Det danske magasin i Spanien
BodyTalk – om hjerne-maveforbindelsen
bodytalk
Forbindelsen mellem hjernen og maven er et yderst komplekst og dynamisk system, der har enorm indflydelse på vores humør, fordøjelse af ikke kun mad, men også følelser og på vores immunforsvar. I dag er næsten alle infektionssygdomme (fx TB, leverbetændelse, mæslinger) udryddet med vacciner og antibiotika – og erstattet af immunologiske sygdomme som fx diabetes, sclerose, Crohn’s, cancer, astma, allergier og autoimmune sygdomme, der er resultatet af en overreaktion fra immunforsvaret. Reduktionen i biodiversiteten her på Jorden resulterer i immunologiske sygdomme, som vi ikke kendte for 100 år siden. Og så er der vores ‘indblanding’ i kroppens egen biodiversitet og økosystemer bestående af trillioner af livsvigtige mikroorganismer, som vi jager med antiseptiske midler. Vi skal ændre vores opfattelse af bakterier som fjender. De er i stedet for Friends with Benefits!

 
Har du tænkt over årsagen til sommerfugle i maven? Eller den tyngende fornemmelse i maven, når noget uventet/ubehageligt sker?
Videnskaben har for længst bevist, at mavens tilstand har indflydelse på vores mentale sundhed. Både hjernen i hovedet og mavehjernen – også kaldet den enteriske hjerne – begynder at tage form allerede i befrugtningsøjeblikket fra samme vævstype, hvorfra den ene del udvikler sig til centralnervesystemet (hjernen), og den anden til det enteriske nervesystem (maven), der indeholder mindst 500 mio. nerveceller. Forbindelse mellem de to varetager vagusnerven, den længste kranienerve. Hormoner og signalstoffer, som kontrollerer hjernen, findes også i mave/tarmsystemet, og derfor hjælper en sund mavehjerne med at holde humøret højt og den følelsesmæssige sundhed i top.
 
I mave/tarmsystemet lever mange trillioner mikroorganismer i økosystemer, som hver består af tusindvis af arter, fx forskellige bakterier, som har over 3 mio. gener (altså 150 gange flere en vi mennesker har…), og disses tilstedeværelse eller ikke-tilstedeværelse har stor betydning for den neurokemiske balance i hjernen.
 
Netop derfor er det meget ofte mave/tarmsystemets mikroflora, der kalder på hjælp, når en klient opsøger mig for BodyTalk pga. fx depression, stress, angst eller søvnbesvær. Ved overvægt er det også tit her, vi tager fat, for ikke kun signalstoffer som serotonin, endorfiner og dopamin produceres her. Det gør de hormoner, som influerer på sult/mæthedsfornemmelsen nemlig også. Ved at ændre miljøet i maven, kan vi ændre på, hvad der sker i hjernen. I nogle tilfælde har cellerne i mave/tarmsystemet svært ved at adskille næring og affald, og tit afspejles tilstanden i hjernen, så klienten har svært ved at finde ud af, hvad/hvem der er værd at beskæftige sig med, hvad/hvem der skal bruges tid og energi på.
Resultaterne er fantastiske, og som en sidegevinst får immunforsvaret et kæmpe boost. Mellem 70 og 80% af immunforsvarets celler lever nemlig også i mave/tarmsystemet.
Fordøjelseskanalen har et samlet areal på størrelse med en fodboldbane, og for hver cm2 er der et komplet økosystem. Er blot en lille del af et økosystem ude af balance, kan det have stor betydning for immunforsvarets reaktionsmønster – og hverken overreaktion (fx autoimmune sygdomme og allergi) eller ingen reaktion er godt for helbredet, modstandskraften, humøret, hukommelsen, indlæringsevnen, smerteopfattelsen, stressniveauet eller den mentale klarhed.
 

At en god og varieret kost (uden alt for mange E-numre og patogener, som stresser mikroorganismerne) tilsat rent vand er essentielt for et godt miljø i maven giver sig selv, men alligevel skal kroppen af og til have hjælp til at skabe balance i og blandt de mange økosystemer, som mikroorganismerne lever i. Og der er altid god hjælp at hente i blindtarmen – som man tidligere ikke regnede for noget, og derfor bare fjernede den. I dag anerkender man heldigvis dens vigtige samarbejde med immunsystemet bl.a. i forbindelse med maveinfektioner og cancer. Og så kan man i en BodyTalk-session få lov til at arbejde med blindtarmens lager af mikroorganismer til brug, hvor de mangler. Er blindtarmen fjernet, er dennes energifelt heldigvis brugbart i stedet for.

 
Immunforsvaret består af to slags soldater; angriberne og de fredsbevarende styrker. Og også de afspejler din karakter og personlighed.
En 50-årig mand opsøgte mig pga. kroniske fordøjelsesproblemer, mave- og ledsmerter. I løbet af BodyTalk-sessionen kom det frem, at hans fredsbevarende immunceller var til stede, men at de ikke producerede antiinflammatoriske stoffer. Cellerne holdt på tankemønstre om, at ‘det er håbløst at holde fred’. Følelser som sorg, afvisning og håbløshed fra barndommen dukkede op, og han fortalte nu, at han som barn løbende havde forsøgt at skabe fred i en familiekonflikt styret af religiøse overbevisninger. Han havde måttet give op. På celleniveau gjorde immunforsvaret det samme. Ved at forbinde hans fortids fiasko som fredsskaber med fysiologien i hans mave, vækkede vi de ‘sovende’ immunceller – og han blev rask.
 
BodyTalk er BodyMind-medicin, kvantekommunikation, og som BodyTalker kan jeg:
– Balancere mikroorganismerne ved at booste de gode og reducere de dårlige.
– Balancere mave-hjernesamarbejdet med fokus på signalstoffer og hormoner.
– Reducere stress.
– Frigøre udtjente følelsesmæssige mønstre og traumer.
– Balancere kommunikationen mellem det endokrine system, nerve- og immunsystemet og mikroorganismerne.
Det fine er, at behandlingen går begge veje. Det er ikke en ensrettet gade som mange andre behandlingstyper. Arbejdet med sindet har effekt på kroppen, og arbejdet med kroppen har effekt på sindet. Vi går direkte til historien bag symptomerne, og mange gange er én session nok, mens andre er mere komplicerede og skal tages lag for lag.
 
Vil du bestille tid til en session eller have mere information om BodyTalk, er du velkommen til at ringe mig på tel. +34 607 62 91 06 – eller læse mere om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com. Her kan du vælge imellem BodyTalk-artikler om alt lige fra hormonelle ubalancer, depressioner, udbrændthed og stress til spiseforstyrrelser, migræne, fibromyalgi, kræft, diabetes, angst og immunforsvar.
Af Helle Espensen, autoriseret BodyTalker

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.