Det danske magasin i Spanien
Dansk couchsurfer i Spanien

Benjamin Riise er 23 år og couchsurfer. Idéen med konceptet ’Couchsurfing’ er, at man møder nye mennesker samtidig med, man har et sted at bo. Det handler om at være rejsende eller selv at modtage en rejsende, der kommer til ens by for at bo, og som vælger din sofa, enten fordi der ikke er råd til at bo på hotel eller fordi det er sjovere at sofasurf

Benjamin Riise startede med at couchsurfe i foråret 2009, da han var i Sydamerika med en ven. Her brugte de vennens sofasurf-profil i Chile og Argentina. Det var første gang, at Benjamin Riise stiftede bekendtskab med konceptet. Den efterfølgende sommer oprettede han sin egen profil.

”Jeg skulle besøge en ven i Belgien og havde brug for en overnatning i Bruxelles.

Jeg er blevet rigtig bidt af det, specielt den del med at have folk boende. Jeg kan bedst lide rollen som vært, fordi der kender jeg stedet og kan vise folk rundt.”

”Når man begynder er profilen meget tom. Det fungerer som et socialt netværk, hvor man får venner og efterlader referencer til folk, så de kan se, hvilken type person man er,” fortæller Benjamin Riise, der siden hen har brugt couchsurfing flittigt.

Benjamin Riise har som couchsurfer boet hos folk i Chile, Argentina, Afrika (Kenya, Tanzania og Sydafrika), Belgien, Holland og Spanien. Han har boet i Kolding, Aarhus, Valencia og nu i Fuengirola, hvor han har haft besøgende fra Polen, Kina, Korea, Uganda, USA, Mexico, Columbia, Tyskland, England og Frankrig. Og én oplevelse som couchsurfer står stadig stærkt i hukommelsen.

”Sidste år, da jeg boede i Valencia, cyklede jeg derfra til Barcelona og couchsurfede hver aften. Det første overnatningssted var i Castellón. Min vært kunne godt lide at cykle og endte med at følge med. Jeg havde kun adressen på min vært til næste aften, og vi var først fremme klokken ni om aftenen. Vi kom begge to indenfor og fik et måltid mad. Næste dag cyklede han en anden rute tilbage, og jeg fortsatte nordpå. Det er den allerbedste oplevelse, jeg har haft. Han var jo en af mine værter, som jeg endte med at tage med videre,” griner Benjamin Riise, der også har haft mindre gode oplevelser med couchsurfing.

”Det værste, der sker med det her, er, når man ikke har noget til fælles, og man går helt skidt af hinanden. Da jeg boede i Valencia, havde jeg et polsk par på besøg. De havde ikke prøvet det så meget før, og de havde heller ikke forstået, hvad det gik ud på. De blev også en nat mindre, end de skulle. Der var bare ikke rigtigt nogen kemi,” fortæller han og fortsætter: ”Man skal være åben overfor sin vært og bruge tid sammen med den, man bor sammen med. Ellers går idéen lidt tabt. Der er mange, der bruger det på den forkerte måde, hvor de bruger det som et hotel, fordi de skal besøge byen og er ude hele dagen.”

Til at starte med er konceptet lavet som en kulturudveksling. Eftersom det er blevet større og større, er der mange, der ser det som en nem måde at bo gratis på. Det har fået Benjamin Riise til at understrege netop den del på sin profil.

”Jeg har skrevet, at man skal bruge det på den rigtige måde, hvis man skal være gæst hos mig. Men det kan man også hurtigt se, når man får en anmodning. Man kan mærke, om folk virkelig går op i det og har læst din profil og har mod på at lære dig at kende, og ikke bare sender en masse anmodninger ud og bare håber på, at de får svar fra en eller anden.”

 

Sådan er Benjamin som vært
Når Benjamin Riise har besøg, plejer han at inkludere sine gæster i sit liv: Gøre ting med dem, som han ellers ville have gjort. Hvis han skal til fest om lørdagen, tager han dem med, hvis det er muligt. Kunsten er at integrere dem på den måde.

”Når man er vært, forventer man, at de folk, der kommer, bidrager lidt til husholdningen. Det skal komme helt af sig selv. Det er ikke noget, jeg beder dem om. Jeg forventer, at de gider at lære mig at kende, men det plejer aldrig at være noget problem. Det er også derfor, man har meldt sig til det her projekt. Folk skal opføre sig ordentligt, og de skal først og fremmest respektere mig som person og også udvise interesse. Det er nok noget af det værste, jeg ved, hvis folk bare er der uden rigtigt at bidrage med noget. Men de må gerne rode,” lyder det kækt fra den unge couchsurfer.

Benjamin Riise tror, at det handler om en naiv tro på det gode i mennesker: Det med at man viser en enorm tillid ved at invitere folk ind i hjemmet. Han har endnu ikke oplevet noget ubehageligt i form af trusler eller tyveri. For ham handler det også om den indstilling, folk kommer med, når de rejser ud, eller når de er på besøg.

”Jeg ved ikke, hvem der er mest nervøs. Er det ham, som kommer og skal bo hos en fremmed? Eller er det ham, som tager den fremmed ind i sit hjem? Jeg synes, det er mere grænseoverskridende at tage ud i et fremmed hjem, for så er man på udebane. Du ved ikke, om det er en eller anden freak, som åbner døren. Idet man har mulighed for at anmelde folk inde på hjemmesiden, kan folk kun slippe af sted med dumheder én gang. Har man været medlem over længere tid, har man også mange referencer fra andre, og dermed kan surferne danne sig et indtryk af værten/gæsten.”

 

Men ikke alle har rent mel i posen
Som sagt er det ikke alle, der forstår konceptet ’Couchsurfing’. Nogle misbruger det som gratis hotel, mens andre bruger det som en slags datingside.
”Jeg blev en gang kontaktet af en gammel gut i Brasilien, som sagde: ”Hey, you have a nice profile, if you ever coming to Brazil you have a place.” Jeg var så inde og kigge på hans profil, og han ville kun have besøg af unge drenge, og så skulle de helst blive en uge, og de skulle helst komme alene,” fortæller Benjamin Riise om en opfordring, han pænt takkede nej tak til.

Det er forskelligt fra person til person, hvilket køn man foretrækker at have boende. Hos Benjamin Riise er begge køn velkomne. Men der er også piger, som helst vil have piger boende, drenge der helst vil have homoseksuelle boende og eller mænd, der helst ser en sød ungmø gæste sofaen.
”Der er piger, der føler sig forulempede. Og jeg ved, at det er et større problem, end man lige går og tror,” fortæller Benjamin Riise, der har et eksempel på overstående.
”Min søster har rejst i Australien, hvor hun couchsurfede. Hun oplevede flere gange, at mænd lagde an på hende, mens hun var der. Der var en, der decideret skrev til hende: ”Oh, I am sorry, you look hot, but I am not available.” Det er åbenlyst, at nogle bare bruger det til at score. Jeg synes bare, at det er så ærgerligt.”

For Benjamin Riise er det vigtigt, at man ikke giver andet end lidt mad, sin sofa og en god portion gæstfrihed, når man couchsurfer.
”Idéen er jo, at min gæstfrihed skal give mig mulighed for at rejse ud til et eller andet random sted i verden og bo hos andre.”

 

Couchsurfing
Det er primært unge mennesker, hvor gennemsnitsalderen er 28 år. Men du finder medlemmer på op til 78 år. Hjemmesiden bestemmer ikke, hvor lang tid man skal bo hos folk. Det bestemmer brugeren. Normalt to-tre dage. Brugeren bestemmer også, hvad reglerne er med hensyn til mad, toilet, og hvor sent man må være ude. Det er meget forskelligt, hvilke regler folk har.

Af Nanna Lunnemann, nanna@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.