Det danske magasin i Spanien
Benidorm – Spaniens Manhattan?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Benidorm skal have været den første spanske fiskerlandsby, som gik ud og fortalte verden om sine smukke, solfyldte sandstrande. Allerede i 1893 kunne man læse i en avis i Madrid, at Benidorm kunne byde på helsebringende ophold i solen. Samme år kom en håndfuld madrileños med tog fra hovedstaden for at nyde godt af det fristende tilbud. Antallet af besøgende steg, men helt frem til begyndelsen af 1960’erne var Benidorm fortsat en lille, søvnig landsby med hovedfokus på fiskeri og fiskebåde.
 

Charterturismens hovedstad

Spanien er i dag et af verdens fremmeste turistlande med over 80 millioner besøgende hvert år. En lang kystlinje, et stort antal soldage pr. år, kulturel egenart og målrettet privat og offentlig satsing på sektoren har bidraget til, at Spaniens charterturisme har udviklet sig til at blive blandt de største i Europa. Turistindustrien er i dag en af Spaniens største indtægtskilder med charterturismen som den mest dominerende. Og Benidorm er charterturismens hovedstad! Meget takket være Pedro Zaragoza Orts (1922-2008) som var borgermester i byen i perioden 1950 – 1967. Han satte sig for at gøre byen til et af Spaniens største turistmål, og som et symbol på modernitet og fremtidsrettet byggestil lod han byen vokse mod himlen, samtidig med at han målrettede byen mod masseturisme. Benidorm blev også det første sted i Spanien, hvor det blev lovligt for kvinder at gå i bikini. Borgermester Pedro Zaragoza Orts skal selv have talt med General Franco og fået den nødvendige tilladelse.
Benidorm har fortsat en ’sjæl’, selv om den er vanskelig at se ved første øjekast. Den oprindelige fiskerlandsby ligger på en lille bakke, som deler byen i to, med Playa de Levante på nord/øst-siden og Playa de Poniente på syd/vest-siden.
 
Her ligger blandt andet den smukke San Jaime-kirken. Den er fra det 18. århundrede, og kronet med to blå kupler i traditionel middelhavsstil. Inden i kirken står Benidorms skytshelgen, la Virgen del Sufragio. Ifølge et sagn drev en tom sejlbåd ind på stranden i Benidorm i 1740. Indbyggerne frygtede, at vraget kunne indeholde rotter, så det blev derfor bestemt, at det skulle brændes, herunder alt som var om bord. I asken fra båden fandt man nogle dage senere den smukke figur af Virgen del Sufragio, og det blev set som et mirakel, at hun ikke var blevet skadet i branden. Hun står i dag i en lille glaskuppel i kirken, hvor hun kan beundres af besøgende.
 
På byens højeste punkt står der et gammelt kanonbatteri, herfra er der god udsigt over havet og let at se, om nogen nærmer sig søvejen – sørøvere hærgede langs kysten i mange hundrede år. I dag er det lille området lavet om til et fantastisk udsigtsted, hvor man kan nyde hav og himmel – og den lille ø Isla de Benidorm, som ligger ude i bugten. Der går både med glasbund i rutefart mellem øen og fastlandet, en spændende tur for dem, som er interesseret i den maritime flora og fauna. På turen tilbage til Benidorm får vi et godt overblik over den specielle bebyggelse langs de to strande og forstår godt, at Benidorm også bliver kaldt Spaniens Manhattan.
 
For Benidorm er først og fremmest kendt for sin specielle bebyggelse. Den største boligblok, som blev påbegyndt i 2006, skal være Spaniens femtehøjeste bygning. Den er hele 192 meter høj, har 52 etager og indeholder 269 boliger. Bygningen er sat sammen af to ’tvillingetårne’, som er bygget sammen på toppen med en konstruktion, der skal minde om en diamant.

Bredt klientel

I vinterhalvåret domineres bybilledet naturligt nok af pensionister. Og her er plads til mange. De fleste kommer fra England, Tyskland, Holland, Belgien og Skandinavien. Nogen kommer bare for at slappe af og foretage sig mindst muligt, andre benytter sig af tilbud om strandgymnastik, organiserede spadserture, formiddagsdans, bingo og quiz, for at nævne nogle aktiviteter.
 
I sommermånedene falder gennemsnitsalderen dramatisk, da invaderes byen og strandene af festglade unge fra hele Europa. Der spilles høj musik døgnet rundt og der findes underholdningstilbud, som dækker hele spektret; fra traditionelle dansebands og cabareter til karaoke og dragshows. Udbuddet er upåklageligt.
 
Så, for dem som ønsker at blive nogle dage, gælder det om at vælge det tidspunkt på året, der passer bedst.
 
 
 
Af Rikke Iuell Printz

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa