Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa


Måske skal vi ikke længere se hætteklædte ETA-medlemmer sprede terror.

ETA erklærer fred
Efter 43 års terrorisme og mindst 829 drab erklærede den baskiske terrororganisation ETA endelig kl. 19.00 i går en ende på terroren.
Meddelelsen blev offentliggjort via en videooptagelse i de digitale udgaver af de baskiske aviser Gara og Berria. Heri opfordrer ETA også både den spanske og den franske regering til at indlede forhandlinger, der skal føre til en fredelig politisk løsningsmodel for en uafhængig baskisk stat.
Meddelelsen kommer kun fire dage efter den internationale fredskomité mødtes i San Sebastián, hvor komitéen, som bl.a. inkluderede Kofi Annan, Gro Harlem Bruntland, Bertie Ahern og Gerry Adams, netop anbefalede ETA at erklære en definitiv afslutning på volden. Komitéen opfordrede også den spanske og franske regering til at indgå en dialog med organisationen, bl.a. om flytning af de omkring 700 fængslede aktivister, som lige nu sidder i en række forskellige fængsler over hele landet, men som ETA ønsker at flytte til fængsler i Baskerlandet eller i det mindste tættere på regionen.
Udover de 700 fængslede aktivister menes organisationen nu kun at bestå af omkring 50 medlemmer, og denne svækkelse har naturligvis også været med til at bringe den frygtede bande i knæ. De 700 fængslede har haft megen magt i ETA, og det var dem, som for blot et par uger siden stemte om, hvorvidt man skulle erklære fred, og det er så denne beslutning, der nu er officiel.
ETA selv beskriver erklæringen som ”klar og definitiv”, hvorfor eksperter mener, at erklæringen faktisk er seriøst ment, og at freden endelig er kommet til specielt Baskerlandet, men også det øvrige Spanien.

Et demokrati uden terrorisme
ETA’s erklæring om fred ses som en sidste sejr for statsminister José Luis Zapatero, der mislykkedes i sit sidste forsøg i 2006, da den baskiske terrororganisation sprængte en bombe ved Madrid-lufthavnen Barajas, hvor to personer blev dræbt.
I går kunne statsministeren dog give den tale til befolkningen, han havde håbet på at kunne levere, før han træder af efter valget den 20. november.
”Vi vil få et demokrati uden terrorisme, men aldrig uden minderne,” sagde José Luis Zapatero bl.a. rettet mod de mange ofres pårørende, der slet ikke er tilfredse med, at man overvejer at imødekomme ETA’s ønsker om flytning af de fængslede aktivister.
”Det viser, hvordan et samfund nyder godt af at stå sammen og forsvare sin position, for erklæringen kom uden nogen indrømmelser,” sagde lederen af oppositionspartiet PP, Mariano Rajoy.
”I dag skal vi fejre demokratiets store sejr,” mente PSOE’s spidskandidat, Alfredo Pérez Rubalcaba.
”Det var den eneste meddelelse, vi havde ventet på. I det mindste kan vi nu vågne op om morgenen, uden at være bange,” sagde Iñigo Urkullu, lederen af det baskisk nationalistiske parti, PNV.
Der er dog stadig skeptikere, der mener, at ETA’s erklæring er uden betydning. Heriblandt er Ignacio Cosidó, PP’s indenrigspolitiske talsmand, der har sagt, at ”den ingenting er værd”, eftersom organisationen ikke har meddelt, hvorvidt de overgiver deres våben.
”Beroligende,” har kong Juan Carlos foreløbig sagt om fredserklæringen.


Da daværende statsminister José María Aznar var med til at begrave José María Martín Carpena i Málaga.

Flere end 800
Organisationen blev dannet i juli 1959, og dens navn står for Euskadi Ta Askatasuna, som betyder Baskerlandet og Friheden.
ETA har mindst 829 ofre på samvittigheden, nogle mener, at tallet er nærmere 858. Ofte omtales antallet blot som ”flere end 800”.
Der har været omkring 30 attentater i Málaga og langs Costa del Sol, hvor ETA ville skræmme turismen værk for dermed at lægge pres på regeringen.
Det drab, som huskes bedst blandt befolkningen her, er nok det på den konservative politiker José María Martín Carpena. Har var medlem af byrådet i Málaga, da han den 15. juli 2000 blev skudt som var det en henrettelse på åben gade, da han var på vej fra sin lejlighed til sin bil for at køre til et partimøde. Hans hustru og datter så på, da han blev skudt i hovedet.
Det er ham, som har lagt navn til den store sportshal i byen.
Den 21. og 22. juni 2002 forsøgte ETA igen at skræmme turismen væk ved at detonere bilbomber i både Mijas, Marbella og Fuengirola. Ingen blev dræbt, men et par personer blev såret, og det har været det sidste attentat af denne slags på Kysten.


Flere millioner spaniere demonstrerede efter drabet på Miguel Ángel Blanco.

Kidnapningen og drabet, som kunne følges på Tv
Det drab, der måske vil blive husket med allerstørst gru, er det på Miguel Ángel Blanco, en konservativ lokalpolitiker i Baskerlandet.
Han blev den 13. juli 1997 kidnappet, og ETA gav et ultimatum på 48 timer for hans liv mod frigivelsen af fængslede ETA-aktivister. Hele landet kunne følge begivenhederne på Tv. Fra nyheden om kidnapningen, til det øjeblik da tidsfristen udløb, uden at myndighederne havde imødekommet kravet, og Blanco 50 minutter senere blev skudt i hovedet i en skov. Han blev bragt til hospitalet, hvor man først erklærede ham i live, men hvor han senere døde af skuddene.
Hans henrettelse fik millioner af spaniere ud på gaderne, hvorfra sloganet ¡Basta Ya! kunne høres i hele landet.

Læs mere om Baskerlandets historiske ønske om selvstændighed her.

ETA’s fredserklæring, der ikke fylder mere end en A4, inkluderer sætningen: ’ETA ha decidido el cese definitivo de su actividad armada’, så her erklærer organisationen altså afslutningen på den bevæbnede kamp. Læs hele erklæringen her.


Nicklas Bendtner i landsholdstrøjen.

Bendtner spottet i Sevilla
Den danske landsholdsspiller Nicklas Bendtner besøgte efter Danmarks kamp mod Portugal Sevilla, og det har sat gang i rygterne om, hvorvidt Bendtner skulle være på vej til den andalusiske klub.
Avisen El Correo de Andalucía startede det ellers interessante rygte, men det afvises af Bendnters far og agent, Thomas Bendtner, der udtaler, at sønnike blot holdt et par dages ferie.
Nogle fodboldeksperter mener, at Sevilla ikke har råd til at købe Bendtner, footballsevillano.com skriver, at klubben slet ikke er interesseret, men alligevel verserer fortsat rygter om, at den andalusiske klub vil give et bud på Bendtner, når transfervinduet åbner i januar.


Sevillas trøjer når de møder Barcelona på lørdag.

Regionale stridigheder når grønsværen
Orgullosos de Andalucía – Stolte af Andalusien – står der på Sevillas trøjer, når de på lørdag kl. 22.00 spiller mod FC Barcelona på det catalanske holds hjemmebane, Camp Nou.
Den pludselige udstilling af den andalusiske stolthed på trøjerne skyldes ikke kun, at holdet ikke har nogen sponsor til at betale for pladsen i år, men er svar på tiltale efter et par grove udtalelser fra officiel catalansk side.
”Børnene fra Sevilla taler castiliansk, men man kan ikke forstå, hvad de siger,” sagde lederen af den catalanske lokalregering, Artur Mas (CiU), for nylig.
”Vi betaler for, at de modtager betaling via PER, og så tilbringer de resten af tiden i baren i deres landsby,” sagde partifællen og medlem af kongressen Josep Antoni Duran i Lleida med reference til en beskæftigelsesplan i landområder i Andalusien.
Begge kommentarer blev selvfølgelig taget ganske ilde op i Sevilla og omegn.
Sevilla-klubben har dog nægtet, at beskeden på trøjerne skulle have noget som helst med udtalelserne at gøre.

Spænding i Málaga, Madrid venter
Málaga CF tager lørdag kl. 20.00 imod Real Madrid på La Rosaleda. Det er naturligvis en match, der ventes på med stor spænding blandt hjemmeholdets aficionados, og selv den tidligere Madrid-spiller, nu Málaga-stjerne, Ruud Van Nistelrooy, lader til at være lidt fra den.
”Hvis jeg scorer, fejrer jeg det ikke,” udtaler hollænderen til Diario Sur.


Vejen til kastanjebyen.

Kastanjerne fejres i Pujerra
De fleste madvarer har sin helt egen dag et eller andet sted i Spanien. Således også kastanjerne, der fejres den 29. oktober i Pujerra.
Den lille by, der ligger i dalen Genal mellem San Pedro de Alcántara og Ronda, er omgivet af skove med kastanjetræer. Ud på efteråret, når kastanjerne er i hus, fejrer man høsten ved at byde på de traditionelle ristede kastanjer, men også andre retter tilberedt med nødderne, og i år sker det den 29. oktober.

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena
Tivoli World

Tivoli i Arroyo de la Miel er åbent i weekenderne kl. 11.00 – 19.00.

Frigiliana
Indtil 22. oktober

Kollektiv udstilling af kunstkort til fordel for scleroseforskning i Spanien i Galeria Krabbe.
27. oktober – 26. november
Cármen Cólogan udstiller i Galeria Krabbe.
Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
Indtil 23. oktober

West End-musicalen Oliver! opføres på Salon Varietes. Fredag og lørdag kl. 20.00, søndag kl. 19.00. Entré kan bookes på 952 474 542, se ellers www.salonvarietestheatre.com.

Málaga
21. oktober kl. 20.30, 22. oktober kl. 20.00

Klassisk koncert med titlen ‘Det gamle Europa’ byder på musik af. E. Toldrá, J. Brahms og A. Dvorák på Teatro Cervantes. Tjek www.teatrocervantes.com.
27. – 30. oktober
Disney Live. “En uforglemmelig rejse” kaldes showet, som inkluderer Mickey, Minnie og alle de andre. Der er flere opførelser hver dag. I sportsanlægget Palacio de Deportes José María Martín Carpena. Entré fra 20 euro på www.elcorteingles.es.

Marbella
Indtil 30. oktober

Værker af gravørkunstneren Eugenio Ampudia er udstillet i Museo del Grabado Español Contemporáneo.

Torremolinos
21. oktober kl. 18.00

Koncert med de bolivianske band Hajtaymanta på Plaza la Noguelera.

Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.