Det danske magasin i Spanien
Giv spanske hestestalde en chance
IMG 0525 brug
Mange har fordomme om, at spanske hestestalde har dårlige forhold og at behandlingen af hestene nærmer sig dyrplageri. Men det er ikke tilfældet alle steder, mener danske Henriette Dideriksen, der selv er hesteejer og nyder at ride i Andalusiens skønne natur.

 

Solens stråler varmer på den ellers kølige decemberdag, fuglene kvidrer lystigt fra træernes toppe, og nede langs jorden overdøves bækkens rislen kun af lyden af hestehove på grusstien. Et øjeblik havde jeg glemt, hvor dejligt afslappende den velkendte gyngende rytme på hesteryg kan være. Jeg er blevet inviteret ud på en ridetur af Henriette Dideriksen, der fører an på sin hest Talento og leder os ned på en betagende rute ad Arroyo de los Pilones, som ligger blot et stenkast fra den spanske stald, Yeguada el Santiaguillo, hvor Talento står opstaldet.

“Jeg foretrækker at ride i naturen, og derfor er de smukke omgivelser her bestemt en af fordelene ved at have sin hest opstaldet på Yeguada el Santiaguillo,” siger Henriette Dideriksen og fortæller, at hun som skandinavisk hesteejer i Spanien har mødt mange fordomme om opstaldning i spanske stalde.
“Mange skandinaver har forestillinger, om at spanske stalde er dårlige stalde med usle forhold, hvor dyrevelfærden nedprioriteres, og hestene oftest behandles med hårdhændede metoder. Yeguada el Santiaguillo er en af de stalde, som gør op med fordommene. Her er gode faciliteter, og hestene kommer dagligt på fold, og de får muget ud og lagt frisk halm i deres bokse hver dag. Hestene bliver behandlet med omsorg og respekt, og ejerne af stalden har selv heste, som de anser som en del af familien,” fortæller Henriette Dideriksen, mens Talento og ‘min’ hest Rubio fornøjede skridter gennem det rislende vand fra bækkene, der slanger sig i Arroyo’en.
Yeguada el Santiaguillo-stalden ejes af spanske Christobal Porras og hans hustru Kathy. Christobal Porras har specialiseret sig i hestevognskørsel, men træner og tilrider også heste.
“Christobal har et særligt ømt punkt for hestene, og det er dejligt at vide, at min hest er i gode hænder, når jeg er ude at rejse eller i perioder er forhindret i at besøge min hest. Både han og Kathy er meget hjælpsomme, hvis man har brug for hjælp eller ønsker rideundervisning på sin hest,” siger Henriette Dideriksen og tilføjer, at hesteejerne på stedet oplever stor frihed og forståelse for deres individuelle ridestil.
“Der er intet snobberi, og ingen krav om obligatorisk undervisning eller favorisering blandt rytterne og deres heste. Her er plads til hesteejere af alle køn, aldre, og nationaliteter, uanset om du har en skovturspony eller en toptrænet springhest,” siger Henriette Dideriksen og må i samme øjeblik berolige Talento, som springer til siden, da Rubio ser sig sur på ham og sparker ud efter ham.
 
IMG 0531 brug
 
Krisen påvirker ikke hestenes vilkår
Tilbage ved stalden sadler vi hestene af og går en tur rundt om den gule staldbygning til banerne og foldene, hvor hestene nyder solskinnet og den friske luft. Alle hestene ser sunde og velplejede ud, og både inden- og udenfor staldboksene er der rent og ryddeligt. Gulvene i hesteboksene er dækket af et tykt lag solgult halm, som sender en frisk duft ud i stalden. Flere af boksene står dog tomme, rengjorte og klar til at huse nye heste.
“Da krisen satte ind, var der mange af lejerne, som ikke længere havde råd til at beholde deres heste, og hestene blev flyttet fra vores stald. Nogle blev solgt, andre udlånt, og manglen på lejere begynder at gøre det svært at få tingene til at køre rundt for staldens ejere,” siger Henriette Dideriksen med en bekymret mine og fortsætter:
“Krisen har dog ikke påvirket hestenes vilkår, hvilket er meget sigende for Christobal og Kathys prioriteringer.”
Henriette Dideriksen tror først og fremmest, at det er fordommene og myterne omkring spanske hestestalde, som afholder især skandinaver fra at opstalde på mindre, private stalde som Yeguada el Santiaguillo.
“Det er en skam, da det oftest bedre kan betale sig at opstille hos de mindre, private stalde. Hesteejeren frygter måske bare, at lavere opstaldningspriser betyder ringere faciliteter og behandling af deres heste, hvilket bestemt ikke er tilfældet her,” siger Henriette Dideriksen, og hun håber, at flere hesteejere vil give Yeguada el Santiaguillo og andre private spanske stalde en chance for at aflive de eksisterende myter og fordomme.
 
IMG 0538 brug
 
Faktaboks:
Yeguada el Santiaguillo ligger i Entrerios-området lidt nord for Urbanización Cala Golf, Mijas.
Opstaldning koster 300 euro om måneden, og det er inklusiv foder, udmugning, halm osv.
Af Alexandra Stentoft, alexandra@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.