køl igen i mindst ½ time. Kan med fordel laves i forvejen og steges færdige i olien, når du får brug for dem. Bland flagesalt med fx paprika og drys over inden servering.
Det virker lidt besværligt, men er hele forarbejdet værd. Du opnår den sprødeste skorpe med lækkert fyld i verdens bedste gourmet pommes.
 
God arbejdslyst & velbekomme
Helle, Chili Gourmet
 
Af Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos & Helle Barlebo fra Chili Gourmet

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.