Det danske magasin i Spanien
Liss Plambech Nordström

– en snak om nine-eleven, forandringsvillighed, Jurassic Park og retreats på Mallorca

Vi begynder med det sidste først: Retreats – det engelske ord for tilbagetog, hvilket man langt fra kan kalde Liss’ beslutning om at flytte til Mallorca for et par år siden. Der er nemlig masser af energi, inspiration, gang i forretningen og nye projekter i støbeskeen. Drømmen om at lave retreats i et 1300-tals kloster på Mallorca blev realiseret allerede sidste år, og nu i april måned afholdes The Power of Mindfulness I, der er et seks dages ophold med undervisning i forebyggelse af stressrelaterede lidelser.

Liss og jeg har sat hinanden stævne på Café Cappuccino på strandpromenaden i Palma. Uden at have aftalt det, har vi begge to taget vores mænd med. En god beslutning, viser det sig. Snakken går, og intet indikerer, at det er første gang, vi møder hinanden.

Jeg er meget interesseret i Liss’ beslutning om at flytte til min yndlingsø og i at høre mere om de store events hun arrangerer i både Skandinavien og Spanien. At nå frem der til kræver en fortælling om uddannelse og karriere, børn og bopælsskift samt en forandringsvillighed og -lyst.

I 23 år fløj Liss verden rundt som stewardesse i SAS. Hun var vild med sit job, oplevede en masse. "At arbejde i SAS bliver en del af din identitet. Jeg stormede fremad, og fik flere og flere streger på ærmet. Det betød noget den gang." Med stigende anciennitet fulgte større frihed, og Liss valgte at supplere sit flyvende job med en uddannelse til zoneterapeut, og sideløbende drev hun klinik i Monaco, hvortil hun var flyttet med sin svenske mand, Onni Nordström.
Det blev til ni år i fyrstedømmet. "Vi havde besluttet os for at adoptere, og for at blive godkendt som adoptanter, var vi nødt til at flytte til Danmark. Vores to drenge er fra Colombia, hvilket iøvrigt er en af grundene til, at vi sidder her i dag. Spansk er jo deres modersmål, så da udlængslen igen meldte sig, var valget ikke så svært", siger Liss, der boede i Spanien i tre år, da hun var ganske ung. "Jeg boede på Ibiza, hvor jeg bl.a. var i huset. Her fik jeg lært sproget."
I Danmark etablerede Liss en klinik nord for København ved siden af jobbet som stewardesse. "Det var en super kombination, og jeg følte mig som en fisk i vandet. Den 11. september 2001 ændrede imidlertid alt. Jeg stoppede op. Hele verden stoppede op. Og da ulykken i Linate så indtraf under en måned efter, da vidste jeg, at min tid som stewardesse var forbi." Det var d. 8. oktober, at et lille Cessna-fly kolliderede med et SAS-fly i lufthavnen i Milano. Alle ombord omkom. "Samme aften skulle jeg være fløjet til Linate på samme rute. Tanken om, at det kunne have været mig, der var ombord på formiddagsflyet – at kun tilfældigheder afgjorde det, var skræmmende."

Liss tog orlov. Sammen med jobbet forsvandt også den identitet, som hun havde hængt så meget af sit liv op på i 23 år. "Nu var jeg pludselig ikke længere Liss fra SAS, og jeg var klar over, at jeg der skulle noget til for at erstatte det." Det blev en uddannelse til HR-coach og snart begyndte hun at arrangere medarbejderdage for sine kolleger i SAS over emnet: Hvordan finder man glæden i arbejdslivet?
"Jeg havde lært meget i SAS og følte mig godt rustet til at coache andre stewardesser i bl.a. forandringsvillighed og fleksibilitet."

"Det er lidt Jurassic Park", griner Onni, og henviser til SAS’s stewardesser, der har en tendens til at blive i selskabet i (alt for) mange år, og dermed har givet flyselskabet et dinosaur-image.

"Den er god med dig", siger Liss til sin mand, som også er hendes største inspirator. Onni Nordström var professionel ishokeyspiller som ung. Han spillede bl.a. for Buffalo Norsemen og boede i USA i en årrække. "Han er positiv og optimistisk af natur og har et fantastisk netværk, som er kommet mig til gode i det firma, jeg driver i dag – Leadership in Time." Liss mødte Onni i København i 1982. "Jeg faldt for hans indstilling til livet: Alt kan lade sig gøre! Han er min mentor."

Liss har også en NLP Practitioner samt en enneagram Mastergrad i bagagen, men efter en periode med undervisning valgte hun at koncentrere sig om events med de største navne inden for selvudvikling. "Jeg fik Anthony Robbins til Danmark og fyldte en sal med 5.000 mennesker. Jeg har haft Bill Clinton i Finland, Deepak Chopra, Lance Armstrong og Stephen R. Covey i København, arrangeret workshops med Byron Katie og John Gray, og sammen med min mand arrangerer jeg store koncerter." Sidste sommer oplevede 34.000 publikummer i Palma således Elton John og Andrea Bocelli. "Der var 136 mand på scenen. Det var virkelig stort", supplerer Onni, og afslører, at endnu en stor Mallorca-koncert er på tegnebrættet.

Liss driver Leadership in Time sammen med barndomsveninden Camilla Oppenhejm. "Camilla leder butikken i Danmark, mens jeg er på kontoret her i Palma."

Det var trangen til igen at prøve noget nyt, der fik Liss og Onni til at flytte sydpå. "Som sagt er spansk drengenes modersmål, men valget af Spanien har også noget med livsstilen at gøre. I Danmark går folk med livrem og seler, forbereder sig på det ene og det andet, taler om pensionsordninger… Lev dog livet i stedet for! Man skal følge sit hjerte, sin passion. Det gjorde vi – og det er rigtig vigtigt i forhold til det at have børn. Mit største ønske for dem er, at de altid følger deres hjerter. Lige i øjeblikket vil vores yngste, Andreas på 14, være pizzamand eller præst, mens hans storebror, Sebastian, gerne vil studere biokemi i England eller i USA. Men det kan ændre sig mange gange endnu – og sådan skal det være."

"Tilgangen til livet er så dejlig uhøjtidelig her i Spanien", siger Onni. "For nylig var vi inviteret til frokost hos en mallorquinsk familie, og vi havde taget en meget fin flaske whisky med til værterne. Faktisk findes der kun to flasker i hele verden. Det vil sige: Nu findes der kun én, for straks de havde modtaget gaven, blev flasken åbnet og der blev budt rundt. Sådan!"

Retreats på Mallorca
I et vidunderligt kloster fra 1300-tallet, langt ude på landet, byder Liss flere gange om året danske gæster velkommen til en "træk stikket ud-uge".
"I vores højeffektive kultur forsøger vi ofte at finde en teknik, en ny idé eller en ”pille”, et hurtigt fix, der kan reducere stress, når vi har brug for det.
Men hvis vi aldrig lærer at stoppe op og virkelig lytte til os selv, hvor realistisk er det så, at vi får chancen for at mærke den virkelige årsag til stress? Og hvordan skal vi kunne mærke noget, der er sandere og dybere, end det vi allerede kender til, hvis vi aldrig tager tiden til os selv?", indleder Liss sit kursusmateriale, der har titlen "Mindfulness træning giver dig indre ro, balance og overblik i hverdagen".
Deltagerne er vidt forskellige, dog har vi altid flest kvinder. Fælles for dem er, at de er pressede, når de ankommer. Nogle er vrede. Men efter en uge her er de lige som en flok kalve, der netop er blevet lukket ud på græs. Det er vidunderligt at opleve", siger Liss, og opfordrer os Costa del Sol-danskere til at tage turen til Mallorca for at deltage i et retreat. "Det ville være skønt at møde nogle af jer ovre fra fastlandet – og en spændende kombination af deltagere fra både nord og syd."

Næste Mindfulness Retreat på Mallorca er d. 9. – 15. april 2011
Indhold
• Meditationer
• Yoga og Qi Gong
• Stilhed
• Spørgsmål og dialog
• Individuelle og gruppeøvelser

Mål
• At opleve en dyb grad af stilhed i sind og krop
• At opleve øjeblik til øjeblik ikke-dømmende, ikke-reaktiv opmærksomhed
• At kultivere og bevare mindfulness i dagligdagen
• At udvikle kapacitet til at generere effektive og autentiske løsninger for virksomheden og for én selv.
Udbytte
• Rastløse tanker bliver erstattet af klarhed, indre retning og evnen til at træffe de rigtige beslutninger.
• Forbedret evne til at håndtere stress-situationer
• Øget koncentrationsevne og kreativitet
• Udvikling af større kontrol, balance og ro
• Bedre evne til at kommunikere konstruktivt
• Fysisk og mental afslapning og veltilpashed
• Undervisningen forgår på dansk

Underviser: Eve Bengta Lorenzen, Mindfulness Instruktør, Uddannet på Center for Mindfulness, Uniuvesity of Massachusetts Medical School (CFM, UMASS)

Medunderviser: Robert Jørgensen, Cand.Psych og Mindfulness Instruktør fra CFM, UMASS

Læs mere om Liss’s næste retreat på www.leadershipintime.com. Her finder du også information om events i Danmark; foredrag, workshops, uddannelser, eventyr og oplevelser, som styrker og inspirerer for at vokse som menneske.

Af Helle Espensen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.