Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


De to børn har været forsvundet siden den 8. oktober.

Børn fra Córdobas skæbne stadig uvis
Eftersøgningen af de to børn fra Córdoba, Ruth og José Bretón Ortiz på hhv. seks og to år, der forsvandt den 8. oktober, fortsætter. I går brugte politiet i Córdoba 11 timer på at gennemsøge deres farmor og farfars ejendom i Las Quemadillas for at lede efter spor, som kunne lede til børnene. De fandt dog ingen.
Børnenes far, José Bretón, der var den sidste til at se dem, og som meldte dem savnet fra en forlystelsespark, blev anholdt i tirsdags og afhørt igen i går, uden at nyt er kommet frem omkring de to små børns skæbne.
På trods af at politiet i går meddelte, at man havde afsluttet eftersøgningen på ejendommen, har man tidligt i morges meddelt, at de alligevel fortsætter i dag, og at faderen skal deltage i undersøgelserne.


Her lader det til at være Tony Blair, som rådgiver José María Aznar.

Tony Blair og Jimmy Carter tilslutter sig fredskomitéens anbefalinger
Den forhenværende amerikanske præsident Jimmy Carter og tidligere britiske statsminister og nu fredsforhandler i Mellemøsten, Tony Blair, har begge tilsluttet sig de anbefalinger for vejen mod fred i Baskerlandet, som den internationale komité fremlagde i mandags. Blandt komitéens medlemmer, der var samlet i San Sebastián, var bl.a. tidligere FN-formand Kofi Annan og den forhenværende norske statsminister Gro Harlem Bruntland, tidligere irske statsminister Bertie Ahern og irske Sein Feins leder Gerry Adams.
Gruppens anbefalinger går bl.a. ud på, at ETA skal erklære et permanent stop for volden, som organisationen har lovet, siden den nuværende våbenhvile blev deklareret i januar, at regeringerne i Spanien og Frankrig skal starte åbne dialoger med ETA, og at der skal forhandles om en kompensation til de efterladte til organisations 858 ofre.
”Dette tiltag fortjener det internationale samfunds støtte,” kommenterede Carter i en skrivelse til Lokarri, den internationale organisation, der med den sydafrikanske fredsforhandler Brian Currin i spidsen, arbejder på at finde en formel for fred og en fremtidig sameksistens i den terrorplagede region.
”Her er en mulighed for at afslutte Europas sidste voldelige konflikt,” sagde en talsmand for Tony Blair, der selv var med til at finde vejen til fred i Nordirland.
Den tidligere britiske statsminister var inviteret med til San Sebastián, og først forlød det, at han måtte takke nej på grund af andre aftaler, men dagbladet ABC skriver i dag, at han afslog efter rådslagning med tidligere spanske statsminister José María Aznar (PP), som åbent har været imod den internationale konference.

Stadig spansk skepsis
I Spanien tages den internationale fredskomités initiativ stadig med skepsis.
Formanden for PP i Baskerlandet, Antonio Basagoito, har nu sendt et brev til Kofi Annan, hvori han skriver, at konferencen udelukkende tjener til at sætte en stoppe for ETA’s endelige overgivelse.
Mange andre er også af den overbevisning, at en fredskonference som den i San Sebastián kun er med til at legitimere terrororganisationen, og de pårørende er meget berørte over situationen og forstår ikke, at der kan være tale om fredsforhandlinger.
Consuelo Ordoñez, søster til den konservative politiker Gregorio Ordoñez, der blev dræbt i 1995, siger:
”Her er ingen krig. Nogle slår ihjel, og vi andre leverer de døde.”


Kontroversiel pension fra banken rækker ikke.

Tidligere CAM-direktør vil også have arbejdsløshedsunderstøttelse
Den tidligere direktør for sparekassen Caja del Mediterráneo (CAM) María Dolores Amorós, som blev afskediget efter at have sikret sig selv en klækkelig pension på 370.000 euro om året, har nu ansøgt om arbejdsløshedsunderstøttelse, skriver avisen El País.
Hun blev afskediget fra CAM kort efter, at nationalbanken havde overtaget sparekassen, netop på grund af uregelmæssigheder i forbindelse med tildeling af pensionen til direktøren, ligesom andre højt placerede medarbejdere skulle have fået lukrative håndtryk i den allerede skrantende sparekasse.
Amorós kan nu forvente at få omkring 1.400 euro om måneden i arbejdsløshedsunderstøttelse oven i pensionen fra sparekassen, som allerede har kostet skatteydere 2,8 milliarder euro.


David Villa efter sit mål i anden halvleg.

Op ad bakke til målet for Barcelona
Det var egentlig en kamp op ad bakke for FC Barcelona, da holdet i går vandt over Viktoria Plzen i Champions League. Sejren lød på bare 2 – 0 til det store, catalanske hold, der havde en overflod af chancer. Men holdet måtte nøjes med de to mål mod det tjekkiske hold, der jo fratog FC København sine Champons League muligheder, som ikke var kommet til Camp Nou for at lade sig ydmyge.
Andrés Iniesta og David Villa scorede. Både Barça og AC Milan har nu syv point og deles om førstepladsen i gruppe H.
I gruppe E tabte Valencia mod Bayer Leverkusen med 2 – 1, og holdets videre muligheder hænger i en tynd tråd, mens Fernando Torres i øvrigt scorede to gange for Chelsea i den engelske trups 5 – 0 målfest mod Genk.


Stadig køtilbud på markedet.

Marked i Mijas skifter plads
Fra lørdag den 22. oktober vil markedet i Las Lagunas i Mijas få et nyt hjemsted. Kommunen har besluttet at flytte det til Camino de Campanales.
Flytningen skyldes klager fra forretningsdrivende omkring den nu tidligere markedsplads. Den nye plads ligger i stedet tæt på beboelseskvarterer.


Korset står for alle de 33.833 ofre fra Borgerkrigen, der ligger begravet her.

Beslutning om Francos grav udsat
Regeringen nedsatte i maj en komité bestående af en række forskellige eksperter, f.eks. historiske, religiøse og juridiske, som skulle udarbejde en anbefaling for, hvad man skal gøre ved diktator Francisco Francos grav i Valle de los Caídos, det gigantiske monument nord for Madrid. Den skulle være klar, inden den nuværende regering træder af, men ingen vidste dengang, at valget ville blive fremskudt fra næste forår til den 20. november i år.

Regeringens ønske er at konvertere det, som i dag er et monument for Francos sejr i Borgerkrigen, til et symbol på tilgivelse og fællesskab, der inkluderer alle sider i krigen og det efterfølgende diktatur. Problemet er, at det ikke kun er falangister, men også republikanere, der er begravet her, og mange af de efterladte har naturligt nok et problem med, at stedet repræsenterer Franco. Det dilemma, er det blevet debatteret, kunne løses ved at flytte diktatorens jordiske rester til kirkegården i Mingorrubio ved El Pardo, hvor hans hustru, Carmen Polo, er begravet. Forslaget har dog mødt modstand fra Francos pårørende og tilhængere.
Der har også været tale om at flytte republikanske soldaters rester, som blev begravet der uden deres pårørendes samtykke, men det er retsmedicinere imod af den simple årsag, at mange knogler ligger hulter til bulter og efterhånden er blevet umulige at identificere.
I årene 1959 til 1983 blev i alt 33.833 lig bragt til ”de faldnes dal” fra kirkegårde og massegrave i hele landet, og af disse er blot 21.423 blevet identificeret.
Republikanske fanger var med til at bygge monumentet, og flere af disse krigsfanger blev også begravet her, hvilket er yderligere en torn i øjet på de efterladte.
Komitéens anbefaling er dog ikke færdig, og det bliver den heller ikke før valget. Gruppen har bedt om udsættelse af deadlinen af to årsager. For det første er man slet ikke nået til enighed om, hvordan man skal gribe sagen an, og for det andet ønsker medlemmerne af komitéen ikke at gøre sagen til en varm kartoffel i valgkampagnen. PSOE står bag initiativet til at gøre Valle de los Caídos til et sted for alle sider i Borgerkrigen, mens PP, der forventes at vinde valget, er imod at ændre noget i det enorme gravsted. Status quo kan dog også være en farlig indstilling i denne, meget ømtålelige sag.


Læs flere nyheder…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa