Det danske magasin i Spanien
Det er ikke bare bryster

De brede stande på den spanske sydkyst er berømte og berygtede for sine smukke kvinder, som gerne lufter brysterne under solbadningen. Og efterhånden er den topløse badestil blevet normen frem for undtagelsen blandt mange spanske señoritas. En del af forklaringen på den topløse trend findes i klimaet, men også en unik historie gemmer sig bag bikini-toppen. For det skulle efter sigende være på disse solbeskinnede strande, at de bare bryster så dagens lys for første gang. Nærmere bestemt: Torremolinos.

Et ungt par ligger ugeneret på en bred strand under palmernes skygge. Et sirligt snoet overskæg pryder mandens overlæbe, og et hvidt tørklæde er bundet om det mørke hår på kvinden ved hans side. Året er 1930, og Salvador Dalí har bagt sin muse og livspartner, russiske Elena Ivanovna Diakonova, Gala Eluard Dalí, med til den spanske sydkyst. De fleste er nok bekendt med den surrealistiske maler, men det er nok de færreste, som ved, at hans Gala Dalí var pioner, når det gælder den topløse solbadning.

Kroppen har stået model til meget

Dens udseende, form og størrelse har gennem tiden været omdrejningspunkt for både fascination og forargelse. Utallige kropsformer har sat spor i historien og efterladt et aftryk af tidens trend og liv – og brysterne er en vigtig del af den fortælling. I 60’erne og 70’erne blev de sat fri og bh’erne brændt, i 1980’erne vakte Madonnas spidse ‘brystebeholdere’ opsigt, og i 1990’erne hed det; “The bigger the better”, og Wonderbras push-up-bh gav ordet kavalergang ny betydning. I dag er brysterne stadig et yndet samtaleemne, og amning på caféer er kommet på den politiske dagsorden – i hvert fald i Danmark. På de spanske strande er det dog de færreste, som løfter et bryn, hvis bikini-toppen løsnes. For i Spanien eksisterer en afslappethed omkring bare bryster, som måske hænger sammen med, at det var her, de første gang så dagens lys. Og specielt fire karismatiske kvinder har haft indflydelse på, at de kvindelige attributter i dag kan opleves i naturlig udgave på de fleste stande i Sydspanien.

Gala Eluard Dalí:

Salvador Dalís muse var den første kvinde, der efter sigende slap brysterne fri. På en rejse med sin tidligere mand til Cadaqués (Gerona) i 1929 mødte hun Salvador Dalí, som hun forelskede sig i. De indledte et stormfuldt forhold, og i foråret 1930 blev hun gift med sin surrealistiske elsker; og det var på deres bryllupsrejse til Torremolinos, at en sydspansk strand for første gang blev scenarie for topløs solbadning. Det er i hvert fald her, det for første gang blev foreviget med et foto af Gala Dalí liggende på standen uden overdel som bevis. Gala Dalí var en stærk og selvstændig kvinde, og i mange tilfælde fungerede hun som Salvador Dalís agent og eneste forbindelsesled mellem geniets krøllede fantasi og den virkelige verden. Salvador Dalí har gentagende gange udtalt, at hun var den eneste, der kunne redde ham fra galskaben og en tidlig død.

Brigitte Bardot:

Godt 27 år efter Gala Eluard Dalí for første gang satte bare bryster på dagsordenen, fik en anden viljestærk kvinde blikkende til at vandre i sin retning. Den franske skuespiller Brigitte Bardot besøgte i 1957 Torremolinos i forbindelse med indspilningen af filmen ‘Les Bijoutiers du clair de lune’, hvor både hun og filmen vakte stor opsigt på grund af de mange nøgenscener, som foregik både på og uden for lærredet. Mellem optagelserne yndede den smukke filmstjerne nemlig at nyde solen og havet, som Gud havde skabt hende. Filmen og den blonde skuespillerinde satte kvinders seksuelle frigørelse til debat, og i 1960’erne blev hun et verdensomspændende ikon og billede på kvindernes kamp for ligestilling.

Elizabeth Taylor:

Bare bryster blev således lig med kvindernes frihed og selvstændighed, og i 1986, hvor Elizabeth Taylor besøgte Marbella med sin tredje mand, var den topløse strandmode en stigende tendens – og den britisk/amerikanske skuespiller med de violette øjne og det mørke hår indtog en væsentlig hovedrolle i historien om den topløse strandmode. Hun var på besøg på den spanske sydkyst for at indvie Discoteca Régine i Marbella sammen med sin mand. Men inden aftenens ‘grand opening’ blev hun fotograferet af en paparazzi-fotograf, mens hun tog sol på Marbella Clubs terrasse. Fotografen havde jagtet sit bytte det meste af dagen, og da han fik det ønskede foto i hus, indledte han en ny jagt for at få et økonomisk udbytte ud af sin fangst. Han tog kontakt til skuespillerinden for at forhandle en pris for ikke at publicere de intime billeder. Men den humoristiske og frisindede Elizabeth Taylor afslog forhandlingerne med den begrundelse, at hun var stor fan af kunst og derfor ikke havde intentioner om at standse publiceringen.

Princess-Diana.jpg-5682

Lady Di:

Helt så frisindet var det britiske kongehus dog ikke, da Prinsesse Dianas kongelige juveler i 1994 blev fanget af paparazzi-fotografen Diego Arrabals linse på Hotel Byblos de Mijas. Fotografierne skabte megen røre andedam, og det på trods af, at de aldrig blev offentliggjort. De blev ellers købt for 1,2 millioner euro af det spanske ugeblad ¡HOLA!, men Diego Arrabals og resten af verden måtte vente forgæves på publiceringen af de afslørende fotos. På ¡HOLA! havde de nemlig deres egen dagsorden, og gjorde angiveligt ikke andet end at brænde negativerne. De betragtede sig selv som det førende royale ugeblad og håbede på, at tilintetgørelsen af negativerne ville give dem eksklusive interviews med Lady Di til deres engelske søstermagasin HELLO!. Episoden lå forud for Dianas mest rebelske år i det britiske kongehus, som på tragisk vis endte med hendes død i 1997.

Torremolinos, turisme og tolerance

De fire kvinder er blot nogle af de betydningsfulde personligheder, som gemmer sig bag historien om de bare bryster på Costa del Sol. Men det er ikke kun kvinderne, som har haft betydning for den topløse trend. Også lokaliteten har haft indflydelse på den halvnøgne badestil. Torremolinos er den yngste kommune i Málaga-provinsen, men byen er den ældste, hvad angår turisme i Sydspanien. Rygterne om områdets fantastiske strande og frie livsstil spredte sig op gennem 30’erne og 40’erne, og i slutningen af 50’erne havde byen udviklet sig til et foretrukket feriemål for mange store berømtheder. De mange internationale jetset-gæster og byens afslappede atmosfære gjorde stedet til et eftertragtet fristed under det ellers så intolerante Franco-styre. Senere bredte turismen sig til flere byer omkring Torremolinos, hvor hoteller og forretninger skød i vejret, og tilværelsen på den spanske sydkyst blev hurtigt forbundet med feststemning, luksus og frihed – og konceptet Costa del Sol blev født. Når de mange kvinder på de sydspanske stande lader bikini-toppen falde, er det således ikke “bare” bryster; det er også et symbol på den frihed, som er indlejret i kulturen på her og ikke mindst et minde om de stærke kvinder, som mere eller mindre frivilligt har været med til at nuancere opfattelsen af kvindelighed, ligestilling og sex verden over.

Af Christine Petersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.