Det danske magasin i Spanien
Kan Teide gå i udbrud igen?

Kan Teide gå i udbrud igen?

alt

– 100-året for det sidste vulkanudbrud på Tenerife markeres med debat om muligheden for et nyt udbrud

Når man kigger op mod Pico de Teide, som ses fra enhver krog af Tenerife, kan man kun føle ærefrygt. Verdens tredje største vulkan og Spaniens højeste bjerg er et smukt syn, især når toppen 3.718 meter oh. er dækket af sne, men synet er også en daglig påmindelse om risikoen for et vulkanudbrud.

I år markeres et noget makabert jubilæum på Tenerife. Det er 100 år siden, at én af øens vulkaner har været i udbrud. I de år vi har kendskab til, har der været fem udbrud på øen, i 1492, 1704, 1706, 1798 og senest i 1909.
En forsker fra Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) udtalte for nylig, at forskerne er bekymrede over, at én af øens vulkaner skulle kunne gå i udbrud inden for en overskuelig fremtid. Det er selvsagt et vigtigt spørgsmål for øens beboere, ligesom en usaglig debat om emnet er skadelig for øens vigtigste indtægtskilde; ferieindustrien. Ricardo Melchior, formand for Tenerifes øråd, el Cabildo, har derfor offentligt kritiseret forskeren fra CSIC for at tale om bekymringer blandt eksperterne, specielt da en anden forsker fra samme organisation næsten samtidig udtalte det stik modsatte.
”Det er uacceptabelt. Én forsker siger én ting, en anden siger noget helt andet. Der er flere statslige institutioner, som forsker i den vulkanske aktivitet, men ofte samarbejder de ikke. Det er et tegn på, at der er behov for et samlet vulkanologisk institut til at lede forskningen i vulkanernes aktiviteter,” siger José Antonio Pérez, ansvarlig for ørådets presseafdeling.
Selve Pico de Teide skulle dog ikke kunne gå i udbrud. ”Undersøgelser viser, at Teide har ikke været aktiv siden år 1.250, og den er i dag en død vulkan,” forklarer José Antonio Pérez.
Men Tenerife er en vulkanø, og der er mellem 350 og 400 mindre vulkaner omkring Teide, heriblandt Chahorra, Rajada, Bilma og Montaña Blanca, Montaña Arenas, Arafo, Garachico, Chinyero, Sietefuentes, Chahorra og El Chinyero.

Tenerifes vulkanudbrud
Hvor voldsomme vulkanudbruddene kan være, viser tal fra 1700-tallet.
Sietefuentes gik i 1704 i udbrud efter syv dages seismisk aktivitet, og den udsendte fire millioner kubikmeter udbrudsprodukter (lava m.v.), og i 1706 spyede Arenas Negras (Vulkanen Garachico) 66 millioner kubikmeter lava ud.
I 1909 var El Chinyero-vulkanen, der ligger vest for selve Teide, i udbrud i 10 dage efter 18 måneders svag seismisk aktivitet og flere jordskælv. I Orotava registreredes 14 jordskælv på to timer. Der skete kun materiel skade, men da var øen ikke nær så tær befolket som nu.
Det sidste udbrud på de kanariske øer fandt sted i 1971, da gjaldt det vulkanen Teneguía på La Palma.
Siden 1430 har der været i alt 14 udbrud på de kanariske øer, de værste på Tenerife, hvor den største risiko er for et nyt udbrud.

”I løbet af de næste 50 år”
I 2004 registreredes en del seismisk aktivitet omkring Teide, men efter nogle måneder faldt jordens indre igen til ro, og faren blæste over. ”Men vi anser, at det er muligt, at der vil ske et udbrud i løbet af de næste 50 år,” erkender José Antonio Pérez.
Derfor er det vigtigt med et pålideligt institut, der observerer vulkanerne og den seismiske aktivitet. Der forefindes en evakueringsplan, men for at den skal kunne føres ud i livet, er det naturligvis nødvendigt at have et korrekt varslingssystem, og det kræver et vulkanologisk institut på øerne, mener Tenerifes øråd.
Hvis eller når det sker, vil det være umuligt at sejle eller flyve til og fra øen. Sigtbarheden vil være lig nul, lufthavnene vil sikkert være ødelagte af de jordskælv, som opstår samtidig med et udbrud, og disse sætter desuden havet i oprør. Vejnettet vil blive ødelagt af lava eller jordskælv, der er stor fare for skovbrande, og telefonnettet bryder efter al sandsynlighed sammen.


Helvedet Teide
De oprindelige øboer har åbenbart haft passende respekt for bjerget på deres øs midte. Navnet Teide kommer af Echeide på guanchernes sprog og betyder helvede.

Columbus oplevede vulkanudbrud
Da Christopher Columbus en nat i 1492 sejlede forbi øerne på skibet Santa María, noterede han i sin logbog: “Hele himlen var fuld af blodrød ild, den enorme kegle i havet var oplyst af sin egen flamme, røg og glødende stene væltende op fra toppen, der var sprængt af ildårer, lavastrømme, langt ned ad bjergets sider. Dækket på skibet lå oplyst som om dagen, milevidt i bjergets omkreds var natten forjaget, men stod synskredsen rundt som en kulsort mur. Lyn sås oppe i røgen, og dybe drøn trængte op som fra havets undergrund”.

Småt og stort
Krateret i toppen af Pico de Teide er kun 80 meter i diameter, mens hele La Caldera de Las Cañadas er 17 kilometer på det bredeste sted.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.