Det danske magasin i Spanien

Der kan være mange årsager til, at man har smerter i lysken eller hoften, og det er ofte vanskeligt at stille en korrekt diagnose hos idrætsfolk med langvarige lyske- og hoftesmerter. Det er vigtigt at tage højde for de mange og stærke muskelkræfter, der virker over bækkenet. Kroppens største muskler virker i et fint samspil med lænderyg, bækken, hofteled, lårets og kropvæggens muskulatur. Fejlfunktion et sted giver ofte smerter andre steder i regionen.
Ved lyskesmerter er der dog i 90 procent af tilfældene tale om en såkaldt fodboldlyske, som den populært kaldes, fordi den ofte rammer fodboldspillere.
Ved hoftesmerter kan der bl.a. være tale om:

• slidgigt i hofteleddet, dette vil kunne belyses ved røntgenbillede.

• Ledlæbeskader, dette kan ses ved hjælp af en MR skanning.

• Bruskskader og mus i hoften, dette kan ses ved hjælp af røntgen og MR.

• Afklemning i hoften – impingement, kan undersøges klinisk og ved MR.

Lyskens anatomi
Lysken er furen mellem låret og bugvæggen og danner overgangen fra låret til kroppen. Lige under huden i bunden af furen løber der et stramt ledbånd (lyskebåndet), som går fra hoftekammen til skambenet. Neden under dette lyskebånd går blodkar og nerver fra kroppen ud til benet sammen med de muskler, der bevæger hofteleddet.
Nogle af mavemusklerne hæfter sig langs hoftekammen og lyskebåndet. Lårets indadførende muskler (M adduktor longus, M adduktor brevis og M adduktor magnus samt M gracilis og M pectineus) fæster alle i lysken på skambensknoglen (tuberculum pubicum).

Hoftens anatomi
Hoften indeholder de to hofteled og danner overgangen mellem krop og benene. Hofteleddet er legemets største kugleled. Det tillader bøjning, strækning, ind- og udadføring samt rotation af benet. Knoglerne i hofteleddet omfatter lårbenshovedet, der er kugleformet og bækkenets hofteskål. Tilsammen danner de kugleleddet. Ledfladerne på lårbenshovedet og hofteskålen er dækket af brusk, der har til formål at nedsætte belastningen på ledfladerne.
Inde i hofteleddet findes der et ledbånd, som går fra toppen af lårbenshovedet og ind i bunden af hofteskålen. Det virker stabiliserende og fører også blodkar ud til lårbenshovedet, specielt i de yngre år. Omkring hofteleddet er der en ledkapsel, som er forstærket med ledbånd på alle sider. Ledkapslen sidder fast på hofteskålen gennem en tyk bruskskive, også kaldet en ledlæbe. Ledlæben sidder omkring det meste af hofteskålen. Omkring hofte, bækkenet og lysken sidder de store og små muskler til og fra kroppen og benet.
For konsultation: Mijas, Marbella og Gibraltar: 659 42 69 59

Af Allan Larsen, overlæge, Ph.D, ortopædkirug

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.