Verdens største lille museum i Mijas Pueblo

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

‘Carromato de Max’ står der med store bogstaver på siden af den gule skurvogn i Mijas Pueblo, som egentlig er en cirkusvogn. Der er dog ikke meget ‘max’ over miniaturemuseet, som vi nu skal besøge. Ud over at de har ‘verdens største udstilling af små ting’, som brochuren ved indgangen proklamerer. ‘Max’ henviser da heller ikke til størrelsen på museet men til Profesor Max, som grundlagde museet i 1972.

I dag består det lille museum af godt 360 miniatureting, som er udstillet i små glasbobler inde i den gamle cirkusvogn. På boblerne er koblet stærke lupper, så besøgende kan se de små bitte kunstværker eller kuriositeter, der fremvises indeni.


Profesor Max — hypnose og miniature

De små bitte kunstværker er utroligt interessante at se på. Dog kan et kamera på ingen måde gøre dem retfærdighed eller demonstrere det pillearbejde, der for eksempel ligger bag at male Den Sidste Nadver på et riskorn. Læseren må tage forbi skurvognen og se værkerne med egne øjne. Lad os i stedet fokusere på manden bag samlingen, Profesor Max, hvis borgerlige navn var Juan Elegido Millán. På sin tid var han en af de mest kendte hypnotisører på verdensplan, hvilket også var årsagen til, at Profesor Max rejste over hele verden og til fjerne verdenshjørner. På sine rejser fik han for vane at købe miniatureting med hjem, hvilket blev til en omfattende samling af genstande fra over 50 lande. De genstande, Profesor Max opkøbte var gerne små bitte kunstværker malede på riskorn eller udskåret i en tandstik, for blot at nævne nogle få.

Detaljerne er mange og imponerende. Her ses et skakspil i meget mindre end dukkehusstørrelse.

Enestående skrumpet eksemplar

Den mest ejendommelige genstand i udstillingen i Mijas findes bagest i den gule skurvogn. Helt nede i den anden ende findes udstillingens største lille ting. Inde fra glaskuplen kigger et skrumpehoved ud på de forbipasserende. Oven over kuplen fortæller et skilt, at skrumpehovedet er verificeret af FBI som et ægte skrumpehoved fra en kaukasisk mand. Hovedet blev erhvervet på Profesor Max’ rejse til Congo, hvor han besøgte en stamme, der praktiserede denne heksekunst. Her hypnotiserede han flere af stammens medlemmer og som tak gav stammens leder Profesor Max et af de eneste skrumpehoveder fra en kaukasisk person, som findes i verden. Skrumpehovedet er over hundrede år gammelt og kan være en missionær, der kom galt af sted på stammens territorium, selvom det ikke kan vides med sikkerhed.

Profesor Max døde i en alder af 63 år i et trafikuheld i 1975. Han efterlod sig en samling på 65.000 genstande fra hele verden. I dag er samlingen fordelt på et museum i Alicante samt i skurvognen i Mijas Pueblo.

Sandsynligvis er en uheldig missionær kommet galt af sted i Congo for mere end 100 år siden. I dag hænger hans skrumpede hoved på museet i Mijas Pueblo.

Entre til museet hjælper psykisk syge

Museet drives af en non profit-organisation, Afesol, som hjælper psykisk syge eller personer med forskellige mentale udfordringer. Mijas kommune stiller grunden til rådighed, og Afesol varetager museet. Blandt andet har organisationen arbejdstræningsprogrammer for personer, der er psykisk udsatte, og på dagen, hvor La Danesas udsendte lagde vejen forbi museet, var der to kvinder i billetlugen. Pilar Esteban, som har været med siden organisationens begyndelse i 1999 samt en yngre kvinde, der var i arbejdstræning, og som smilende svarede på journalistens spørgsmål.

Praktiske oplysninger

Du ser den gule skurvogn skråt oppe til venstre, når du kommer op fra den offentlige parkeringsplads i Mijas Pueblo.

Avenida del Compás, s/n 29650 Mijas-Pueblo

Åbent 10:00 – 22:00 (sommer) og 10:00 – 18:00 (vinter)

Entre voksne: 3 euro.Entre børn (6-14 år): 1,5 euro.Personer over 65 år: 2 euro.

www.carromatodemijas.org


Det kan du se på museet

  • Verdens syv vidundere malet på en tandstik.
  • Mijas-æslet malet på et riskorn.
  • Præsident Lincoln malet på et knappenålshoved.
  • Ægte skrumpehoved af en kaukasisk mand.
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa