En voksende glæde – 10 grunde til at plante et træ

En voksende glæde - 10 grunde til at plante et træ

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Hvis du altid har ønsket et træ i haven, er foråret den bedste sæson for plantning. Det er let at plante et træ. Bare find det rigtige sted i haven og begynd at grave. Det eneste du ikke må glemme er, at træer vokser og har brug for plads for at kunne sprede både grene og rødder.

Så hvorfor skal vi plante træer? 

De fleste mennesker ved, at træer giver os ilt, men er du klar over, at det er videnskabeligt bevist, at træer gør os lykkeligere og sundere og øger ejendomspriserne?

Her er 10 gode grunde til at plante et træ:

1. Træ = liv

Træer er en essentiel del af planeten og afgørende for vores overlevelse som art. De giver os ilt via fotosyntese, hvilket er vigtigt, fordi alle levende ting har brug for ilt. Da landskabet har flere og flere varmeabsorberende veje og bygninger, har vi simpelthen brug for flere træer for at kunne trække vejret. Træer hjælper med at nedbryde varmen og kan sænke temperaturen med 5-10 grader ved at frigive damp gennem bladene. Det lyder måske ikke af meget, men når temperaturen er 42 grader, vil du sætte pris på det! Der må være en grund til, at det kaldes livets træ – hvis du planter et træ, planter du liv.

2. Træer hjælper miljøet

Træer er fornyelige, nedbrydelige og genanvendelige. De renser luften, vi indånder, ved at filtrere de luftpartikler, der sidder fast i barken og bladene. Ud over kuldioxid absorberer træer toksiner som nitrogenoxider, ammoniak, svovldioxid og ozon. Et udvokset træ kan absorbere over 20 kg forurenet luft om året, samtidig med at det frigiver næsten ti gange så meget ilt. Inden det fylder 40, har et enkelt træ reddet atmosfæren et ton kuldioxid. Hvis du vil lette dit CO2-aftryk og bekæmpe klimaforandringer, så plant et træ og udfør en tjeneste for det globale miljø og for dit lokale miljø.

3. Træer forhindrer erosion og oversvømmelser

Vand vil altid finde vej til vandløb og søer. Træer kan forhindre oversvømmelser, der opstår som følge af ekstrem regn. Træets krone dæmper effekten fra regn og leder regnvand ned i jorden i stedet for at regnen løber væk. Et voksent træ kan dræne mere end 4.000 liter regnvand om året, mens rødderne fanger kemikalier og toksiner, der ellers ender i grundvandet eller i havet. På samme tid holder træets rodsystem jorden på plads og forhindrer erosion.

4. Træer øger ejendomsværdien

Ifølge undersøgelser, der sammenligner ejendomme med og uden træer, kan plantning af træer og buske øge ejendomsværdien med 15-20%. Slet ikke dårligt investeringsafkast i forhold til, hvor lidt vedligeholdelse træer rent faktisk kræver.

En mindre kendt fordel ved at have en velplejet, beplantet have er, at kvarterer og hjem, der er ufrugtbare og træløse, har en højere forekomst af indbrud. Haver med træer gør ejendomme mere beboede og mindre fristende for tyve.

Når det kommer til kommercielle distrikter, viser undersøgelser, at træer bringer mere omsætning til området. En allé med træer bremser også trafikken, hvilket er godt for miljøet.

5. Træer gør hjemmet mere komfortabel, energibesparende og smukkere

Når vi planter et træ, giver vi skygge for mennesker og dyr, og træer kan fungere som beskyttelse mod vinden. Nogle velplacerede træer (især stedsegrønne træer) kan også spare husejere op til 25% i energiomkostninger årligt ved at reducere behovet for nedkøling om sommeren og opvarmning om vinteren.

Træer kan være en buffer mod støjforurening, især hvis du bor i nærheden af ​​en lufthavn eller en støjende motorvej. De kan også hjælpe os med at spare vand. Skyggen fra et træ kan nedsætte fordampningen af ​​vand i græsplæner. De kan også beskytte os mod solen. Træer reducerer UV-B-stråling med 50%, hvilket er en god idé at huske på, når man planlægger skolegårde og steder, hvor børn leger udendørs.

Og lad os ikke glemme den æstetiske værdi af træer. Træer markerer tidens forløb, og løvfældende træer giver os et konstant skiftende billede, fra foråret hvor alt springer ud til efterårets farverige løv.

6. Træer giver os mad, medicin, beskyttelse og beskæftigelse

Alle ved, at træer producerer mad og energi. Et enkelt æbletræ på en lille haveplet kan give 3-400 kg æbler om året. Spanien har et kæmpe udvalg af frugtproducerende træer: oliven, citrusfrugter, pærer, blommer, abrikoser, kvæder, granatæbler, avocado, nødder og tropiske frugter. Derudover giver træer mad til dyr, fugle, bier og insekter. Mange små dyr finder også ly og bolig i træer, ligesom de har beskyttet menneskeheden gennem tiderne. 

Derudover kan træer give os medicin. Den medicinske aktive ingrediens i aspirin kom oprindeligt fra pilens bark, mens den første malariamedicin, kinin, kommer fra kornel-træet ved Stillehavet. Mange traditionelle lægemidler er blevet erstattet af syntetiske sorter, men træer er stadig en uerstattelig kilde til forskning og udvikling af det, vi kalder moderne medicin.

Og endelig skal nogen plukke frugten eller korkbarken, beskære træerne og tage sig af dem, så træerne giver betydelig beskæftigelse. Træer kan repræsentere nye økonomiske og faglige muligheder for unge mennesker, der er interesserede i ‘grønne’ erhverv.

7. Træer gør os sundere

Træer er gode for vores fysiske og mentale sundhed. Synet af træer forbedrer beviseligt humør og reducerer angst og depression. Landskaber med træer sænker vores puls, reducerer stress og får os til at slappe af. Træer plantet på hospitaler og sundhedsfaciliteter har vist sig at hjælpe patienter med helbredelsesprocessen. Ikke kun bliver de raske hurtigere, men de har også færre komplikationer. Børn diagnosticeret med ADHD har færre symptomer, hvis de har adgang til træer og natur. Andre undersøgelser viser, at elever på skoler, der er omgivet af træer og grønne områder, koncentrerer sig bedre i klassen. Så plant et træ, og bliv sundere!

9. Træer gør os lykkeligere

Hvem har brug for tv? Hæng et fuglebræt eller en fuglefoder på et træ uden for dit hjem, så får du en gratis fuglesangkoncert året rundt. Eller sæt dig i havestuen og lad dig underholde af alle verdens små gnavere og insekter, der skynder sig frem og tilbage og kravler op og ned ad træerne.

At se træer gør os lykkeligere – bare tænk på, hvor godt det føles at gå en tur i skoven! Folk er mere produktive, hvis de ser træer på vej til arbejde eller fra kontorvinduet. Træer skaber en visuelt beroligende grøn lunge. De kan dække for grimme husvægge, skjule parkeringspladser og skjule industriområder og motorveje. Luk øjnene og nyd duften af en blomstrende syren eller et appelsintræ. Ren duftterapi!

Så plant et træ, det vil give dig varig glæde.

9. Træer er historie

Træer har repræsenteret guddommelige kræfter gennem historien, og mange troede, at deres forfædres sjæle også boede i træerne. De fleste civilisationer betragtede træer som magiske, og nogle har stadig en særlig betydning, såsom det symbolske træ i Guernica i det nordlige Spanien.

Træer er ofte vartegn med særlig historisk, religiøs eller mytisk betydning. De er vigtige i alle kulturer. Libanon har et træ i sit flag, mens universiteter, fodboldhold eller nationalparker rundt om i verden ofte vælger at bruge et træ som deres symbol.

Træer kan også være en del af vores egne barndomsminder. Vi husker første gang, vi klatrede til toppen af ​​et træ, fandt en fuglerede, faldt ned eller skar vores kærestes initialer i barken. Træer kan huse vores minder.

10. Træer er fremtiden!

Træer kan leve i hundreder af år, så et træ er en investering i fremtiden. Et træ kan være en tidsmåler, ikke kun fordi det har årringe, men fordi vi vokser med de træer, vi planter. Hvis vi planter et træ til nogen, vil vi altid have en visuel hukommelse af dem. Det kan være et lille, ubetydeligt træ i dag, men den dag vi ikke længere er her, vil træet stadig stå der og glæde fremtidige generationer.


Kilder:

Videnskab Mag

national geografi

treepeople.org

ecologistasenaccion.org

thespruce.com

Af Karethe Linaae

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa