Det danske magasin i Spanien

Jeg elsker foråret. Det føles vidunderligt livsbekræftende at se hvordan alting spirer og gror. Træer og blomster springer ud. Lige nu blander blomstrende mandeltræer deres fine pastelfarver med de smukkeste gule mimoser. Folk er glade nyder solen og udendørslivet med mange udendørsaktiviteter.

Men for mange mennesker både børn og voksne kan foråret være en sand tortur og mareridt med nysen, kløende røde øjne, en tæt og løbende næse. Ofte ligner symptomerne en forkølelse. En forkølelse forsvinder Ila. et par dage. Forsvinder forkølelsessymptomerne ikke så hurtigt, må der tænkes om tilstanden kan skyldes en allergi. Til de almindeligste symptomer kan der også i nogle tilfælde være åndenød, med hoste og væsen fra lungerne.

Dertil føler mange sig trætte, uoplagte og har ofte besvær med at koncentrere sig.

Forårsallergi forekommer almindeligvis i alderen 5 – 40 år- Efterhånden som man bliver ældre vokser man sig fra den. Mange, der som barn har lidt af astma eller børneeksem, regnes for at have en større risiko og at udvikle en pollenallergi.

Forårsallergi er en ualmindelig reaktion, hvor kroppen producerer et overaktivt immunsystem som sender histaminer ud, når den registrerer nogle stoffer, den tror kan være skadelig, selvom de normalt ikke er skadelige for dit helbred, men kroppen fortolker dem som en trussel.

Ved en forårsallergi sker der det, at den allergiske person er ekstremt følsom overfor f.eks. græsser, forskellige træer og buske der udsender pollen.

Her i Spanien er der mange forskellige planter der kaster pollen om foråret. F.eks. oliventræer, banantræer, eg, mimoser, mange græsser mm. I Danmark er den store synder birk og forskellige græsser.

Det virker, som om forårsallergi er stigende. I Spanien regnes med at mellem 7 og 10 millioner er allergiske.

I Danmark regnes med at ca. 1 million danskere lider af høfeber.

Ordene høfeber og pollenallergi bruges lidt i flæng, men denne artikel beskæftiger sig overvejende med pollenallergi, der regnes med at tegne sig for halvdelen af høfebersymptomerne. Pollen betyder på latin fint støv, hvilket meget godt betegner, at det er støvet fra diverse græsser og andre planter, der giver besværet. Pollen er et stof produceret af mandlige blomstrende planter. En pollenallergi gentager sig hvert forår eller sommer, og pollensæsonen begynder i februar/marts.

Polen fra græs er en af de største årsager til allergi over hele verden. I Spanien regnes for at én af hvert fjerde barn er overfølsom overfor en eller flere græsser.

I den sydlige del af Spanien – Andalusien er den mest almindelige allergi olivenpollen, idet dyrkning af oliven rækker sig over hele Sydspanien.

Kosten

Madens sammensætning er vigtig, for at vi kan have det godt. Lider du af pollenallergi, må du især være opmærksom på, hvad du putter i munden.

Nogle mennesker, der lider af pollenallergi, oplever at der samtidig er nogle fødevarer, der giver de samme symptomer. Det er fordi nogle fødevarer indeholder de samme stoffer, som findes i pollen. Det kaldes en krydsreaktion.

Det regnes med at ca. 70% af de mennesker, der har pollenallergi f.eks. overfor birk, også har svært ved at tåle visse nødder, frugter og grønsager.

I den forbindelse må du også være opmærksom på den mad, der indeholder de produkter, du er allergisk overfor. Det kan være chokolade med nødder, marcipan mm.

I mange lande, findes Astma-Allergi foreninger. Det kan være en god ide at melde sig ind i sådan et forbund, hvor man kan få en masse hjælp. Ligeledes findes en masse pjecer omkring pollenallergi og mad. Pjecerne fås ofte på apoteker eller hos lægen.

Vælg gode friske råvarer allerhelst økologiske. Undgå i videst mulig industriel mad og mad med diverse tilsætningsstoffer.

Det er godt at vælge fiberholdig mad, der er gode for tarmfunktionen. Fibre findes i fuldkornsprodukter, frugt, kartofler, grønsager, bælgplanter mm. Spis en masse grønsager og frugter, der er fulde af gode næringsstoffer som vitaminer og mineraler.

Hold igen med for mange store bøffer. De er meget syreholdige. Vælg overvejende fisk og lyse kødsorter som kylling og kalkun. Hold dig fra sukker især må du helt undgå det hvide sukker. Det belaster dit immunsystem, blodsukkeret og tarmfloraen. Mange mennesker har det også bedst ved at undgå hvidt mel, pasta og i det hele taget glutenholdige produkter.

Salt er vigtig for væske og mineralbalancen, men brug det med måde og vælg en god salt f.eks. himalayasalt, der indeholder en masse gode mineraler.

Er du en stor kaffedrikker, så kan det være godt at minimere det til f.eks. 2 kopper dagligt, hvor den første kop kaffe drikkes ved 11-tiden, så kroppen ikke starter dagen med et syrechok. Start i stedet morgenen med gode urteteer.

Alkohol belaster leveren, tarmen og nyrerne, så drikker du meget alkohol, så minimer det mest muligt. I stedet for stærk spiritus, så vælg en god vin, der også drikkes i begrænset omfang.

Husk at drikke godt med vand af god kvalitet. Vand er et opløsnings- og transportmiddel af f.eks. mineraler og vandopløselige vitaminer.

Drik gerne grøn te. Det eliminerer produktion af IgE og histamin, så kroppen ikke føler sig så angrebet.

Kosttilskud

Du kan selv gøre rigtig meget, for at dine slimhinder bliver stærke og styrke dit immunsystem.

 • Som base tag et godt multivitamin/mineralprodukt.
 • Du kan evt. supplere med ekstra B6, da B6 er et naturligt antihistamin og ofte anvendes ved allergi.
 • Tag dertil gerne ekstra C vitamin der støtter immunsystemet og hjælper til at forebygge forkølelse, så det kan være en god hjælp mod allergi.
 • Husk evt. en ekstra dosis af A vitaminer. A vitaminer styrker slimhinderne og immunforsvaret. Jeg har gennem årene set mange blive hjulpet meget ved at tage et ekstra tilskud A og E vitamin. Husk at hvis du er gravid, må du ikke tage ekstra tilskud af A vitamin.
 • E vitamin styrker arterier og vener. E- vitamin er en vigtig antioxidant.
 • Et studie fra 2009 viste at Pycnogenol, der er et patenteret ekstrakt af barken af Fransk Strandfyr, kunne reducere symptomerne væsentlig fra øjne og næse ved en pollenallergi. Forsøg med Pycnogenol viser, at ekstraktet kan påvirke mastcellerne, der er de celler, der udsender histaminerne. Kan være godt at tage sammen med D og C vitaminer, idet Pycnogenol og vitamin C og D alle er rige på antihistaminer fra naturens side.
 • Der er nye undersøgelser, der viser, at mangel på D vitamin kan have betydning for udvikling af allergi, så et tilskud kan være godt, da der er befolkningsundersøgelser der viser at D vitaminmangel er udbredt.
 • Størstedelen af vores immunsystem findes i tarmene, så det kan være en god ide med et tilskud af et godt probiotika produkt.
 • Echinamin – Rød Solhat hjælper dit immunsystem og kan medvirke til at overreaktioner mildnes, idet slimhinderne bliver mindre sårbare.
 • Tilskud med Ingefær er velkendt og god til at hjælpe sårbare slimhinder.
 • Det kan være en god ide at indhalere æterisk olie fra pebermynte. Pebermynte indeholder et stof, der blokerer for produktion af histamin. Således kan nysen og løbende næse reduceres.
 • Brændenælde kan være årsag til hudreaktioner, men taget som brændenældete kan det medvirke til at lindre symptomer på en pollenallergi.
 • Hvidløg hjælper til at bekæmpe allergi. Sørg for at få en god kvalitet.
 • MSM – Methylsulfonylmethane har hjulpet mange pollenallergikere, der beskriver at deres symptomer signifikant forbedres ved at spise MSM, der fås både som pulver og tabletter.
 • For nogle mennesker er 1-2 gram dagligt nok til at holde symptomerne på deres allergi i skak. Andre skal have 2-3 gram før MSM hjælper.

Tips

Lad al rygning være forbudt. Tobaksrøg kan forværre reaktionerne på luftvejsallergier.

Pas også på med stærke lugte, f.eks. stærk parfume, forskellige kemikalier, gasser og maling.

Vi ved at en positiv livsholdning uden for megen stress med en god kost og vitaminer bidrager til din sundhed og daglige velvære. Det er meget vigtigt med kontrol af stress, da det har vist sig at stress kan forværre en allergi med øget åndedrætsbesvær.

Når du lufter ud i dit hjem, så luft ud morgen og aften, hvor pollentallene er er lavest.

Når du har været ude og kommer hjem til aften, kan det være en god ide med et bad, hvor du vasker pollen ud både fra krop og hår inden sengetid.

Sørg for at der er rent i dit hjem. Gør huset rent med en våd klud for at fange den maksimale mængde snavs.

Der er flere forskellige Apps om allergi. Gå på nettet og find den der er bedst for dig, også i henhold til, hvor du befinder dig i verden.

Dagens pollental kan du også få direkte ind på din mobil. Det er den bedste måde at få dine daglige pollenopdateringer på. Du kan oprette en personlig pollenprofil.

Der er endda nogle Apps, der har fokus på krydsallergi.

Det kan virkelig være en stor hjælp for dem, der har pollenallergi. Mange Apps varsler pollentallene 5 dage frem. Nogle Apps fra Astma-Allergi Danmark er gratis.

Accuweather Malaga fortæller dig nogle dage frem om pollentallene, så du kan planlægge nogle dage i forvejen. Du kan tjekke det ud på Accuweather.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.