Det danske magasin i Spanien
Forår – tid for sport og motion

Dagene er blevet længere og ligeså er solskinstimerne. Efter en regnfuld og mørk vinter mærkes forårets brusen. Vi får lyst til at komme ud og til at bevæge os mere. Ved at betragte vores krop lidt kritisk i spejlet, kan vi måske se, at den vil have godt af mere motion. Ved tanken om sommerens snarlige kommen med den lette påklædning, vil vi gerne se pæne og trimmede ud. Så har du dovnet den lidt i vinter, så er det nu tid til at få rørt sig.
Selv hiver jeg motionscyklen ud på terassen. I stedet for bare at cykle stille og roligt, skal der nu intervaltrænes, mens jeg nyder den friske morgenluft mod mit ansigt og følger daggryets komme. Den skønneste musik er fuglenes sang, og jeg holder meget af at høre, hvordan de kommunikerer med hinanden. Det bringer mig en enorm glæde og et overskud til dagens dont. Bagefter går turen med hundene ved vandet, hvor hjemturen foregår mellem almindelig gang og luntetrav. Jeg har forsøgt at løbe, men efter at jeg to gange er faldet, ved at en hund spændte ben for mig, er det nu opgivet. Selvom sandet er blødt, er det ikke sjovt at ligge og rode rundt i på alle fire. Når jeg mere, vil jeg gerne sjippe og styrketræne lidt, men det nås langtfra altid, og så må det være. Ovenstående er min daglige rutine fem gange ugentlig. De to fridage bruger jeg til restitution. Jeg motionere bedst hjemme og om morgenen. Når ovenstående beskrives, er det for at understrege, at det er vigtigt, at du finder den motionsform eller sportsgren, som du trives allerbedst med, ellers varer det ikke længe, inden du finder på 1000 undskyldninger for at opgive. Det allerbedste er at lege sig til en bedre kondition, så holder du bedst fast i de gode vaner. Regelmæssig motion, selvfølgelig med måde, er supersundt, og når du er aktiv, booster du også din selvtillid ganske betragteligt. Når jeg skriver motion med måde, mener jeg, at du skal lytte til din krop, for den lyver ikke. Selvfølgelig må du gerne være øm efter en træning, men du skal ikke føle dig træt eller tung i flere dage, så er du for hård ved dig selv.

Vitaminer/mineraler og sunde fedtstoffer
Ønsker du kun at tage et produkt, men gerne vil tage det hele på een gang, kan det flydende kosttilskud Mivitotal Flex anbefales. Det kan også med fordel tages som base og danne grundlag for tilskud af enkelte andre former for tilskud efter smag og behov. Ligeledes er Spirulina rig på proteiner, vitamin B12, og mineraler modvirker også træthed og følelse af at være svækket.
Giver du den hele armen og dyrker hård sport, er det vigtigt for din sundhed, at du ikke lige pludselig stopper, men drosler ned med evt. at småløbe for at slutte af med at gå. Vores saltbalance er af største vigtighed og især her på disse breddegrader, hvor det ofte er varmt, og vi sveder, må vi være opmærksomme på, at vores kaliumbalance er i orden. Konsekvenserne af både et for lavt og for højt kaliumtal kan være dramatisk og dødbringende. Vær især opmærksom, hvis du også får vanddrivende medicin. Det kan være en idé at supplere med kalium.
Du skal være opmærksom på, at behovet for visse næringsstoffer stiger med den intensitet, du udøver i din sport. Du skal især være opmærksom på B-vitaminerne. Opdager du feks., at du pludselig får mange myggestik, kan det være tegn på at du mangler B1. Vitaminet udskilles i sveden og fører let til mangler hos sportsfolk. B1 vitamin i dosis 1 gram dagligt kan holde myggene væk, men husk det er vigtigt at tage hele spektret af B-vitaminer, da de arbejder tæt sammen. Af andre vigtige kosttilskud kan nævnes C-vitamin, D- ,Q10, kalk og magnesium, zink og selen og husk endelig de flerumættede fedtsyrer. Fedtstofferne modvirker også trangen til at spise sødt, hvilket er en svaghed, mange sportsudøvere har. Det kan også være en god ide at blande olie i smoothies, som drikkes før træningen. Vær især opmærksom på magnesium. Magnesiummangel kan være fatal for hjertefunktionen og magnesium hjælper også til en god hjernefunktion. Derfor spis godt med nødder, fuldkorn og frø samt grønne grønsager.

Løbetræner du meget, skal du være opmærksom på, at du er i risiko for at mangle jern. Jern er et livsvigtigt mineral, som hovedsaglig findes i blod og muskler, med en tredjedel lagret i leveren. Symptomer på jernmangel er træthed, hjertebanken og åndenød evt. med svimmelhed. Jern får du fra fuldkornsprodukter, kød samt frugt og grønt. Skal du have tilskud af jern, så vær opmærksom på, at et tilskud af C-vitamin øger optagelsen af jernet.

Aminosyrer og proteiner
Aminosyrer er livets byggesten. Alle proteiner er opbygget af aminosyrer. Aminosyrer er kraftigt lægende substanser, hver og en med sine helt specifikke aktiviteter. Aminosyrer er medansvarlige for at helbrede, regenerere og normalisere.
Enkelte aminosyrer spiller en særlig rolle i udfoldelse af forskellige former for sportsaktiviteter.
Glutamine er en aminosyre, der, i den sidste tid, er blevet populær hos mange sportsudøvere. Den er en rig energikilde for kroppens celler og kan medvirke til at forøge din muskelstyrke, få flere kræfter og forbedre metabolismen. Den tages med bedste virkning efter træningen. Desuden er den også kendt for at nedsætte trangen til alkohol, narkotika, andre nydelsesgifte samt sukker. Den har også været brugt til behandling af tarmbetændelse. Må aldrig tages af parkinsonpatienter, og døjer du med forstoppelse, kan Glutamine forværre dette.
Et andet yndet produkt til sportsfolk under intens træningsaktivitet er L-carnitine. Mange mennesker mener, at det kan påvirke deres sportsresultater i gunstig retning. L-carnithine bruges til at danne ATP i mitochondrierne, og dermed menes det at spille en rolle i energi- og fedtstofskiftet, fordi det er med til at transportere langkædede fedtsyrer til mitocondrierne. Det anbefales af kendere at indtage produktet senest to timer før den aktuelle kamp eller træning. Det menes også at reducere de skader, der er sket på musklerne under træningen og fremme restitutionen. Det giver god energi og er godt for hjertet.

L-arginine gør sig gældende i produktion af energien i musklerne. Det er vigtigt for muskelstofskiftet. Kreatin fremstilles f.eks. udfra l-arginine. Den fremmer forbrændingen af fedtvæv, regenerer leveren og frigiver væksthornmon. Som et lille kuriosum hjælper den også mænds sædkvalitet. Bør dog aldrig tages af folk med herpes.

Proteiner
Proteiner er, som nævnt uundværlige for energi og muskelopbygning. Alle vitaminer, mineraler og diverse kosttilskud er vigtige og gode, men for din muskeldannelse er der kun én substans, der kan give din krop den nødvendige næring, og det er protein. Protein er det, der gør, at dine muskler kan vokse. Her kan instant proteiner være af stor hjælp. Jo mere protein der står til rådighed for musklerne, jo stærkere bliver de, når de udsættes for belastning. Normalt siges det at ½ – 1 g. fuldgyldigt protein pr. kg kropsvægt er tilstrækkeligt, men vil man gerne have en øget muskelmasse, kan der tages 3 g. pr. kg kropsvægt. Valleprotein er protein, hvor mælken er filtreret fra, så der kun er vallen tilbage. Det er et populært proteintilskud pga. dets høje indhold af aminosyrer og hurtige optagelighed. Udover at det er til sportsfolk, er det også rigtig godt til ældre, der har svært ved at spise tilstrækkeligt med proteiner samt til mennesker med HIV og kræft, der alle har et stort proteinbehov. Et andet yndet protein, der er fuldgyldigt og virker næsten som valleprotein, er hampprotein. Sørg samtidig med at få gode langsomme kulhydrater og sørg altid for at drikke rigeligt. Mangler du lige lidt hurtig energi, findes også mange gode og sunde proteinbarer

Andre kosttilskud
Af andre interessante kosttilskud, der kan hjælpe dig i din udøvelse af motion og sport, kan nævnes Alpha lipoic acid, der er en antioxidant, der hovedsaglig hjælper hjernen og musklerne under sportsudøvelsen ved at forhindre muskeltræthed.
MSM (methyl-sulfonyl-methane) er en god hjælp til at regenerere vævet og hjælper flexibilitet og elasticitet i ledligamenter og sener.
Q 10 er en antioxidant, der medvirker i energiproduktionen. Arbejder godt sammen med L-carnithine.
Det kan være en god hjælp med en blanding af forskellige adaptogener som f.eks. ses i Omnivital, der består af Astragalus, rosenrod og russisk rod. Det kan hjælpe til øget udholdenhed og være en hjælp til vejrtrækningen under sportsudfoldelsen.
Kreatin er meget populært blandt sportsfolk, der dyrker intensiv træning. Det er en sammensætning af tre aminosyrer Arginin, Glycin og Methionin. Det kan være en god idé at tage både protein og kreatin, da begge hjælper hinanden. Kreatin går ikke ind og opbygger dine muskler. Det virker bedst ved intensiv træning. Når du tager kreatin, kan du træne hårdere og få mere styrke. Vil du helst tage det gennem kosten fås det i kød, fisk og forskellige bær, der også kaldes superfruits. For at få mest muligt ud af kreatinet er det vigtigt at drikke ca. 2 l. vand dagligt.
D-ribose er et af de sidste nye skud på stammen, som mange sportsfolk er blevet glade for. Stoffet er et simpelt sukkerstof. Det er et forbløffende stof, der især har vist sig at hjælpe med at holde hjertet sundt og derved forbedre livskvaliteten. Det stimulerer den naturlige energi. Der bliver stadig forsket i D-riboses mange virkninger. Een virkning er, at det måske kan have en gavnlig virkning også på fibromyalgia. Derimod menes det ikke at kunne forbedre selve sportspræstationen, men det diskuteres stadig.
Carnosine er en stærk antioxidant, der er fremragende til alle idrætsudøvere og sportsfolk. Det er et middel, der øger muskelkraft og udholdenhed. Den hjælper til med, at man hurtigt regenererer efter fysisk anstrengelse, idet det neutraliserer den ophobede mælkesyre i musklerne. Den er lavet af to aminosyrer alanin og histidin. Carnosine er kendt for at beskytte mod aldring, svækkelse og degeneration. Det regnes for et effektivt kosttilskud især for huden, hjernen og nervesystemet. Den har vist sig at arbejde godt sammen med andre antioxidanter i forbindelse med at beskytte vævet mod frie radikalers skadelige virkning. Det har også en udrensende virkning på de tungmetaller der findes i kroppen, f.eks. cadmium, kviksølv, bly, osv.

Pas på du ikke falder i blodsukkerfælden. Rigtig mange mennesker, der dyrker sport, har et stort forbrug af sukker og læskedrikke. Spiser du meget druesukker eller frugtsukker, kan det skubbe til kobberbalancen og være dårligt for hjertet.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.