Det danske magasin i Spanien
Alder Påvirker Lykkefølelsen

Alder Påvirker Lykkefølelsen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Umiddelbart tænker du måske, at de tidlige 20’ere er den lykkeligste tid i livet? Du er ung og sund, studerer gerne, rejser meget og tilbringer meget tid med venner. Vi er hurtige til at romantisere denne periode og glemme, at disse år også er præget af bekymringer, usikkerhed, kærestesorger og dårlig økonomi.

Stor undersøgelse

I syv år har forskere ved Office for National Statistics samlet svar fra over en million deltagere. De er blevet spurgt, om hvornår følelsen af ​​lykke har været stærkest, og hvornår den har været mindst tilstedeværende gennem livet. Deltagerne blev også stillet spørgsmål relateret til selvværd, angst og bekymringer. Undersøgelsen viser, at det at have et job, en partner og et godt helbred er blandt de afgørende faktorer, der sikrer et godt fundament for livsglæde. Videregående uddannelse, og om du ejer dit eget hjem, spiller også en stor rolle for, hvordan du har det.

At blive voksen går hårdt ud over lykken, og følelsen af ​​lykke mindskes, når vi passerer 16 år. Hvis man analyserer resultaterne yderligere, viser undersøgelsen nogle kortvarige stigninger i lykken i tyverne, mens det bliver markant bedre, når man er nået 50 år. Derefter stiger lykkekurven støt, indtil man når toppen i en alder af 70. Forskerne konkluderer, at vi er lykkeligst, når vi er 16 og 70 år gamle.

Frihed uden forpligtelse

Hvorfor er man mere lykkelig som 16-årig? Eksperterne peger på faktorer som forelskelse, venskab, og at du ikke har de samme forpligtelser som senere i livet. Teenageårene kan naturligvis være hårde, men der er nogle fællesnævnere. Mange er begejstrede, nysgerrige og har store forventninger til livet som venter, ser muligheder i deres eget potentiale, og selvom man ikke har en masse penge, har man relativt få udgifter. De fleste bor hjemme og har lidt ansvar og få bekymringer. Mange 16-årige føler sig allerede “erfarne og voksne”, da de har fået en frihed, som de ikke havde som børn.

God tid

Ifølge undersøgelsen øges vores følelse af lykke, når vi passerer 50 år, og når en top når 70 år. Det overrasker ikke eksperterne. Mange har levet et godt liv og kan nyde det, de har, uden at stræbe efter mere. Jagten efter det sidste og nyeste er ikke længere så fremtrædende. Mange er pensioneret og oplever ikke så meget stress, som de gjorde tidligere i livet. Det kan give mere tid til at pleje forhold, venskaber, hobbyer, familie og børnebørn.

Unge og ældre kan sammenlignes

Lykkefølelsen er ofte forankret i det faktum, at man ikke behøver at stresse, og kan sænke skuldrene i forhold til krav og ansvar. Både 16- og 70-årige er kendetegnet ved, at have en høj grad af frihed på samme tid som de har få forpligtelser og kan koncentrere sig om, hvad de kan lide at foretage sig.

Vær gladere

Selv om du lever et travlt liv og ikke føler at du scorer højt på lykkefølelse, er der meget, du kan gøre for at blive lykkeligere. Hemmeligheden bag følelsen af ​​lykke er ikke, at du skal være 16 eller 70 år gammel. Mennesker blomstrer og trives, når de oplever tryghed, sikkerhed og muligheden for at udleve deres potentiale. Det kendetegner både 16-åringen og 70-åringen, men kan også opnås i andre perioder af livet.


3 Tips til lykke

1. Omgiv dig med mennesker, du elsker. De, der trækker dig op og ikke skubber dig ned.

2. Gør de ting som gør dig glad. Fyld dit liv med indhold og aktiviteter, der giver dig energi.

3. Find et job, du kan lide. Trivsel og mening fremfor status.


Livstilfredshed =

20 procent personlighedsgener

+ 10 procent andre gener

+ 70 procent miljøfaktorer


5 om dagen:

  1. Knyt bånd
  2. Vær opmærksom
  3. Vær aktiv
  4. Fortsæt med at lære
  5. Giv

Kilder: Forskning.no, Office for National Statistics, Napha.

Af Ingvild Mørkved

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa