Solbrillen: Kinesisk håndværk med sex-appeal og “coolness”

Solbrillen: Kinesisk håndværk med sex-appeal og "coolness"

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
shutterstock 74216854
 
De mørke briller, som vi alle ynder at finde frem, så snart solen viser sig på himlen, er mere end blot beskyttelse for øjnene. Det er også en accessory, som tilfører personen, som bærer dem, et bestemt image og et touch af mystik. I dag findes et utal af solbriller, og kopiprodukter med mærkatet “Made in China” har gjort Ray-Ban looket allemandseje. Men at Kina er storproducent af solbriller er måske på sin plads, det var nemlig her, idéen først opstod.

 

Audrey Hepburn, James Dean og Tom Cruise. Tre skuespillere, som alle har været med til at præge vores opfattelse af solbrillens betydning og status. I Breakfast at Tiffany’s viser Hepburn, hvordan de store mørke solbriller er enhver New Yorker-piges bedste ven, og i Top Gun gør Tom Cruises aviator-solbrillen til et “must-have”, og stilen har fået nærmest kultstatus. I dag er det specielt James Dean-looket, der dominerer, og Ray-Bans sporty Wayfarers fås i alle farver og stilarter – hvor solbriller med refleksglas i rød, gul, grøn og blå er nogle af de mere moderne modeller.

Vanessa Brown, professor i kunst og design på Nottingham Trent University, har undersøgt, hvad det præcist er, der gør, at vi er blevet så vilde med den sorte brille. Hun har identificeret tre videnskabelige grunde til, hvorfor vi synes, vi er mere attraktive med solbriller.
 
Solbrillen er lig med skønhed, mystik og spænding
Et fejlfrit look. Det er ifølge Brown den første årsag til, at solbrillen hurtigt kommer på, når vi går ud af hoveddøren. “Der er mange studier, som viser, at vores opfattelse af skønhed hænger sammen med et symmetrisk ansigt. Og solbrillen giver ofte et mere markeret ansigt, skjuler de små “fejl” rundt om øjnene og udligner lidt de skæve linjer.” Sådan siger hun til Science of US i et interview omkring sin kommende bog om emnet, Cool Shades, der udkommer til februar.
Den anden årsag er, at vi får et “touch” af mystik, når de mørke briller skjuler vores øjne. “Mange af de konklusioner, vi når frem til omkring et andet menneske, dannes ved at se dem i øjnene. De indeholder meget information og betragtes derfor som en kilde til sårbarhed, der udleverer vores følelser,” forklarer Vanessa Brown og pointerer:
“En person, som bærer solbriller, føler sig derfor ofte mere selvsikker og usårlig. Et nyt studie fra Psychological Science viser desuden, at personer, som har solbriller på, i højere grad har tendens til at opføre sig mere egoistisk og uærligt. Det skyldes, at solbrillerne skaber den illusion, at man er mere anonym og ugenkendelig.”
Af samme årsag spiller pokerspillere og andre sportsudøvere ofte med solbriller. Desuden øger solbriller den seksuelle tiltrækning, da man ikke umiddelbart kan tolke, hvad modparten føler, og det gør person mere attraktiv.
Sidst men ikke mindst har solbrillen en historisk kontekst, som gør, at den forbindes med glamour og spænding. Omkring 1920 blev solbrillen introduceret på det vestlige marked. Udbredelse på gadeplan skete dog først et par årtier senere. Solbrillen blev nemlig først anvendt i forbindelse med dyrkelsen af risikosportsgrene i vand og sne, og senere i luftsport. Deraf kommer associationen til fare og spænding. Glamourstatussen blev derimod skabt gennem de kendtes kamp for anonymitet, fortæller Brown.
“I løbet af 50′ og 60′ begyndte Hollywoods kendisser at bære solbrillen for at undgå at blive genkendt på gaden eller for at beskytte sig mod paparazziernes stærke blitzlys, der eksploderede som lysglimt i ansigtet.”
At solbrillen blev til en accessory skyldes dog først og fremmest brugen i film, hvor de tre førnævnte skuespillere blandt mange har været med til at fremme dens status og sex-appeal.
 
shutterstock 161257583
 
Fra støvet krystalglas og kinesiske domstole til Hollywood
Nutidens solbriller har meget lidt tilfældes med datidens mørke krystalbriller opfundet i Kina. Men alligevel er der ligheder. I det 12. århundrede blev de første solbriller opfundet med det formål at blokere for solens lys. Stellet var formet således, at brillen sad over og blev holdt oppe af næsebenet. Glasset var lavet af mørkt krystal og brillerne blev kun fremstillet til den meget velhavende overklasse. Formålet var at lindre øjnene og skjule følelser. To funktioner nutidens solbriller også opfylder. Senere blev krystalbrillen brugt af kinesiske dommere for at skjule eventuelle følelsesudtryk i forbindelse med retssagen og afhøringen af den anklagede. Lidt ligesom pokerspillere i dag bruger de mørke briller til at skjule følelser og udtryk. Omkring 1430 i Italien opfandt man de første mørke synskorrigerende briller – dog inspireret af kineserne. Men først omkring 1600-tallet fik man øjnene op for den gavnlige effekt, brillerne også kunne have for ældre mennesker.
I det 18. århundrede begyndte den engelske optiker og opfinder James Ayscough at eksperimentere med grønt og blåt glas, da det skulle afhjælpe synsproblemer. Og det blev startskuddet til de solbriller, vi kender i dag. I 1930’erne fik optikerfirmaet Bausch & Lomb til opgave af det amerikanske flyvevåben at opfinde en brille, der effektivt kunne beskytte piloternes øjne mod solens stråler i de høje luftlag. De var specialister i briller med mørk-grøn tint, som absorberer lyset gennem det gule element i farvespektret. Det blev begyndelsen på pilotbrillen. Få år efter blev Polaroid-filteret opfundet af Edwin H. Land, hvilket gjorde det muligt at tilføje brillerne det beskyttende UV-filter. Og det, at solbrillerne fik en sundhedsfremmende funktion, gjorde dem til et eftertragtet item både i forhold til sygdomme, komfort og mode. Og i 1936 producerede Ray Ban deres største modesucces – de såkaldte anti-glare aviator glasses – senere kendt som Ray-Ban aviator sunglasses.
I 1960’erne lancerede solbrilleproducenten Foster Grant en velsmurt kampagne med et billede af Carroll Baker med sloganet “Isn’t that Carroll Baker behind those Foster Grant”. Den ramte plet og gjorde solbriller til en eftertragtet modeaccessory i vesten. I dag er solbrillerne stadig en stor del af Hollywood-stjernernes identitet. Personligheder som Lady Gaga og Johnny Depp er med deres ofte excentriske solbrillelook med til at skrive det 21. århundredes historie om verdens mest populære accessory. Og nøjagtig som de klassiske film indeholder solbrillen glamour, spænding og mystik, og måske netop derfor går de mørke briller aldrig af mode.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa