Det danske magasin i Spanien
diet
Aldrig har eksperter overøst os med så megen information om, hvad vi bør spise i hvilke situationer. Markedet oversvømmes med forskellige former for diæt for at få et perfekt liv med den rigtige kost. Sundhedskogebøger popper op som aldrig før.
Jeg synes, det er vidunderligt med al den dejlige information, og jeg har altid én af tidens nye kogebøger til at ligge på mit natbord for inspiration til næste dags måltider. Gennem de sidste ca. 52 år har  jeg særlig interesseret mig for forskellige former for diæter og sund kost. Og der har været mange forskellige trends. Først blev vi fedtforskrækkede, så blev vi kulhydratforskrækkede,  æggeforskrækkede, glutenforskrækkede, sukkerforskrækkede m.m. alt efter hvad der lige nu er moderne.
Der er Atkinsdiæter, Palæodiæter, Dukandiæter, Spis efter din blodtype, Food Map, Raw food osv. osv. Med større eller mindre held har jeg fulgt dem alle over en tid. Lige nu har jeg valgt at være på den ”diæt”, der for mig er aller sværeste; nemlig at stole på mig selv! Det er vanskeligt, selv med den baggrundsviden jeg har. Jeg har valgt at være min egen ekspert i kreering af den diæt, jeg føler og fornemmer gør mig godt lige nu.
Vi lader os fylde med al mulig ekspertviden viden, så vi til sidst glemmer vores egen mavefornemmelse. Hvis vi ønsker en slankekur, vælger vi ofte en bestemt kur, der lige nu er  moderne, og som ugebladene måske beskriver som virkelig effektiv, idet der vises personer, der har tabt et anseligt antal kg på kort tid. Ofte skøjter vi hen over de følelser og fornemmelser, vi selv har omkring det, vi putter i munden.
Din og min krop lever her og nu under forskellige betingelser, og efter min mening findes der ingen universel opskrift på den rigtige diæt. Derfor har jeg besluttet mig for, og det vil jeg gerne give videre, vigtigheden i at stole på sig selv og overholde visse få regler, som, du mærker, bekommer dig vel. Læs al den litteratur du har lyst og overskud til og lav derudfra din egen diæt.
 
Respekter din krops læreproces og start langsomt. Starter du radikalt fra den ene dag til den anden, er det min erfaring, at du kører sur i det, og at du efter tre måneder er tilbage i de gamle spisevaner. Jeg synes, en diæt skal være midlertidig. Når du mærker, diæten har bragt dig, hvortil du ønsker, eller så tæt på som du skønner er muligt, så fortsæt hen ad den smukke sti, hvor din sunde, velsmagende kost er en naturlig del af din hverdag til at tage vare på din krop.
 
Pas godt på din krop, du skal følges med den hele livet.
Jeg betragter min krop som mit tempel. Jeg har ikke altid taget vare på dette tempel, men betragtet det som en selvfølge og ikke gjort noget særligt for at vedligeholde det. Med årene har jeg erkendt, at jeg elsker dette tempel på godt og ondt, lige nøjagtig som det er. Som alt andet bliver templet angrebet af tidens tand, men bliver det passet og plejet, får det en smuk patina, som kun kan opleves og erfares med et smukt strejf af tidens tand.
 
Inspiration
Vores krop består af det, vi spiser, eller rettere sagt, det vi absorberer. Det bør vi allerede lære som børn, og dermed være forskånet for megen besvær senere i livet.
Principielt findes der ikke gode eller dårlige fødemidler. Det der er godt for den ene, kan den anden ikke tåle, men der hvor det halter, er kvalitetsforskellene. Der kan være stor forskel i indholdet af næringsmidler, alt efter hvor maden er dyrket og hvilke vækstbetingelser der er givet frugten eller grøntsagen.
Vi må være opmærksomme på, at det, vi spiser, er af god og allerhelst økologisk kvalitet. Selvfølgelig er det godt at spise en sund velafbalanceret diæt.
Vælger du alternativet at leve af burgere, spise en masse chips, kager, slik, drikke masser af sprut, colaer eller lignende, så undlad at beklage dig, når regningen kommer i form af svækket helbred. Skynd dig i stedet at rette skuden op. Det er aldrig for sent at forbedre din sundhed og dit velbefindende.
De fleste af os spiser meget mere, end vi behøver.
 
Her er nogle få tricks til at spise mindre:
•    Øs kun én gang op på din tallerken.
•    Stop med at småspise før og efter maden.
•    Spis dit måltid i fred og ro. Spiser du sammen med familien, er det ikke her irettesættelser eller anden kritik skal forgå.
•    Før du starter måltidet, så sid lige et kort øjeblik og se på maden. Giv dig selv den gave at sige tak for den. Se på den og nyd farverne og sammensætningen af maden. Under denne proces sker der det i din mund at fordøjelsessekreterne starter med at arbejde, så du nedbryder madens bestanddele og optager dem på den bedste måde. Der dannes normalt 1 l spyt i mundhulen. Denne spyt indeholder enzymer, der starter spaltningen af din mad. Desuden er der mælkesyrebakterier på slimhinderne. Derfor er det også af største vigtighed, at du tygger din mad ordentligt.
•    Du bliver hurtigere mæt, når du tygger langsomt, end hvis du bare råsluger din mad. Når du råsluger din mad, råsluger du måske livet i al almindelighed.
•    Ved det første mæthedstegn, så læg din kniv og gaffel fra dig med en attitude af,  at nu er du færdig med at spise.
•    Hvis du drikker sammen med mad, så vent med at drikke til efter maden, så du ikke bare skyller maden ned.
•    Sørg for at din spiseplads er pænt arrangeret, enten du er alene eller med én familie. Tænd gerne et stearinlys, det giver en afslappet og blid stemning. Sørg for at bordet er dækket med det hele, så du ikke midt i måltidet lige skal rende efter salt eller andet.
•    Jo mere vi giver os tid til at slappe af og tygge maden godt, jo bedre har vi mulighed for at udvikle vores sunde fornemmelse for, hvilken mad vi har det godt med, og hvilken mad vi ikke tåler. Desværre er det blevet sværere for os voksne at mærke efter, men det kan meget let komme ved lidt øvelse. Vores fornemmelse for hvilken mad vi har det godt med er ofte blevet spoleret af sukkerholdige fødevarer, alkohol, medicin og andre stimulanser, men vi har fornemmelsen helt sikkert et eller andet sted. Vi skal bare have den opøvet igen.
•    Spis når du er sulten, men bliv ikke så sulten, så du falder over den første chokoladebar eller burger. Falder du for det, må du vide, at du hurtigt bliver sulten igen, og det er ikke særlig praktisk hverken for din sundhed, eller hvis du gerne vil slanke dig.
•    Sørg for gode proteiner. Det hjælper dig med at holde dig mæt længere. Det kan være fisk, kylling, æg m.m.
•    Sørg for at spise godt med friske råvarer. Find de steder at handle, hvor du finder varerne er af bedste kvalitet.
•    Sørg for at skabe variation i dit valg af mad. De fleste af os er vanedyr og spiser det samme igen og igen, men det er spændende at udforske nye fødeemner og på den måde får du også flere forskellige næringsstoffer. Sørg for nok af alt det grønne f.eks. broccoli, grønkål, hvedegræs, byggræs m.m. Til at understøtte dit blodsukker er det f.eks.  godt at spise skalddyr, kød, nødder, bønner m.m.
•    Sørg for at en stor del af din diæt er basedannende. På den måde kan du undgå mange degenerative sundhedsproblemer.
 
Kig ind til Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til kosttilskud, som passer til din diæt og livsstil.
Af Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.