Det danske magasin i Spanien
To buy or not to buy

Hvornår og hvordan bestilles flybilletten bedst og billigst i junglen af rejsetilbud? Her er en håndfuld tommelfingerregler, som kan guide dig fra den første spirerende rejselyst – til flyhjulene slipper

Smalltalk kan være en forbandelse. Som når sidemanden i flyet delagtiggør dig i, hvor meget billigere han har fået sin billet uden at lægge skjul på, hvor sent han har bestilt den.

Man synes ellers, at man har gjort et forsøg. Lavet lidt research. Tjekket priser hos flere flyselskaber og sågar bestilt i god tid. Men alligevel er man kommet til kort.

Flypriser er notorisk fluktuerende. De flyver ikke bare op og ned over tid i forhold til afgangstidspunktet. De farer tilmed rundt i rejsecirkusets ugecyklus. Det er som den klassiske karrusel, der ikke bare drejer rundt om et fikspunkt men også om sin egen akse.

Men måske er der en silver bullet i støbeskeen. Den amerikanske professor i computervidenskab, Oren Etzioni, var efterhånden blevet så træt af ovenstående scenarie, at han i 2002 satte sig for at udvikle en løsning på problemet ved hjælp af computerkraft. Han behøvede ’blot’ et bjerg af data for at udvikle en algoritme, der kunne forudsige, hvordan flyselskabernes systemer ville prissætte deres billetter.

Firmanavnet var oprindeligt Hamlet, da mottoet var To buy or not to buy. Navnet blev senere ændret til Farecast – et ordspil over det engelske ord forecast, som vi blandt andet kender fra forudsigelser om vejret. I 2008 købte Microsoft firmaet for den klækkelige sum af 115 millioner dollars, og algoritmen fungerer i dag som motor i søgemaskinen Bing’s forudsigelser af sandsynligheden for, at prisen på en flybillet er på vej op eller ned.

Hvor lang tid i forvejen bør jeg bestille?
I 2010 publicerede de to økonomer, Makoto Watanabe og Marc Möller, en algoritme i The Economic Journal. Algoritmens mål var at kaste lys over det optimale købstidspunkt. ΠA = gUG + min(k – g, (1 – g)(1 – r)) er blot en del af den komplicerede formel. Det enkle svar er: 8.

Beregningen lægger især vægt på to ting: Bestiller man tidligere end otte uger i forvejen, er der en stigende sandsynlighed for, at noget kommer på tværs af rejseplanerne. Bestiller man senere, stiger billetpriserne som regel jo tættere man kommer på afrejsedatoen, da flyene løbende bliver fyldt op.

Derudover mener Watanabe og Möller, at der kan spares penge ved at bestille sin rejse om eftermiddagen. Det begrunder de med, at mange forretningsrejser bestilles fra morgenstunden, og der derfor er et større tryk på efterspørgslen på det tidspunkt. Da prissætningen er dynamisk, vil priserne afspejle presset.

I januar i år offentliggjorde rejsesøgemaskinen Cheapair.com en meget omfattende undersøgelse af priser på amerikanske indenrigsflybilletter. Mere end 560 millioner søgninger fordelt over hele 2012 lå til grund for konklusionen, der i al sin enkelthed lød: Bestil syv uger i forvejen.

Det skal dog understreges, at der her er tale om et gennemsnit. Tidspunktet for den billigste billet til hver afgang vil variere i forhold til markedet, ugedagen, årstiden og andre sæsonrelaterede forhold.

Om det er Thanksgiving i vest, kinesisk nytår i øst eller påske i midten, så er der med sikkerhed myldretider fordelt over hele kalenderen.

For internationale flyvninger var konklusionen 11-12 uger, og for ferieperioder og højtider skal man bestille endnu tidligere. Fx var den bedste løsning for Thanksgiving 2012 at booke 14 uger i forvejen.

 

Den bedste ugedag at booke?
En amerikansk undersøgelse foretaget af chefen for FareCompare.com, Rick Seaney, giver et klart svar funderet på tre års dataindsamling. Det er bedst at købe flybilletter på en tirsdag kl. 15.00.

Flyselskaberne bruger typisk mandagen til at gøre status over weekendens salg, hvorefter de publicerer deres tilbud mandag aften. Om tirsdagen kigger de så hinanden over skulderen, og hvis der er sammenfald mellem destinationer, afstemmer de typisk priserne efter konkurrenten. Tirsdag eftermiddag er der altså fodslag og et stort udvalg af billige billetter.

Fra torsdag begynder billetterne så igen at stige. Erfaringen siger, at de fleste private flyrejser bookes i weekenden, da det er her, man har tiden til at træffe en fælles beslutning. Desuden sættes priserne typisk automatisk – og som regel op – i weekenden, da flyselskaberne har færre folk på arbejde.

Ugecyklussen stammer fra dengang, man købte billetter hos rejsebureauer, som havde åbent fra mandag til fredag. Det var så først om mandagen, at man gjorde status over weekendens salg, og dermed kendte antallet af ledige pladser.

De mere end 560 millioner søgninger i Cheapair.com’s undersøgelse af flytrafikken i 2012 understøtter ikke tirsdag som en betydelig mere favorabel handels¬dag end andre ugedage. Undersøgelsen anerkender, at tirsdag er dagen, hvor de fleste store og synlige udsalg iværksættes, men understreger samtidig, at der findes et stort antal mindre udsalg på andre dage.

Ifølge Cheapair.com giver tallene altså ikke grund¬lag for at sige, at en specifik dag i ugen er betydelig mere favorabel end en anden.

Det skyldes blandt andet, at flyselskaberne via sociale medier som Facebook og Twitter i dag er i løbende kontakt med kunderne. Når kunderne ’liker’ (følger på Facebook, red.) et flyselskab, kan selskabet dermed give dem direkte tilbud af få timers varighed ’under radaren’, så de konkurrerende selskaber ikke kan indrette deres prissætning derefter.

Et medlemskab af Twitter eller Facebook kan derfor være et interessant bekendtskab, selvom det måske lig¬ger udenfor ens normale interessefelt.

Vil prisen stige eller falde?
Den legendariske amerikanske rejsebogsskribent, Arthur Frommer, der har udgivet rejsebøger siden 1950’erne, kårede i 2012 Momondo som den bedste søgemaskine til at finde billige flybilletter.

Den dansk baserede søgemaskine blev i 2011 solgt til britiske cheapflights.com for omkring er halv milliard kroner, men den har stadig hovedsæde på Amagertorv.

Metasøgemaskinen Momondo indsamler et væld af tilbud på den søgte flyrute fra 700 andre websites. Til hvert websted er der bygget en robot eller såkaldt ’crawler’ til at foretage en søgning, hvorefter robotterne arrangerer de oplysninger, de indsamler, og returnerer dem. Det betyder, at du med en enkelt søgning på Momondos side indhenter det bedste tilbud på hundredvis af andre sider.

En anden metasøgemaskine, Kayak, har sat trumf på med servicen ’price trend’, og tilbyder nu sine brugere en vurdering af prisen på flybilletten i forhold til købstidspunktet. Man bliver ganske enkelt præsenteret for sandsynligheden for, om prisen vil stige eller falde i løbet af de næste syv dage.

En søgning foretaget den 30. marts i år på en retur¬billet fra New York til København på datoerne 17. og 22. april gav således det klare svar, at prisen på billetten – med 70 procents sandsynlighed – ville falde i løbet af de næste syv dage. Det skal understreges, at den nævnte service kun er tilgængelig på den engelske og amerikanske version af Kayak – altså domænerne co.uk og com.

Hvis man klikker på grafen i øverste venstre hjørne, kan man desuden se prisudviklingen for en given billet de seneste tre måneder. Det er en smart funktion, der giver et godt grundlag for en vurdering af billetprisen. Bing Flights, Microsofts tilsvarende søgemaskine, tilbyder en lignende vurdering af prisen i forhold til købstidspunktet.

Man skal dog altid have fornuften med i bagagen. I sidste ende er det simpelt udbud og efterspørgsel, der dikterer priserne. Tomme fly tjener ingen penge, så hvis der er ledige sæder kort før afgang, ryger priserne ned.

Derfor er det altid en god ide at tjekke, hvor fuldt flyet er. Det gøres let ved at påbegynde en onlinebestilling af den ønskede billet og derefter udnytte muligheden for at vælge siddeplads. Det giver et hurtigt overblik over antallet af solgte billetter.

Søgemaskiner snyder grupperejser
Uanset hvor smart og besparende en rejsesøgemaskine kan være, skal man alligevel være på vagt, især hvis man rejser flere sammen. Flyselskabernes reservationssystem kan nemlig ikke håndtere differentierede priser på den samme bestilling.

Et eksempel: Man ønsker at bestille fem billetter på et fly, der har tre billetter tilbage til den laveste pris på 1.000 kr. per styk. Den næste prisklasse er 1.500 kr. per styk. Hvis alle fem billetter købes på samme bestilling, kommer man til at betale 1.500 kr. per styk for alle billetterne, fordi systemet ikke vil splitte dem op.

For at undgå at betale for meget skal man først foretage søgningen med alle fem billetter og notere sig prisen pr. billet. Foretag nu søgningen igen, men søg kun efter én billet. Hvis prisen er den samme, kan man roligt bestille alle fem billetter på én gang. Hvis prisen derimod er lavere, skal man blive ved med at tilføje flere personer til bestillingen, indtil der sker et spring i prisen, så den matcher prisen ved fem personer.

Når det sker, kan man dele sin bestilling op i to reservationer. En til den lave pris på 1.000 kr. pr. styk og en til den højere pris på 1.500 kr. pr. styk. Så er der en heldig person, der rejser gratis, da besparelsen er på 1.500 kr.

Baggrunden for denne lidt omstændelige storkøbs¬ordning skal findes i, at ingen flyselskaber prissætter alle sæderne ens – og her er der ikke bare tale om billetter på første-, business- og økonomiklasse. Ifølge chefen for FareCompare, Rick Seaney, der har gjort opmærksom på problematikken, er der på hvert fly omkring 10 forskellige prissætninger alene på økonomiklassen.

Prissætningerne differentieres på baggrund af flyselskabernes bestillingsalgoritme, og ved gruppebestillinger kan man altså komme ud for, at den usynlige linje mellem billetpriserne pludselig springer en i øjnene.

Hvis man ikke har et udtalt behov for at sidde samlet, kan der være betragtelige penge at spare. Desuden er det nemmere at sikre sig de bedste pladser på flyet, når folk kan placeres individuelt under indtjekningen online.

 

Det gode flysæde
Er man villig til at foretage lidt research, kan det gode flysæde nemlig sikres ved hjælp af hjemmesider som seatplans.com og seatguru.com. Her kan man indtaste flynummer, eller afgangs- og destinationsby og få et overblik over den maskine, der står for rejsen. Elen¬dige sæder er markeret med advarende rød farve, særligt gode sæder lokker optimistisk grønt, mens gule sæder har nogle ulemper – eksempelvis at de ikke kan lænes tilbage eller har begrænset benplads.

Enkelte flyselskaber går skridtet videre. Finnair har fx netop introduceret en ny type service, hvor du kan forbinde din Facebook-profil med oversigten over sæder i flyet, så du kan se, hvem der flyver på samme afgang og hvor de sidder. Samtidig kan man tage et kig på deres Facebook-profiler.

Det hollandske flyselskab KLM tilbyder en lignende service, hvor du kan vælge, hvem der – baseret på informationer fra sociale netværk – skal sidde ved siden af dig i flyet. Derved kan du fx finde en person, der har de samme interesser. Og så skulle der jo være samtale¬stof til hele turen.

Således bænket virker sidemandens smalltalk straks mere velkommen. Måske er det ligefrem hans tur til at forbande spørgsmålet om billetpriser.

 

Den bedste tilgang
1. Tjek billetpriser 8 til 10 uger før afgang. Hvis flyet ikke er ved at være fuldt, vent yderligere et par uger.
2. Book billetten, hvis prisen ser fornuftig ud med 6 uger til afgang. Hvis prisen virker høj, men flyet er ved at være fuldt, så book alligevel, da prisen med stor sandsynlighed blot vil stige. Hvis prisen er høj, men der stadig er god plads på flyet, kan man vælge at vente yderligere et par uger, for at se om prisen falder.
3. Brug tjenster som Kayak’s price trend og Bing’s price predictor til at forudsige, hvor stor sandsynligheden er for et prisfald på billetten. Anvend muligheden for at blive orienteret per email, hvis der sker ændringer i prisen.
4. Book billetten lidt før 2 uger fra afgang. Hvis du booker indenfor 2 uger til afgang, vil flyselskabet tro, at du er forretningsrejsende, og billetprisen vil med stor sandsynlighed stige markant frem mod afrejsedatoen.

Kilde: www.learnvest.com/knowledge-center/the-best-time-to-buy-airline-tickets-for-every-occasion/


Rejsesøgemaskiner
www.momondo.com
www.kayak.com
www.bing.com/travel/flights

Rejseråd
www.farecompare.com/ask-rick/

Flysæder
www.seatplans.com
www.seatguru.com

Af Jesper Kock

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.