Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Espadriller

Det første par espadriller så dagens lys for mere end 4000 år siden i Spanien. Dengang blev de håndlavet til landmænd, soldater og minearbejdere. Men i dag har selv store modehuse som Saint Laurent, Chanel og Christian Louboutin lanceret eksklusive versioner af den populære sko, som bæres af smukke, kendte kvinder (og mænd) over hele kloden. Espadrillen er kommet for at blive.
 

Nogle modetrends kommer og går. Andre bliver. Espadriller, skoen i hamp, lærred og gummi, er en af dem. På det arkæologiske museum i Granada er udstillet et par, som regnes for at være et af verdens aller ældste. 4000 år er de mølædte sandaler, som blev fundet i grotten Cueva de los murciélagos 100 kilometer nord for Málaga. Espadrillen stammer oprindeligt fra området omkring den spansk/franske grænse. På catalansk hedder fodtøjet espardenya, på fransk espadrille, og navnet er afledt af det materiale, som sålerne i gamle dage blev flettet af; Espartogræs. I dag bliver sålen typisk lavet af jutehamp, som dyrkes i Sydøstasien, og som har ekstremt stærke plantefibre, virker isolerende og er antistatisk.

 
shutterstock 44662042

 
Håndlavet allemandseje
Espadriller er blevet båret af alle slags mennesker gennem tiden. Alt fra de ægyptiske faraoer og aragonesiske soldater til præster, landmænd og minearbejdere. Udbredelsen tog for alvor fart i det 13. århundrede, og da skoen er håndlavet, skabte produktionen mange arbejdspladser til særligt unge piger fra Aragónprovinsen. Helt frem til 1970’erne blev hampsålen stadig primært lavet i hånden på den særlige bænk banco alpargateroI. Plantefibrene blev flettet til brede snore, som rulledes sammen til aflange spiraler, hvorpå forstykket og ankelsnørerne i lærred eller bomuld blev syet fast på sålen. Først senere kom der gummi under for at hindre, at skoene blev opløst i regnen eller slidt lynhurtigt op i deres færden på gader og stræder. De mest traditionsrige, håndlavede espadriller stammer fra den nordspanske region La Rioja, og her kan man stadig erhverve sig et vaskeægte spansk par, selvom størstedelen af produktionen i dag foregår i Bangladesh.
 
shutterstock 100382474
 
Fra flade tøfler til højhælede modesko
Spanien har haft mange populære espadrillefabrikanter, og i 1776 blev en af de mest succesfulde – Rafael Castañer – født. Erhvervet gik i arv, og i 1927 åbnede hans efterkommer Luis Castañer og dennes fætter Tomàs Serra mærkets første butik. Men under den spanske borgerkrig blev hele foretagenet nationaliseret af den spanske regering, fordi espadrillen blev betragtet som et produkt af militær interesse, da soldaterne kæmpede i de særlige syvbånds-espadriller. I ’50’erne begyndte moden for alvor at udvikle sig. Skoene gik fra primært at have været sorte i hverdagene og lyse om søndagen til nu pludselig at få mønstre, farver og forskellige snit. Og i begyndelsen af 1970 skete der noget skelsættende på en messe i Paris. Lorenzo og Isabel Castañer fik besøg i deres stand af tre franskmænd med meget søgende blikke. De ledte efter espadriller med kilehæl, men havde indtil da ikke haft heldet med sig. Isabel genkendte hurtigt den ene som Yves Saint Laurent, hvorpå Lorenzo angiveligt skulle have sagt:
“Hvis Yves Saint Laurent vil have en højhælet espadrille, skal han få en højhælet espadrille.”
 
shutterstock 169617449
 
Uundværlig i kvindens (og mandens) klædeskab
Mødet på den parisiske messe blev startskuddet til produktionen af espadriller med kilehæle – ikke bare hos Castañer og YSL – men i samtlige modehuse med respekt for sig selv. Mærker som Louis Vuitton, Hermés, Giorgio Armani og Christian Louboutin har alle fortolket skoen, der i dag fås i et hav af forskellige modeller. Med læderremme, silkesnører, slingback eller peeptoe. Og særligt Chanel er slået igennem med en lukket læderversion, som blandt andre Medina er blevet spottet i. Listen over kendte og kongelige, som sværger til det komfortable fodtøj, er dog lang. Beyoncé, Jennifer Aniston og Hertuginde Catherine blive ofte fotograferet i den højhælede version. Men også prominente herrer som J.F. Kennedy, Pablo Picasso og Salvador Dali har iført sig espadrillen, der heldigvis stadig kan fås fra 15 euro. Så det er bare med at komme af sted og få erhvervet dig et par af sommerens smarteste og mest behagelige sko.
For espadrillen er kommet for at blive!
 
Kilde: espadrilles.eu og castaner.com
Af Runa Louise Ammitzbøll Flügge. Foto: Alexis Lancien, espadrilles.eu

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa