Det danske magasin i Spanien
El Veranillo de San Miguel (indian summer)

El Veranillo de San Miguel (indian summer)

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Vejret spiller os et puds

Vi træder nu ind i årets første efterårsmåned, september. Som dansker ligger det næsten på rygmarven nu at sørge over at sommeren er ovre og at aftenerne bliver mærkbart kortere og køligere. Men er man vant til det spanske vejr, er det nok ikke helt usædvanligt i stedet at byde september velkommen, da vi kan sige farvel til augustvarmen og nyde at temperaturen daler i takt med efterårets komme. Dog er det ikke helt usædvanligt at vejret spiller os et puds denne tid på året, præcis som det gør om foråret, men i stedet for at temperaturen daler drastisk nogle dage kan vi i slutningen af september forvente os nogle dages yderligere sommerhede.

Hellige Mikaels lille sommer

Fænomenet med varmere grader i slutningen af september kaldes her i Spanien for el Veranillo de San Miguel. Dette hører sammen med, at man i den katolske kalendere fejrer og ærer ærkeenglen Mikael (San Miguel på spansk) den 29. september. Og omkring netop denne dato er det ikke helt usædvanligt, at dagstemperaturerne stiger til godt 30 grader, ligesom en lille sommer, som kommer for at sige på gensyn inden høsten begynder for alvor.

Ingen videnskabelige årsager

Der findes meteorologiske forklaringer på næsten alle vejrfænomener, men der findes intet videnskabeligt, som siger, at temperaturstigningen skal ske præcis omkring d. 29. september. I stedet er det skiftet mellem årstider, som gør, at en del dage denne tid på året er meget varmere end andre. Det er helt enkelt sådan, at det er almindeligt med nogle dages ’godt vejr’, når årstiderne skifter og vinterens første tegn melder sig i atmosfæren. Ser man nogle uger længere frem, omkring d. 11. november, når helgenen Sankt Martin har sin dag, findes udtrykket Veranillo de San Martín, hvor det heller ikke er usædvanligt med nogle dages varmere temperaturer. Men som sagt, der findes intet som siger, at disse fænomener opleves hvert år, selv om det er mere reglen end undtagelsen.

Kært barn har mange navne

El Veranillo de San Miguel er ikke det eneste navn på vejrfænomenet med varmere temperaturer i slutningen af september. En del kalder det for Veranillo del Membrillo, da det er på denne tid, hvor membrilloen (kvædefrugten) høstes og nydes, og den kaldes også Veranillo de los Arcángeles; på grund af ærkeenglen Mikaels dag, kan man tænke sig.

Ordsprog om Veranillo de San Miguel

Som med så meget andet findes der også ordsprog om Veranillo de San Miguel, her er nogle udvalgte:
 
Por el Veranillo de San Miguel están los frutos como la miel.
 
(El Veranillo de San Miguel giver frugter som honning.)
 
Todo fruto viene bien con el calor por San Miguel.
 
(Al frugt bliver god med varmen fra San Miguel.)
 
Por San Miguel, primero la nuez, la castaña despues.
 
(På grund af San Miguel, kommer først valnødden, siden kommer kastanjen.)
 
En septiembre, al final de mes, el calor vuelve otra vez.
 
(I slutningen af september vender varmen tilbage.)
Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa