Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Håndviften – dens historie og sprog

Bruger du håndvifter i sommervarmen? Er du en af dem, som vifter heftigt med den, måske har du for vane at hvile den i hånden eller svaler du ansigtet med den?
Håndvifter, som er blevet et symbol indenfor flamenco, har en lang historie, et helt eget sprog og faktisk har den ikke engang sin oprindelse i Spanien.
 

Forfriskende og insektvifter 

Alle ved, hvordan en håndvifte ser ud. Den typiske, som ses i Spanien, kan foldes ud og består af et antal kileformede skårne lameller, som udgør skelettet. Disse er nittede ved en aksel, så viften kan foldes ud og foldes sammen, og så er lamellerne på store dele overdækkede med stof, blonder eller papir.
At bestemme håndviftens oprindelse er svært. Det kan tænkes, at mennesket i urtider kan have anvendt forskellige redskaber til at vifte sig med i varmt vejr og i den gamle kristne kirke er håndvifter blevet brugt til at vifte insekter væk fra altervinen.
 
 
 

 
 

Fra stift blad til diamanter

Det kan tænkes at oprindelsen til håndviften var et stift blad, som med tiden erstattedes af en skærm, der senere fik håndtag. I det gamle Egypten gav viften et indtryk af ophøjethed og f.eks. etruskerne og antikkens mennesker havde ofte vifter fremstillet af påfuglefjer. I slutningen af middelalderen ved man, at vifter, i form af en lille fane vævet af silke med filtkant fæstnet i en lille stav, anvendtes i både Spanien og Italien. Mod slutningen af 1500-tallet begyndte den foldede håndvifte at dukke op i Europa, og den var da kopieret fra Kina, hvor den igen kom fra Japan. I 1700-tallet, under Ludvig XVI af Frankrigs tid, var viften blevet et ’must’ for enhver fin dame. I denne tid var de fineste vifter lavet af elfenben, perlemor, skildpaddeskal samt guld, og overtræk i siden eller papiret var håndmalet med motiver som f.eks. blomster, landskaber, kinesere, hyrdinder og nymfer. Et rigtigt eksklusivt eksemplar var den diamantsmykkede vifte, som Marie-Antoinette fik i bryllupsgave af Ludvig XVI.
 

Til alle i Spanien

Til forskel fra f.eks. Frankrig og Italien, hvor håndvifter sås blandt de finere i samfundet, var håndviften noget, som også sås selv blandt simplere kvinder i Spanien. Anvendelsen i Spanien aftog heller ikke, som den gjorde i Frankrig i tiden under den franske revolution.
 

Flirteværktøj 

Men håndviften er ikke blot blevet anvendt til at svale. Den har også været et kommunikationsværktøj, da unge kvinder i 1800- og begyndelsen af 1900-tallet gik til bal i selskab med deres mor eller anden ’anstandsdame’. Da de unge kvinder ikke havde lov til at tale med de unge mænd, udvikledes et viftesprog, hvori viften gennem forskellige positioner og gestikker kunne formidle alt fra alfabetet til hele beskeder. Det skete også, at vifter havde et lille hul, igennem hvilket den generte kunne iagttage omgivelserne. Instruktionerne fulgte ofte med ved køb af en håndvifte.
 

Fra 6 euro til 3000 euro 

Midt i den gamle by i Málaga, nærmere bestemt på Calle Marqués 3, findes den lille butik Celyan. Her møder vi Cristina Guerreo. Hun arbejdede tidligere i butikken med det lignende navn Celyan, som solgte vifter til både spaniere og turister i 58 år.
”Celyan var en butik, som alle kendte som butikken med stort ”B”, hvis man ville købe en vifte, mantilla, kamme m.m. Men da ejeren, Celia Ruiz, gik på pension, lukkede butikken. Jeg tilbød at købe den, men da jeg ikke kunne fortsætte med samme udlejningskontrakt, og lejen derfor øgedes anseeligt, var det helt enkelt ikke muligt at fortsætte i samme lokale. Derfor åbnede jeg Celyan på en billigere adresse,” fortæller Cristina, som forelskede sig i branchen, da hun arbejdede side om side med Celia Ruiz, som lærte hende alt, hun kan. Navnet på Cristinas butik, Celyan, er mage den oprindelige butik som en hyldest til Celia Ruiz (og så skulle Cristina heller ikke omregistrere det gamle butiksnavn). 
 

Både til kvinder og mænd 

Hos Celyan findes vifter til enhver smag og stil, også til mænd.
”Kigger man på yderskiverne er modellerne til mænd lige kileformede, mindre og åbnes med hånden, mens vifter til kvinder har en kant, hvor stoffet begynder, de er større og de kan foldes ud med et knæk i håndleddet,” fortæller Cristina. Derefter udvælger hun en række forskellige vifter.
”Her kommer kunder for at købe vifter som gaver eller til sig selv. En del er simple og koster bare nogle euro mens andre er vældig sirligt udformede samt detaljerigt malede og kan koste op til 3000 euro (og mere!).
”Prisen beror på arbejdet, som går forud. Alle vifter i butikken er håndlavede i Spanien. Træ og stof, modeller, farver, motiv, m.m. varierer i det uendelige. Jeg vil have et udbud, hvori alle kan finde sin favorit. Derfor har jeg også nogle tusind forskellige vifter i butikken,” siger Cristina, som også forklarer, at hun ikke følger nogen speciel mode. I stedet går hun efter mavefornemmelse, når hun i samarbejde med fremstillerne i september vælger design og materiale til vifterne, som skal fylde hylderne næste sæson.
 

Vifternes sprog 

Der findes forskellige ”viftesprog”. Disse kommer fra www.todoabanicos.com
 
Hold viften foran ansigtet med højre hånd: Følg mig.

Hold viften ved venstre øre: Lad mig være.
Slå kinden med viften: Jeg elsker dig.
Dup på læberne med viften: Kys mig.
Før viften over øjnene: Gå, tak.
Rør viftekanten med en finger: Jeg vil tale med dig.
Klap højre kind med viften: Ja.
Klap venstre kind med viften: Nej.
Flyt viften til højre hånd: Du er fræk.
Vift langsomt: Jeg er gift.
Vift hurtigt: Jeg er forlovet.
Gem munden med åben vifte: Jeg er single.
Åben viften langsomt: Vent på mig.
Åben viften med venstre hånd: Kom og tal med mig.
Slå i venstre hånd med lukket vifte: Skriv til mig. 
 
 
 
 
Af Sara Laine, sara@norrbom.com. Foto: Sara Laine

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa