Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Byen Chefchaouen nordvest for Marokko, hvor store dele af byen er malet i de smukkeste blå farver nyder stadig mere opmærksomhed. Du kan nemt rejse dertil fra Spanien.


En fotografs drøm

Du har muligvis allerede set billeder fra denne smukke by – den er kendt for at være en fotografs drøm. Facader, døre, trapper, springvand, moskeer – endda skraldespande er malet i smukke blå nuancer. Paletten går fra dyb indigo til pulveriseret babyblå.

Det maleriske sted ligger ved Middelhavet og har omkring 42.000 indbyggere. Turisterne, der besøger Chefchaouen, som i daglig tale kaldes “Chaouen”, kommer først og fremmest for at drømme sig væk i den seks hundrede år gamle, pastelfarvede gamle bydel – medinaen. Og selvfølgelig for at give deres Instagram-konto et blåt løft. Byen er en af de mest fotograferede byer i verden, og de over 200 hoteller tiltrækker besøgende fra nær og fjern.

Mellem to bjerge

Byen klamrer sig fast 660 meter over havets overflade mellem de to bjerge i Tisouka og Megou, som du kan se fra den sydlige spids af Spanien på en klar sommerdag.

I de mægtige Rif-bjerge er naturen smuk og frodig med store landbrugsområder. Solsikker og oliven dyrkes, og dyrene græsser frit.

Let at rejse til fra Spanien

En række virksomheder tilbyder grupperejser og guidede ture, lige fra dagsture til længere ophold. For eksempel kan du rejse fra Tarifa eller Algeciras i Spanien med hurtigfærge til Tanger eller Ceuta. Fra ankomst til Marokko tager det cirka to timer med bus, taxa eller lejebil. Det anbefales at arrangere beløb på forhånd for at få en gunstig pris. Du kan også rejse med bus og tog fra Marrakech og Casablanca.

Historisk sus

Chefchaouen er hovedstaden i provinsen med samme navn, og byen blev grundlagt som et fort i 1471 for at forhindre invasion fra Spanien og Portugal. Grundlæggeren Moulay Ali ibn Rashid al-Alami var en efterkommer af profeten Muhammed. Mange af jøderne og maurerne blev udvist fra Spanien efter den spanske inkvisition i 1492 bosatte sig i Chefchaouen. Senere forsøgte berberne at angribe byen, før byen blev besat af spanierne.

Byen var lukket for alle besøgende indtil 1920, især for kristne. Efter at spanierne overtog byen, blev det en del af Spaniens territorium i Marokko. Et af de mest populære områder i den smukke blå by kaldes Andalúz – opkaldt lige efter Andalucía.

Under 2. verdenskrig kom en ny tilstrømning af jøder på flugt. De forblev indtil slutningen af ​​1940’erne og har haft en stor indflydelse på byen og efterlod sig dybe spor, som stadig ses i dag.

Spanierne vendte byen tilbage til Marokko, da det blev et uafhængigt land i 1956. Byen blev opført på UNESCOs verdensarvsliste i 2010.

Byens hjerte

I hjertet af den gamle by, medinaen, ligger den åbne plads Uta el-Hammam, hvor den ottekantede Grand Mosque fra 1600-tallet troner. Alle medinaens labyrintiske gyder fører hertil. Denne moske er lukket for ikke-muslimer, men det ydre er værd at beundre. Byen har flere moskeer, der også er malet i blå toner. Den ene ligger på en lille bjergtop 45 minutters gang fra pladsen og kaldes den spanske moske. Der har du en fantastisk udsigt over byen. La Lampe Magique er pladsens højeste bygning –bortset fra minareten, og på toppen er der en tagterrasse over to etager. Her får du serveret dejlig myntete og en fantastisk god lammetagine. Et perfekt sted at nyde udsigten, når muezzinerne melodisk ringer til bøn fra alle byens moskeer.

Sænk din puls og nyd det

Atmosfæren i den bilfri gamle bydel inviterer til at sænke din stemme og gå stille. Søvnige katte solbader på trappen, æselvogne trækkes og venlige beboere byder dig velkommen. Det eneste, der bryder stilheden, er hunde, der bjæffer eller haner, der galer.

Markederne er mere støjsvage her end i andre byer som Fes og Marrakech, hvilket kan være travlt og overvældende for turister. Rif-bjergene er berber-territorium. Berberne er en nordafrikansk urbefolkning, og mange af de ældre kvinder klæder sig stadig traditionelt – med stribede nederdele og hatte med farverige duske. Mænd i vævede jalabayas med hætter er et almindeligt syn, mens unge klæder sig mere moderne.

Berberne bruger ikke så stødende salgsmetoder, som de gør i Marokko, hvilket betyder, at du kan slentre fredeligt i de blåmalede gyder og sætte dig ind i varerne, inden du høfligt forhandler til halv pris. Byen er kendt for sine vævede stoffer, keramik og uldprodukter.

På hvert hjørne er små caféer, der serverer dejlig pebermynte, hvor du kan sidde og se livet glide langsomt forbi. Folk er ikke travlt i Chaouen.


Hvorfor blå?

Der er flere teorier om, hvorfor byens facader blev farvet blå.

Jødisk tro

Nogle hævder, at medinaen blev malet blå af jøderne, der flygtede fra den spanske inkvisition i 1400-tallet. Andre mener, at jøderne, der flygtede til byen under 2. verdenskrig, malede væggene blå, fordi det repræsenterede himlen og guddommen i jødisk tro. Den blå farve skal minde dem om himlen og Guds nærvær i alt. Atter andre mener, at mange bygninger allerede var malet blå, og at jøderne, der ankom til byen, blot fortsatte denne tradition.

Hold myg væk

En anden teori er, at facaderne blev malet blå for at holde myggen væk. Den blå farve giver et indtryk af havet, og da disse insekter ikke kan lide havvand, holder de sig væk.

Køling

Det kan blive meget varmt i byen om sommeren, og beboerne mener, at den blå farve holder husene køligere denne sæson. Selvom det ikke er hovedårsagen til, at byen var farvet blå, er det en stor fordel for indbyggerne.

Hyldest til vandfaldet

De forskellige blå farver giver foreninger til vand. Nogle beboere mener, at farven er en hyldest til Ras el-Maa-vandfaldet, som forsyner de lokale med drikkevand.

Modvirker stress

Flere hævder, at de kølige og beroligende blå toner blev valgt til at modvirke stress.

Tiltrækker turister

Den seneste teori er, at væggene blev malet i denne usædvanlige farve for at tiltrække turister fra hele verden. Vi ved ikke, om dette er rigtigt, men det fungerer ganske godt!


Fem marokkanske retter, du skal prøve

Marokkansk mad tilbyder milde smag og hyppig brug af tørret frugt, honning og nødder.

Harira

Harira er en opvarmende og fyldende suppe baseret på tomat, løg og kikærter. Ofte serveret som en forrett.

Tagine

Tagine er navnet på den kegleformede keramiske form, som denne skål er kogt i, og der er utallige varianter. Hvad med lamme- og svesketagine eller en kylling- og abrikostagine?

Couscous

Couscous er en typisk berberret baseret på dampet semulje. Du får couscous serveret med grøntsager og valgfrit kød.

Brochetta

Brochetta-grillspyd er populære i Marokko, og du kan normalt vælge mellem oksekød, kylling og lam.

Pastilla

Også kaldet bastilla og består af tynde flager af filodej fyldt med duer eller kyllingekød blandet med mandler, kanel, orange blomstervand, løg og flere andre krydderier.

Til maden drikker du ofte vand eller læskedrikke, eller man bestiller verbena-te til maden, som passer godt til kødretter. Du afslutter traditionelt måltidet med en skål fyldt med forskellige frugter.

Af Ingvild Mørkved

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa