Det danske magasin i Spanien
Rabies – skrækscenario eller en reel fare?

alt

I Spanien er antallet at konstaterede tilfælde af rabies hos dyr rimeligt lavt. De sidste mange år har der ikke været nogle diagnosticerede tilfælde af rabies hos et dyr, men det betyder ikke, at den positive tendens også fortsætter på længere sigt.

Med åbningen af grænserne indenfor EU og den stigende import af husdyr fra Østeuropa er det kun et spørgsmål om tid, før de første tilfælde af rabies igen dukker op til overfladen i Spanien. Der findes ingen statistikker over, hvor mange hunde der importeres fra Østeuropa, hvor rabies er et stort problem blandt hunde. Når en hund importeres fra Østeuropa til Spanien, er det et krav, at hunden vaccineres mod rabies, hvis den er mere end 3 måneder gammel. Hvis hunden er under 3 måneder, kræves der ingen vaccination. Problemet er dog, at størstedelen af de hunde, der importeres til Spanien, er hundehvalpe under 3 måneder, som derfor ikke er vaccineret mod rabies.

Hvad er rabies?
Rabies er en smitsom, livsfarlig og dødelig virus, der overføres via spyttet. Smitten sker, når en rabiessmittede hund bider et andet dyr. Der kan gå fra 10 dage til flere måneder, før det smittede dyr viser symptomer på rabiessmitte. Det mest normale er dog fire til otte uger. Rabies medfører altid døden, der normalt indtræffer indenfor 10 dage efter, at de første sygdomstegn har vist sig.

Hvilke dyr kan smittes?
Alle varmblodige dyr inklusiv mennesker kan smittes med rabies. Der er dog forskel på, hvor modtagelig man er overfor rabiessmitten. Ræve har meget stor risiko for at blive smittet, mens katte og hunde har en meget lille risiko. Under alle omstændigheder vil et dyr med rabies altid ende med at dø, lige meget hvor stor eller lille risiko, de har for at blive smittet.

Hvad er symptomerne på rabies?
Det første tegn på rabies hos en hund er en ændring i hundens temperament. Hunde, der normalt er venlige mod mennesker, bliver pludseligt bidske, mens sky hunde vil vise en apatisk adfærd. Efter nogen tid begynder sygdommen at udvikle sig i en enten aggressiv eller apatisk retning. Den aggressive hund bliver endnu mere aggressiv, og den sidder eller ligger sjældent ned, og hvis den spærres inde, bevæger den sig rastløst rundt med udspilede pupiller. En smittet hund har et aggressivt blik og kan finde på at bide både mennesker og andre dyr uden nogen grund. Hunden hyler med hæs stemme, og i visse perioder synes det som om hunden besidder unaturlige kræfter og slet ikke er i stand til at føle smerte. Hvis man ikke sørger for at holde hunden bundet, kan man risikere at den løber bort og bider alt, hvad den møder på sin vej. Også hundens appetit bliver påvirket, og den begynder at spise sten, grene om lignende ting. Hundens aggressive adfærd aftager efter nogle dage og erstattes af krampeanfald og lammelser, og til sidst dør hunden.

Den apatiske adfærd
En hund med apatisk adfærd er helt stille, bliver sjældent irritabel og bider kun, hvis den bliver provokeret. Hunden er sløv og gemmer sig det meste af tiden. Lammelse i bagbenene er også meget almindeligt. Et typisk tegn på rabies, der først indtræffer senere i sygdomsforløbet, er lammelse i kæben, hvor tungen hænger samtidig med, at der drypper spyt fra munden, og hunden er derfor ikke i stand til at spise eller drikke. Lammelserne tiltager, og hunden dør almindeligvis af, at åndedrætsmusklen lammes. Katte, der er smittet med rabies, udviser samme sygdomssymptomer som hunde, men det er mere almindeligt, at katte udvikler en aggressive adfærd, hvorimod den apatiske adfærd er megaet sjælden.
Det kan være svært at diagnosticere rabies. Derfor er det nødvendigt at aflive katte og hunde, som man mistænker for at være smittet med rabies, og derefter foretage en obduktion. Den eneste måde man kan forebygge rabies er derfor ved at lade hunden eller katten vaccinere mod rabies.
 

Vaccination
Den spanske lovgivning kræver, at alle hunde og katte skal vacciners mod rabies. Rabies er en meget alvorlig sygdom, så sørg for at din kat eller hund er vaccineret mod rabies, før det er for sent.

Skandinavisk Smådyrsklinik contact@petvetkamu.com, www.petvetkamu.com, Tlf. 952 667 333

Af Susanne Kamu, Autoriseret dyrlæge, DVM, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.